Γυμναστική Δραστηριότητες

Γυμναστείτε εύκολα και διασκεδαστικά με τα παιδιά σας

Τα οφέλη της γυμναστικής στο σώμα αλλά και στο μυαλό είναι γνωστά. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι μια πολύ καλή ιδέα, όταν κάνουμε παιδιά, να προσπαθήσουμε να τους διδάξουμε πόσο σημαντική είναι η άσκηση. Πόσο μάλλον, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να περάσουμε περισσότερη ώρα με το παιδί και να παραμένουμε και εμείς δραστήριοι. Και οι παρακάτω απλές ασκήσεις είναι το κατάλληλο σημείο εκκίνησης!

Τι οφέλη έχει, όμως, η άσκηση στα παιδιά;

  • Ενδυνάμωση των μυών και των οστών.
  • Έλεγχος του σωματικού λίπους – προστασία από την παιδική παχυσαρκία
  • Ελάττωση του κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2
  • Θετική επίδραση στο πνεύμα του παιδιού

Πόση άσκηση χρειάζεται ένα παιδί;

Ένα παιδί στην ηλικία του νηπιαγωγείου χρειάζεται τουλάχιστον 2 ώρες δραστηριότητας ημερησίως, εκ των οποίων τα 60 λεπτά πρέπει να ακολουθούν ένα δομημένο πρόγραμμα, και τα υπόλοιπα 60 να είναι ελεύθερα να παίξουν. Στην σχολική ηλικία, μία ώρα δραστηριότητας είναι το ελάχιστο που χρειάζεται ένα παιδί, “σπασμένο” σε δεκαπεντάλεπτα.

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες στο χώρο του σχολείου που δραστηριοποιούν τα παιδιά – για παράδειγμα, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, αλλά είναι εξίσου καλό για τους γονείς να κάνουν αερόβια άσκηση με τα παιδιά τους. Ο χορός, η ποδηλασία ή το χαλαρό τρέξιμο είναι πολύ έξυπνες επιλογές, μιας και μπορούν να συνδυαστούν με παιχνίδι, ώστε το παιδί να μην αισθάνεται πως κάνει κάποια αγγαρεία.

Όπως, όμως, και για τους ενήλικες, το ίδιο ισχύει και στα παιδιά, δηλαδή πως η αερόβια γυμναστική πρέπει να συνδυάζεται και με ασκήσεις ενδυνάμωσης. Το καλό με τα παιδιά είναι πως δεν έχουν ανάγκη από πολύπλοκες ασκήσεις ή… δική τους συνδρομή στο γυμναστήριο, καθώς με τις τέσσερις παρακάτω εύκολες ασκήσεις θα μπορέσουν να καρπωθούν όλα τα ευεργετικά οφέλη της γυμναστικής, κάνοντας ταυτόχρονα μια καλή αρχή για το μέλλον.

Η άσκηση της σανίδας

Ξαπλώστε μπρούμυτα, ακουμπώντας στους βραχίονες. Σηκωθείτε ώστε τα πόδια να στηρίζονται στα δάχτυλα των ποδιών σας, διατηρώντας το σώμα σας όσο πιο ευθύ γίνεται. Σφίξτε τους γλουτούς και τους κοιλιακούς σας και παραμείνετε στη θέση για 30 δευτερόλεπτα. Αναπαυθείτε για ένα λεπτό, και μετά επαναλάβετε. Όσο νιώθετε πως το παιδί σας γίνεται πιο δυνατό, αρχίστε να προσθέτετε 15 επιπλέον δευτερόλεπτα.

Κάμψεις με λυγισμένα γόνατα

Αυτή η παραλλαγή των κλασικών κάμψεων δεν είναι τόσο κουραστική, και ασκεί λιγότερη πίεση, συνεπώς είναι κατάλληλη για παιδιά. Ακουμπώντας κάτω τα γόνατα και τα χέρια, με τα χέρια ανοιχτά λίγο παραπάνω από το πλάτος των ώμων, και τα γόνατα ευθυγραμμισμένα με τους γοφούς, λυγίστε τους αγκώνες κατά 90 μοίρες. Μην ξεχνάτε να παίρνετε αναπνοές. Εκπνέοντας, πιέστε πάλι προς τα πάνω, μέχρι τα χέρια σας να ισιώσουν. Κάντε 8 με 15 επαναλήψεις. Όταν παρατηρήσετε πως το παιδί μπορεί να κάνει τις 15 επαναλήψεις με ευκολία, δοκιμάστε να κάνετε κλασικές κάμψεις, με τα πόδια πλήρως εκτεταμένα προς τα πίσω, και τα δάχτυλα των ποδιών να στηρίζουν το βάρος του σώματος.

Κάμψεις δικεφάλων με αλτήρες

Δεν θα χρειαστείτε, προφανώς, μεγάλο βάρος για την παιδική εκδοχή της πιο δημοφιλούς άσκησης για τους δικέφαλους. Σταθείτε όρθιοι, με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά και τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα. Πιέστε τους αγκώνες πάνω στον κορμό και, στη στάση ανάπαυσης, τα βαράκια πρέπει να είναι ακουμπισμένα στους μηρούς. Εισπνέοντας, λυγίστε τους αγκώνες προς τα μέσα και φέρτε τα χέρια προς τους ώμους. Έπειτα, εκπνέοντας, επιστρέψτε αργά τα χέρια στην αρχική τους θέση. Επαναλάβετε για 8 με 15 φορές.

Καθίσματα σε καρέκλα

Σταθείτε περίπου 15 εκατοστά μπροστά από μία καρέκλα, με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των ώμων, και τα δάχτυλα των ποδιών να κοιτούν μπροστά. Με το βάρος του σώματος να πέφτει στις φτέρνες, αναπνεύστε και χαμηλώστε αργά τους γοφούς σας, μέχρι τα οπίσθιά σας να ακουμπήσουν την άκρη της καρέκλας. Εκπνεύστε, ισιώστε τα πόδια και επιστρέψτε στην αρχική σας θέση. Κάντε 8 με 15 επαναλήψεις. Μόλις το παιδί κάνει τις 15 επαναλήψεις εύκολα, προσθέστε ελαφριούς αλτήρες στην άσκηση, για να ανεβάσετε το επίπεδο δυσκολίας.

 


Πηγή: www.iatronet.gr/

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial