Ευεξία Υγεία

Η διαδικασία της μέτρησης των καρδιακών παλμών

Διαβάστε παρακάτω με ποιους τρόπους μπορούμε να μετρήσουμε τους καρδιακούς παλμούς !

Τα Ανατομικά Σημεία Ανί­χνευσης των Περιφερεια­κών Σφυγμών

Οι επαγγελματίες στον αθλητικό χώρο μπο­ρούν να μετρήσουν τους περιφερειακούς σφυγμούς ως δείκτη της καρδιακής συχνό­τητας ηρεμίας ή της καρδιακής συχνότητας κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οι μεγάλες, επιφανειακές αρτηρίες προτιμώνται για τον προσδιορισμό της καρδιακής συχνότητας, δε­δομένου ότι είναι εύκολα ψηλαφητές (εντοπί­ζονται εύκολα). Οι δύο πιο κοινές περιοχές στις οποίες μπορεί κανείς να ψηλαφίσει και να μετρήσει τον καρδιακό παλμό είναι η κα­ρωτίδα και η κερκιδική αρτηρία.

Ο Καρωτιδικός Σφυγμός

2015_10_19_heartbeat1.png

Οι δεξιές και οι αριστερές κοινές καρωτιδικές αρτηρίες βρίσκονται στο πρόσθιο τμή­μα του λαιμού στην αύλακα που σχηματίζε­ται από το λάρυγγα (μήλο του Αδάμ) και τους στερνοκλειδομαστοειδείς μύες (μεγάλοι μύες στις πλευρές του αυχένα) ακριβώς κάτω από την κάτω γνάθο (σαγόνι). Ο καρωτιδικός σφυγμός ανιχνεύεται με τη τοποθέτηση των δύο πρώτων δάχτυλων στη σχισμή και πιέζοντας απαλά προς τα μέσα. Όταν χρη­σιμοποιείται αυτή η μέθοδος μέτρησης της καρδιακής συχνότητας χρειάζεται προσοχή επειδή οι τασεοϋποδοχείς (υποδοχείς πίεσης) της καρωτίδας είναι ευαίσθητοι στην πίεση με αποτέλεσμα να προκαλείται μείωση της καρ­διακής συχνότητας σε κάποια άτομα. Οι τασεοϋποδοχείς πίεσης είναι αισθητήριες απολήξεις νεύρων που ενεργοποιούνται από τις αλλαγές της πίεσης και βρίσκονται στα τοι­χώματα των κόλπων της καρδιάς, της κοίλης φλέβας, της αορτικής αψίδας και του καρωτιδικού κόλπου. Σε ακραίες περιπτώσεις η ροή αίματος μπορεί να αποφραχθεί σε σημείο που να προκληθεί ζάλη ή λιποθυμία. Αυτό συνή­θως πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο όταν μετράμε την καρδιακή συχνότητα αμέ­σως μετά την άσκηση και λιγότερο κατά τη δι­άρκεια της άσκησης ή σε ηρεμία.

Ο Κερκιδικός Σφυγμός

2015_10_19_heartbeat2

Η κερκιδική αρτηρία βρίσκεται βαθιά στην εξωτερική πλευρά του πήχη και γίνεται επιφα­νειακή κοντά στην άκρα κεφαλή της κερκίδας. Πιέζοντας απαλά με τα πρώτα δύο δά­χτυλα πάνω στην περιοχή αυτή, μπορούμε να ψηλαφήσουμε τον κερκιδικό παλμό. Το Σχή­μα παρουσιάζει αυτό το σημείο. Ο κερκιδικός παλμός μπορεί να είναι δύσκολο να ληφθεί σε άτομα με μεγάλες ποσότητες υπο­δόριου λίπους πάνω από την περιοχή της ψηλάφησης.

Ο Βραχιόνιος Σφυγμός

2015_10_19_heartbeat3

Η βραχιόνιος αρτηρία βρίσκεται μέσα σε μία αύλακα η οποία σχηματίζεται μεταξύ του τρικέφαλου και δικέφαλου βραχιόνιου μυ, στην εσωτερική πλευρά του βραχίονα και στην πρόσθια επιφάνεια του αγκώνα. Η ψηλάφηση πρέπει να πραγματοποιηθεί με τα δύο πρώτα δάχτυλα στο κέντρο αυτής της αύλακας.

Άλλες Ανατομικές Περιοχές Ανί­χνευσης Σφυγμού

Η καρδιακή συχνότητα μπορεί να ανιχνευθεί με ψηλάφηση σε οποιοδήποτε αρτηριακό ση­μείο. Άλλα αρτηριακά σημεία ψηλάφησης του παλμού είναι το κροταφικό (περιοχή του κρα­νίου), το ιγνυακό (πίσω από το γόνατο), το μηριαίο (βουβωνική χώρα) και στο πόδι (κο­ρυφή του ποδιού). Η μέτρηση της καρδιακής συχνότητας με ψηλάφηση των αρτηριών που βρίσκονται στα κάτω άκρα μπορεί να μας δώ­σει πληροφορίες σχετικά με την επάρκεια της περιφερειακής ροής του αίματος.

Η Διαδικασία Μέτρησης της Καρδιακής Συχνότητας

Για τη λήψη της καρδιακής συχνότητας, πρέπει να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες:

  1. Εντοπίστε τον παλμό με το δείκτη και τα πιο μακριά δάχτυλα του ενός χεριού.
  2. Μετρήστε τον αριθμό των παλμών για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
  3. Για μεγαλύτερη ακρίβεια, εάν ο χρόνος ξε­κινά ταυτόχρονα με έναν παλμό, ο πρώτος σφυγμός μετριέται ως 0. Εάν ένα δεύτερο πρόσωπο κρατά το χρόνο ή εάν υπάρχει κα­θυστέρηση μεταξύ της έναρξης της μέτρη­σης του χρόνου και του πρώτου σφυγμού που γίνεται αισθητός, ο πρώτος σφυγμός μετριέται ως 1.
  4. Για να καθοριστεί η καρδιακή συχνότητα, πολλαπλασιάστε τον αριθμό των παλμών που μετρήσατε με τον αριθμό που αντιστοι­χεί στο πόσες φορές το χρονικό διάστημα που χρησιμοποιήσατε επαναλαμβάνεται στο 1 λεπτό.

10 δευτερόλεπτα = επαναλαμβάνονται 6 φορές στο λεπτό (πολλαπλασιάστε τους παλ­μούς που μετρήσατε με το έξι)

15 δευτερόλεπτα = 4 φορές

20 δευτερόλεπτα = 3 φορές

30 δευτερόλεπτα = 2 φορές

Ο αριθμός των δευτερολέπτων κατά τη δι­άρκεια των οποίων καταμετρούνται οι παλ­μοί, εξαρτάται από το σκοπό της μέτρησης και από τη χρησιμότητα του βαθμού ακρίβειας της μέτρησης. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας μέτρησης 6 δευτερολέπτων, ένα λάθος στη μέτρηση ενός παλμού «μεταφράζεται» σε ένα λάθος 10 παλμών ανά λεπτό (bpm), κατά διάρκεια μιας μέτρησης 10 δευτερολέπτων ένας λάθος στη μέτρηση ενός παλμού ισούται με ένα λάθος 6 παλμών ανά λεπτό και κατά τη διάρκεια μέτρησης 15 δευτερολέπτων, ένας λάθος στη μέτρηση ενός παλμού σημαίνει 4 παλμούς λάθος ανά λεπτό. Κατά την ηρεμία και την άσκηση συνιστάται η μέτρηση 15 δευ­τερολέπτων αν και είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις τη μέτρηση των παλμών σε πολλά είδη ασκήσεων. Για το λόγο αυτό, ο ασκούμενος θα πρέπει να σταματήσει την άσκηση και να γίνει η μέτρηση των σφυγμών αμέσως μετά την άσκηση. Επειδή η καρδιακή συχνότητα μειώνεται με γρήγορο ρυθμό αμέσως μετά την άσκηση, προτείνεται η μέτρηση των 6 ή των 10 δευτερολέπτων. Συχνά χρησιμοποιού­νται όργανα παρακολούθησης της καρδιακής συχνότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ιδιαί­τερα γι’ αυτούς που επιθυμούν την άμεση και συχνή παρακολούθηση της καρδιακής συχνό­τητας κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

 


 

Πηγή: www.mp-fitness.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial