Διατροφή Ενημέρωση

Η ιστορία της σοκολάτας

Καθώς διανύουμε τον Δεκέμβρη και μπαίνουμε στους μήνες του Χειμώνα το “must” της εποχής είναι η σοκολάτα. Έχουν γραφτεί άρθρα σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητές της .

Ας δούμε όμως την ιστορία της σοκολάτας. Από πού ξεκίνησε και πώς κατέληξε στην Ελλάδα. Πολύ πριν από το 2000 π. Χ η φυλή των Μάγια ήταν η πρώτη που καλλιεργούσε συστηματικά το άγριο κακαόδεντρο στα δάση του Αμαζονίου και του Ορινόκο. Το 4.200 π. Χ. υποτάσσονται στους Αζέτκους. Για τους Αζέτκους οι κόκκοι του κακάο ήταν τόσο σπάνιοι και πολύτιμοι όσο και το χρυσάφι για και τους χρησιμοποιούσαν στις συναλλαγές τους.. Το 1502 μ. Χ. ο Χριστόφορος Κολόμβος είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που συναντά τους καρπούς του κακάο ως νόμισμα.

Μετά από 12 χρόνια, το 1528, στην Ισπανία ο Cortes είχε την ιδέα να προσθέσει τη ζάχαρη ! Με αυτή την αλλαγή η σοκολάτα κατέκτησε την Ισπανική Βασιλική αυλή του Κάρολου Ε’. ΟΙ Ισπανοί μοναχοί τελειοποιούν τη διαδικασία ψησίματος και ζύμωσης των κακαοβαλάνων και μετατρέπουν τον πολτό σε ράβδους και ταμπλέτες.

Το 1650 η σοκολάτα πρωτοεμφανίζεται στο Λονδίνο και γρήγορα γίνεται ανάρπαστη ως «θρεπτικό ρόφημα». Ο γιατρός της βασίλισσας Άννας την ανακατεύει με γάλα με μία μυστική συνταγή που χρησιμοποιεί ως δυναμωτικό.

Το 1711 ο αυτοκράτορας Κάρολος ΣΤ’ της Αυστρίας μεταφέροντας την Αυλή του από τη Μαδρίτη στη Βιέννη συναντά την ισπανική ροπή στη σοκολάτα. Σύντομα η Βιέννη γίνεται γνωστή για τις κούπες με πλούσια σοκολάτα που συνοδεύονται από ποτήρια κρύο νερό και σερβίρονται στα σοκολατοποτεία της.

Το 1755 η Αμερική ανακάλυψε κάπως καθυστερημένα τη σοκολάτα με πρώτη βιομηχανική εταιρεία παραγωγής της την Baker’s στη Μασσαχουσέτη.

Το 1875 ο Ελβετός σοκολατοποιός Daniel Peter αντικαθιστά το νερό που χρησιμοποιούσαν ως τότε για την πρόσμειξη της σοκολάτας με το συμπυκνωμένο γάλα του Henri Nestle και έτσι παρασκευάστηκε η πρώτη πλάκα σοκολάτας γάλακτος, η οποία παρέμεινε μοναδική στην Ευρώπη για περίπου μία εικοσαετία.

Στην Ελλάδα ο Σπυρίδων Παυλίδης σε ηλικία 24 ετών το 1840 έκανε ένα μεγάλο ταξίδι στην Ευρώπη και στη Νεάπολη γνώρισε τη σοκολάτα. Ένα χρόνο μετά άνοιξε το « γλυκισματοποιείον» στο οποίο παρασκευαζόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα « τσοκολάτα» Το 1859 η σοκολάτα «Υγείας» Παυλίδη παίρνει την πρώτη της διάκριση.

Σήμερα λοιπόν γνωρίζουμε ποικίλες γεύσεις σοκολάτας με προσμίξεις ξηρών καρπών ή διάφορων σιροπιών ή αποξηραμένων φρούτων. Η τεχνολογία βοηθά σημαντικά στην παραγωγή της σοκολάτας. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε αιχμάλωτοι της γεύσης και του αρώματός της ιδιαίτερα τις κρύες μέρες του Χειμώνα ξυπνώντας μας τρυφερά συναισθήματα, ζεστασιά και ηρεμία . Ποιος δε λατρεύει τη σοκολάτα το Χειμώνα;


Δουδουλακάκη Ιωάννα Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Πηγή: diatrofi.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial