Ευεξία Υγεία

Η κατάθλιψη πυροδοτεί καρδιοπάθειες

Η μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη αυξάνει κατά 40% τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, σύμφωνα με ερευνητές από το νορβηγικό νοσοκομείο Λεβάνγκερ, που ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους στο συνέδριο «EuroHeartCare 2014» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Την ίδια ώρα, αν η κατάθλιψη είναι ήπια, ο κίνδυνος είναι αυξημένος 5% κατά μέσο όρο.

Συνεπώς, όσο πιο μεγάλη κατάθλιψη έχει κανείς, τόσο ο κίνδυνος καρδιοπάθειας είναι μεγαλύτερος.

Οι ενδείξεις

Οι πρώιμες ενδείξεις της κατάθλιψης συνήθως περιλαμβάνουν την απώλεια ενδιαφέροντος και την αδυναμία απόλαυσης πραγμάτων αγαπητών μέχρι τότε (διάβασμα, παρακολούθηση τηλεόρασης, φιλικές επαφές κ.α.). Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται ευκολότερα στο αρχικό στάδιό της και πιο δύσκολα αν έχει χρονίσει, ιδίως αν συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα.

Η κατάθλιψη ενεργοποιεί τις ορμόνες του στρες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, προκαλούν χρόνιες φλεγμονές στον οργανισμό και αρτηριοσκλήρυνση, παράγοντες που μπορεί να επιταχύνουν την εμφάνιση καρδιοπάθειας.

Επίσης, οι άνθρωποι με κατάθλιψη συχνά αδιαφορούν να επισκεφτούν γιατρό, να ακολουθήσουν την ενδεδειγμένη φαρμακευτική θεραπεία και γενικότερα να κάνουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής με συνέπεια να επιβαρύνεται περαιτέρω η καρδιά τους.


Πηγή: onmed.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial