Dance Fitness

Κάνεις Zumba; Μάθε πόσες θερμίδες καις!

Τα τελευταία χρόνια, ένα από τα πιο δημοφιλή μαθήματα γυμναστικής στην χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο αποτελεί η zumba. Ενσωματώνοντας την διασκέδαση, τον χορό, την γυμναστική και το party, καθιερώθηκε σαν μία ισχυρή κίνηση στην βιομηχανία του fitness.

Τα τελευταία στοιχεία μιλάνε για περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους, 110.000 τοποθεσίες και περισσότερες από 125 χώρες!

Τι ακριβώς εννοούμε όταν αναφερόμαστε στην zumba; Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει χορό αλλά και αερόβια στοιχεία. Μία χορογραφία zumba περιλαμβάνει λίγο από salsa, hip hop, merengue, mambo, samba, flamenco, μέχρι πολεμικές τέχνες αλλά και tango! Άλλωστε αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή είναι η μεγάλη ποικιλία της, οι εναλλαγές ρυθμού, η ένταση και η χαρά της κίνησης.

Ξεκίνησε τελείως τυχαία, για αυτό ακόμα και σήμερα χαρακτηρίζεται «ευτυχές ατύχημα». Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, στην Κολομβία, ο εκπαιδευτής φυσικής κατάστασης Alberto “Beto” Perez, πήγε να διδάξει μια τάξη παραδοσιακού μαθήματος aerobic ξεχνώντας την κασέτα του. Έτσι αυτοσχεδίασε, ξεκινώντας ένα μάθημα με μουσική από ταινίες που είχε στην τσάντα του. Ο κόσμος το λάτρεψε, γιατί ήταν απλό, ευχάριστο, δίχως ανούσια μετρήματα της μουσικής, παρά μόνο ελεύθερες κινήσεις και μουσική. Από εκείνο το σημείο, και με την βοήθεια αργότερα των κατάλληλων ανθρώπων από την Αμερική, μαζί βέβαια με το ανάλογο μάνατζμεντ, απογειώθηκε και κατέκτησε την κορυφή των ομαδικών προγραμμάτων!

Τα προγράμματα της zumba περιλαμβάνουν προς το παρόν 8 διαφορετικές κατηγορίες:

• Zumba fitness (υψηλή ένταση, λάτιν και έθνικ beat) • Ζumba gold (αφορά κυρίως αρχάριους, ηλικιωμένους, με εύκολες κινήσεις και μουσική latin, salsa, merengue, ragggaeton)

• Ζumba toning (συνδυασμός ασκήσεων τόνωσης μυών και καρδιοαναπνευστικής αντοχής)

• Aqua zumba ( συναρπαστική προπόνηση στο νερό)

• Zumbatomic (αποκλειστικά για παιδιά 4-12 ετών)

• Zumba in the circuit (30 λεπτά χορός σε συνδυασμό με ασκήσεις δύναμης)

• Zumba Gold Toning (εύκολο πρόγραμμα, που συνδυάζει κίνηση με ελαφριά προπόνηση ενδυνάμωσης)

• Zumba Centao (λειτουργική προπόνηση με επίκεντρο το κέντρο του σώματος)

Παρά την διαδεδομένη δημοτικότητα της zumba, υπάρχουν ελάχιστες έρευνες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της. Θα αναφέρουμε επιγραμματικά δύο από αυτές, που πραγματοποιήθηκαν σε Πανεπιστήμια της Αμερικής. Στην πρώτη έρευνα, που έγινε στο University of Wisconsin-La Crosse campus, αποδείχθηκε πως οι συμμετέχοντες στα μαθήματα zumba βρίσκονται στα αποδεκτά όρια βελτίωσης της φυσικής κατάστασης, καταναλώνοντας περίπου 9,5 θερμίδες στο λεπτό, ή 369 συνολικές θερμίδες σε ένα 40λεπτό πρόγραμμα.

Η μόνη άλλη δημοσιευμένη μελέτη στο Adelphi University, ανέφερε χαμηλότερα ποσά θερμίδων, και συγκεκριμένα μεταξύ 6,6 και 7,4 αντί 9,5 της προηγούμενης μελέτης, διαφορά που μπορεί βέβαια να οφείλεται σε διαφορετικό εξοπλισμό, διαφορετικούς προπονητές, καθώς και στην εμπειρία των ασκούμενων. Ανεξάρτητα από τις παραπάνω διαφορές και την προφανή αποτελεσματικότητά της, η αυξανόμενη δημοτικότητα της zumba χρήζει περαιτέρω έρευνας.

Στη χώρα μας, τα περισσότερα γυμναστήρια καθώς και αρκετές σχολές χορού, έχουν εντάξει την zumba στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Βλέποντας την άνοδο του συγκεκριμένου είδους εξάσκησης, προσπαθούν να προσελκύσουν νέα μέλη και να διατηρήσουν τα υπάρχοντα. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν κάποιο μάθημα, να συμμετέχουν σε αυτό και να αποφασίσουν αν είναι αυτό που τους ταιριάζει ή όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα απολαύσουν μία κεφάτη ώρα με γυμναστική, μουσική και χορό!

 


 

Κρινάκης Δημήτρης , Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Α.Π.Θ.

Πηγή: www.boro.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial