Αδυνάτισμα Διατροφή

Καταρρίπτεται ένας ακόμα μύθος για το αδυνάτισμα

Η έντονη επιθυμία εύρεσης εύκολων και γρήγορων μεθόδων για την αποτελεσματική διαχείριση του σωματικού βάρους, έχει οδηγήσει κατά καιρούς στη δημιουργία πολλών μύθων, σχετικά με τρόφιμα ή συστατικά που εμφανίζουν «θαυματουργές» δράσεις.

Τα τελευταία χρόνια ακούγεται έντονα πως η καθημερινή κατανάλωση νερού με χυμό λεμονιού συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων της λεγόμενης «αποτοξίνωσης», αλλά και της «ενεργοποίησης» του μεταβολισμού, η οποία οδηγεί τελικά σε απώλεια βάρους.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τους παραπάνω ισχυρισμούς. Καλώς ή κακώς, η κατανάλωση του εν λόγω ροφήματος, το μόνο που έχει να προσφέρει στον οργανισμό είναι ενυδάτωση, η οποία συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του, καθώς και μικρές ποσότητες θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη C και το κάλιο. Παράλληλα, μπορεί να διεγείρει την κινητικότητα του εντέρου, γεγονός που ισχύει βέβαια και για άλλα πρωινά ροφήματα, όπως ο καφές ή το τσάι. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή σε άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς η οξύτητα του λεμονιού μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα.

Ουσιαστικά, ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε η κατανάλωση νερού με χυμό λεμονιού να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους είναι έμμεσος, καθώς είναι πιθανό να προκαλέσει αύξηση του αισθήματος πληρότητας στο στομάχι, με αποτέλεσμα την κατανάλωση μικρότερης ποσότητας τροφής ή να αντικαταστήσει ένα άλλο ρόφημα που ενδεχομένως να περιείχε περισσότερες θερμίδες. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση, δε συνεπάγεται πως θα επιτευχθεί μείωση της ενεργειακής πρόσληψης συνολικά μέσα στην ημέρα.

Συνεπώς, θυμηθείτε πως δεν υπάρχουν «μαγικά» τρόφιμα που θα σας απαλλάξουν από το υπερβάλλον σωματικό βάρος και στοχεύστε στην υιοθέτηση ενός ισορροπημένου προτύπου διατροφής και άσκησης, που αποτελεί τη μόνη ενδεδειγμένη και αποτελεσματική μέθοδο απώλειας βάρους.


Πηγή: neadiatrofis.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial