Άσκηση Διατροφή

Κούραση στην άσκηση: 3 θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε

Αν κουράζεστε πολύ εύκολα όταν γυμνάζεστε, ίσως δεν λαμβάνετε ικανοποιητικές ποσότητες από τρία πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Ποια είναι αυτά;

Μήπως νιώθετε να κουράζεστε πολύ γρήγορα κάθε φορά που γυμνάζεστε; Ακόμα και αν όλα φαίνονται να πηγαίνουν καλά με τη διατροφή σας, υπάρχει περίπτωση να σας λείπουν κάποια σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, τρία θρεπτικά συστατικά που βοηθούν με τον τρόπο τους να έχουμε περισσότερη ενέργεια. Ποια είναι αυτά;

Βιταμίνη D

Έχουν γίνει πολλές μελέτες για τα οφέλη της βιταμίνης D στους αθλητές – μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού και βελτιώνεται η λειτουργία των μυών. Τα συμπληρώματα αυτής της βιταμίνης μπορούν να μειώσουν τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να αναπληρώσουμε την ενέργειά μας μετά την άσκηση και μία πολύ πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Queen Margaret του Εδιμβούργου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις μας. Για να είμαστε σίγουροι πως παίρνουμε αρκετή βιταμίνη D χρειαζόμαστε έκθεση στον ήλιο, αλλά υπάρχουν και ορισμένες τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν. Ο τόνος, ο σολομός, ο κρόκος των αυγών και τα μανιτάρια είναι όλα καλές πηγές. Κάντε έναν έλεγχο των επιπέδων σας σε βιταμίνη D, ώστε να καθορίσετε πόση χρειάζεστε και αν υπάρχει ανάγκη για συμπληρώματα.

Μαγνήσιο

Αυτό το σημαντικό μέταλλο απαιτείται σε περισσότερες από 300 λειτουργίες του μεταβολισμού. Μας βοηθά να διατηρήσουμε τη λειτουργία των μυών και των νεύρων σε καλή κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Πιο σημαντικός από όλα, όμως, είναι ο ρόλος του στην δημιουργία DNA – είναι δηλαδή από τους παράγοντες που συμμετέχουν στη δημιουργία μυϊκής μάζας και οστών και αυτό το καθιστά εξαιρετικά σημαντικό για τη γενικότερη υγεία και για τις αθλητικές μας επιδόσεις. Μέσα στα άλλα του οφέλη είναι η αυξημένη δύναμη και αντοχή, όπως και ο καλύτερος ύπνος. Ο οργανισμός μας απορροφά λιγότερο μαγνήσιο αν καταναλώνουμε πολλή καφεΐνη, πολύ αλκοόλ και πολλή ζάχαρη. Οι καλύτερες διατροφικές πηγές μαγνησίου είναι τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, τα παντζάρια, το καστανό ρύζι, τα όσπρια και το σπανάκι.

Βιταμίνη C

Όλοι γνωρίζουμε πως η βιταμίνη C ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αλλά αυτό το πολύτιμο θρεπτικό συστατικό βοηθά επίσης την αντοχή μας, όπως και τη διαδικασία επαναφοράς του σώματος μετά από κοπιαστική άσκηση. Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C ενισχύουν το κάψιμο του λίπους, καθυστερούν την κούραση και μας βοηθούν να εκμεταλλευθούμε πλήρως τις ώρες που γυμναζόμαστε. Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή και οι κόκκινες πιπεριές, όπως και το μπρόκολο, το ακτινίδιο, οι φράουλες και το πεπόνι. Αν τρώμε τις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως που προβλέπει μια ισορροπημένη διατροφή, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα έλλειψης αυτής της τόσο σημαντικής βιταμίνης.


Πηγή: iatronet.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial