Άσκηση Διατροφή

Οι διατροφικές διαταραχές στον αθλητισμό

Όταν αναφερόμαστε στους αθλητές, το μυαλό μας κατευθείαν σχηματίζει την εικόνα ενός υγιούς, σφριγηλού και αψεγάδιαστου σώματος. Μια εικόνα που όπως αποδεικνύεται από έρευνες, ελάχιστες φορές ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στον χώρο του αθλητισμού.

Η πιο συχνά εμφανιζόμενη διατροφική διαταραχή είναι η λεγόμενη Αθλητική Τριάδα, που βασανίζει κυρίως τις γυναίκες αθλήτριες και η οποία περιλαμβάνει διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες, αμηνόρροια και οστεοπόρωση. Γενικά οι έρευνες έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των διατροφικών διαταραχών εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες αθλήτριες και σπάνια σε άντρες αθλητές. Συγκεκριμένα στις γυναίκες εμφανίζονται πιο συχνά άτυπες μορφές νευρικής ανορεξίας και βουλιμικές τάσεις με πιο συχνό ρυθμό εμφάνισης σε αθλήματα όπως η ρυθμική , το πατινάζ κ.α. όπου η εμφάνιση και το σωματικό βάρος παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην βαθμολόγηση του αθλήματος.

Υπεύθυνοι τις πιο πολλές φορές για την εμφάνιση αυτών των διατροφικών διαταραχών στους αθλητές είναι οι προπονητές, οι οποίοι ασκούν έντονη πίεση κυρίως στις γυναίκες αθλήτριες για να χάσουν βάρος ,με σκοπό να πετύχουν μεγαλύτερη αθλητική απόδοση μειώνοντας το ποσοστό του σωματικού λίπους, χωρίς να μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι το χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους και το χαμηλό σωματικό βάρος οδηγούν σε μείωση της αθλητικής απόδοσης, καθώς προκαλούν αποδυνάμωση των μυών, έλλειψη ενέργειας και ηλεκτρολυτικές διαταραχές.

Η αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών είναι απαραίτητη καθώς σταδιακά οδηγεί και σε άλλα σοβαρά συμπτώματα, όπως λεπτά και εύθραυστα μαλλιά, δημιουργία καμπούρας, τριχοφυΐα σε πρόσωπο και σώμα, ανεπαρκής ανάπτυξη στήθους, ξηροδερμία, εύθραυστα νύχια, κρύα και μελανιασμένα άκρα, οστεοπόρωση, νευρικότητα, αναιμία, υπογλυκαιμία και τέλος μειωμένη ανάπτυξη.

Χρειάζεται να γίνει παρακολούθηση σε τρία επίπεδα για να αντιμετωπιστούν οι διατροφικές διαταραχές: σε ψυχολογικό, διατροφικό και προπονητικό επίπεδο. Η διατροφή των αθλητών αυτών θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε θερμίδες, χωρίς όμως να περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα τροφής και το οποίο να είναι εμπλουτισμένο με υγρά και ηλεκτρολύτες. Κατά το διάστημα που γίνεται η θεραπεία ο αθλητής/τρια θα πρέπει να κάνει χαμηλής έντασης ασκήσεις και να επανέλθει σε κανονική προπόνηση μόνο εφόσον το πρόβλημα ξεπεραστεί τελείως. Όσον αφορά το ψυχολογικό επίπεδο πρέπει να εστιάσουμε σε δύο σημεία: 1) στο να αποδεχτεί το σώμα του ο αθλητής και 2) να καταρρίψει την διαταραγμένη διατροφική εικόνα που έχει σχηματίσει στο μυαλό του ως σωστή.

Τέλος στις άτυπες διατροφικές διαταραχές συμπεριλαμβάνονται 2 ακόμη είδη που αυτά συνήθως εμφανίζονται κυρίως στους άντρες και περιλαμβάνουν την βιγορεξία(γνωστή και ως σύνδρομο του Άδωνη) και την νευρική ορθορεξία. Η βιγορεξία είναι αντίθετη της νευρικής ανορεξίας καθώς στοχεύει στην αύξηση του βάρους και όχι πάντα με ορθόδοξους τρόπους ( body-building), ενώ η νευρική ορθορεξία υιοθετείται από αθλητές που παθαίνουν εμμονή με μια αγνή ποιοτικά διατροφή( η οποία μπορεί κάθε μέρα να περιλαμβάνει και το ίδιο ακριβώς διατροφικό μοτίβο).


Πηγή: diatrofi.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial