Γυμναστική Προπόνηση

Οι νέες τάσεις στο fitness για το 2016

Επτά cross training ιδέες για μη βαριέσαι ποτέ να κάνεις γυμναστική

Η τάση στην προπόνηση για την επόμενη χρονιά είναι το Cross Training, δηλαδή η μίξη πολλών διαφορετικών ειδών γυμναστικής σε μια προπόνηση, με στόχο την αύξηση της δύναμης, της αντοχής και της εκρηκτικότητας, μαζί με χάσιμο πολλών κιλών λίπους. Κύριο γνώρισμα του Cross Training είναι η φαντασία. Μεγάλο πλεονέκτημα; Η απουσία βαρεμάρας.

Εναλλάσσοντας αερόβιες και αναερόβιες κινήσεις σε μια κυκλική ροή ασκήσεων και δραστηριοτήτων της αρεσκείας σου, το Cross Training μπορεί να εκτελεστεί παντού: στο σπίτι, στο δρόμο, στο πάρκο ή στο γυμναστήριο. Αλλά επειδή η καρδιά σου θα φτάσει πολλές στιγμές στα όρια της αντοχής της, πριν ξεκινήσεις, βεβαιώσου ότι είναι απολύτως υγιής.

Και τώρα; Ώρα για προπονήσεις…

Parkour

Ο κατάσκοπος που θα αγαπήσεις είσαι εσύ

Εκείνα τα βίντεο που κατάκλυζαν το YouTube στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με πιτσιρικάδες να κάνουν ακροβατικά σε στέγες, μάντρες και πλατείες, δεν ήταν απλά μια μόδα που θα ξέφτιζε στο χρόνο. Το 2016, το parkour μπαίνει στις ρουτίνες προπόνησης των ανθρώπων της πόλης με ακόμη μεγαλύτερη ορμή – και νέο όνομα: free running. Το να τρέξεις μέσα σε ένα πάρκο, να αναρριχηθείς σε τοίχους, να ρίξεις σάλτα από σκαλιά, να κουτρουβαλιάζεσαι πάνω και γύρω από εμπόδια κάθε είδους, με γενικό στόχο να ολοκληρώσεις όσο πιο γρήγορα μπορείς μια συγκεκριμένη διαδρομή κάθε φορά, παρέχει μια υψηλής έντασης προπόνηση.

Ασκήσεις εμπνευσμένες από το Cross Fit

Κάν’ το όπως οι κομάντο

Δεν χρειάζεται να γραφτείς σε μια τάξη Cross Fit. Αρκεί να βρεις ένα χοντρό σκοινί να αναρριχηθείς, ένα μεγάλο κουτί να ανεβοκατεβαίνεις πάνω του πηδώντας, ή να εκτελείς μια σειρά κινήσεων burpees – αφού προσθέσεις και μερικές δεκάδες κάμψεις

Οι λειτουργικές ασκήσεις

Γυμναστική για να αντεπεξέρχεσαι στις προκλήσεις της καθημερινότητας

Τι όφελος μπορείς να έχεις από μια προπόνηση, αν δεν μπορείς να σηκώσεις έναν καναπέ στη μετακόμιση ενός φίλου σου ή να δεν αντέχεις να ανέβεις τα σκαλιά στον τέταρτο όροφο του σπιτιού σου λόγω βλάβης του ασανσέρ;

Λειτουργικές ασκήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και των αρθρώσεων, όπως τα ημικαθίσματα, οι προβολές ποδιών, οι βυθίσεις σε δίζυγο, οι πιέσεις ενός τοίχου με τα δυο χέρια, το τράβηγμα ενός σκοινιού, οι περιστροφές του κορμού κρεμασμένος ανάποδα σε ένα μονόζυγο και το τρέξιμο σε σκαλιά, βοηθούν τους μυς και τις αρθρώσεις να γυμνάζονται υπό συνθήκες που θα αντιμετωπίσεις καθημερινά στη ζωή σου.

Fitness χορογραφίες

Το επόμενο αστέρι της πίστας είσαι εσύ

Χορός ε; Χμ.. Δεν είναι το φόρτε σου, το αντιλαμβανόμαστε. Αλλά, μιας και δεν νιώθεις καθόλου άνετα χορεύοντας σε ένα μπαρ ή ένα πάρτι με όλα τα βλέμματα καρφωμένα πάνω σου, κάν’το ολομόναχος στο σπίτι ακολουθώντας μια χορογραφία ειδικά για προπόνηση. Που θα τη βρεις; Στο YouTube. Πέρα από την διασκέδαση, εκτελείς και μια στοιχειώδη μυϊκή προπόνηση, καις πολύ λίπος, αναβαθμίζεις τις λειτουργίες του εγκεφάλου σου και βελτιώνεις την υγεία των εσωτερικών οργάνων σου -ακόμη κι αν δεν έχεις καθόλου ρυθμό.

Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης

Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι…

Γιατί να προπονείσαι με τις ώρες όταν μπορείς να πάρεις τα ίδια οφέλη στο μισό χρόνο; Αυτό ακριβώς είναι το σκεπτικό της διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης (HIIT), ένα είδος προπόνησης που αποτελείται από ασκήσεις οι οποίες εκτελούνται στο μέγιστο της ταχύτητας ή της αντίστασης σε ταχύτερο χρόνο, με λιγότερα διαλείμματα ξεκούρασης αλλά και ελαφρύτερα βάρη ή αποστάσεις. Σε μια μελέτη από το πανεπιστήμιο Liverpool John Moores, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εκτέλεση ασκήσεων HIIT για 90 λεπτά τη βδομάδα, οδηγεί στην ίδια βελτίωση της δύναμης και της αντοχής με μια κλασική προπόνηση που διαρκεί 5 ώρες τη βδομάδα

Αναρρίχηση

Μόνος εναντίον του εαυτού σου

Εάν δεν υπάρχει ήδη ένας τοίχος αναρρίχησης στο γυμναστήριο σου, κάποια στιγμή θα τον δεις να στήνεται. Η αναρρίχηση τοίχου είναι ένα από τα hot trends της επόμενης χρονιάς, με εκτίμηση περί διπλασιασμού των οπαδών στα επόμενα χρόνια σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο λόγος; Δεν υπάρχει ούτε ένας μυς που να μην ενεργοποιείται ιδανικά σ’ αυτή την δραστηριότητα. Και σε αντίθεση με την ορειβασία στη φύση όπου απαιτούνται ειδικά μαθήματα, εξοπλισμός, ιδανικός καιρός και παρέα, στην αναρρίχηση τοίχου όλα αυτά είναι περιττά.

Ασκήσεις με το ίδιο σου το βάρος

Εξοικονόμησε ό,τι μπορείς σε χρόνο και χρήμα

Δεν είσαι μέλος γυμναστηρίου; Κανένα πρόβλημα. Δεν έχεις όργανα στο σπίτι; Ούτε αυτό σε νοιάζει. Η προπόνηση με το ίδιο σου το σώμα είναι ένα fitness trend που δεν γνωρίζει εμπόδια, αλλά ούτε και ευκολίες. Ατελείωτοι κοιλιακοί – σανίδες, κάμψεις, έλξεις από το πρεβάζι μιας πόρτας, κατακόρυφα push-ups με την πλάτη και τα πόδια στερεωμένα στον τοίχο, βυθίσεις κορμού στον καναπέ ή ακόμη και επιτόπια άλματα είναι κινήσεις που δεν απαιτούν όργανα ή αλτήρες παρά μόνο πείσμα και διάθεση.


Πηγή: gr.askmen.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial