Γυμναστική Προπόνηση

Ποια είναι τα οφέλη του αθλητισμού για το μυαλό

Όταν η κουβέντα πάει στα πλεονεκτήματα του αθλητισμού, η πρώτη μας σκέψη, λογικά, είναι όλα τα οφέλη για τη φυσική μας κατάσταση. Και όμως, ο αθλητισμός βοηθάει τόσο το μυαλό, όσο και το σώμα. Δείτε τα κυριότερα πνευματικά οφέλη που έχει η ενασχόλησή μας με κάποιο σπορ.

Βελτιώνει τη διάθεση

Θέλετε να νιώσετε πιο χαρούμενοι και χαλαροί; Τότε αφιερώστε λίγο χρόνο σε μια σωματική δραστηριότητα. Είτε κάνετε κάποιο σπορ, είτε ιδρώνετε στο γυμναστήριο ή κάνετε λίγο γρήγορο περπάτημα, αυτή η δράση ενισχύει την παραγωγή χημικών ενώσεων στον εγκέφαλο, που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. Ειδικά τα ομαδικά σπορ, πέρα από αυτά τα οφέλη, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά την κοινωνική μας ζωή, επιτρέποντάς μας να γνωρίσουμε και να επικοινωνήσουμε με κόσμο που έχει κοινά ενδιαφέροντα.

Καλύτερη συγκέντρωση

Η τακτική γυμναστική μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τις νοητικές μας δεξιότητες σε φόρμα όσο μεγαλώνουμε. Η σκέψη, η μάθηση και η σωστή κριτική επηρεάζονται θετικά από τον αθλητισμό. Ένας συνδυασμός αερόβιας και ασκήσεων ενδυνάμωσης, για τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα, τουλάχιστον για 30 λεπτά, μπορεί να μας προσφέρει αυτά τα οφέλη.

Ελαττώνει το στρες και την κατάθλιψη

Όταν είμαστε δραστήριοι σωματικά, το μυαλό μας δεν ασχολείται τόσο πολύ με τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες, αφήνοντάς μας να είμαστε πιο δημιουργικοί και να μην πέφτουμε θύματα διάφορων μοτίβων αρνητικής σκέψης. Η γυμναστική, παράλληλα, ρίχνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες στο σώμα, της κορτιζόλης, ενώ παράλληλα οδηγεί το σώμα να παράγει περισσότερες ενδορφίνες, που είναι σαν φυσικά αντικαταθλιπτικά.

Καλύτερος ύπνος

Ο αθλητισμός μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου μας, να μας βοηθήσει να κοιμόμαστε πιο εύκολα και πιο βαθιά. Ένας σωστός ύπνος είναι πάρα πολύ σημαντικός για το πώς αντιμετωπίζουμε σχεδόν τα πάντα στη ζωή μας, όπως και για την καλή μας διάθεση. Προσοχή, όμως: η έντονη γυμναστική πριν τον ύπνο μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα – να μας αφήσει, δηλαδή, με περίσσευμα ενέργειας, και να μην μπορούμε να κοιμηθούμε.

Βελτιωμένη αυτοπεποίθηση

Η άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει να ανεβάσουμε την αυτοπεποίθησή μας. Καθώς βελτιώνεται η δύναμη, οι ικανότητες και η αντοχή μας, η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας επίσης βελτιώνεται. Ο αθλητισμός μας κάνει να νιώθουμε ικανοί και σίγουροι, και αυξάνει τις πιθανότητες να επιτύχουμε σε αυτά που κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή.

Όταν, λοιπόν, λαμβάνουμε υπόψιν μας και τα πνευματικά και νοητικά οφέλη του αθλητισμού, μαζί με τα σωματικά, χρειαζόμαστε άραγε περισσότερους λόγους για να γυμναστούμε;


Πηγή: iatronet.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial