Διατροφή Ενημέρωση

Πως θα κάνω το παιδί μου φάει φρούτα

Βασικά στοιχεία της διατροφικής συμπεριφοράς ενός παιδιού είναι η αντίδραση και η αντίσταση. Η μαμά επιμένει, το παιδί αρνείται και μετά κλαίει. Έπειτα, θα αναλάβει ο μπαμπάς τις προσπάθειες με το αεροπλανάκι ή κάποιο άλλο μεταφορικό μέσο, που μάλλον η πορεία τους θα καταλήξει σε αδιέξοδο. Πως μπορείτε αλήθεια να πείσετε με τις γνώσεις, την εμπειρία αλλά και την τακτική σας ένα τόσο δα μικρό πλασματάκι; Το βλέμμα σας, μια πηγαίνει στο φρούτο που περιμένει κομμένο στο πιάτο, μια στο παιδί που κάθεται απέναντι σας και αρνείται πεισματικά έστω και να δοκιμάσει. Καθίστε λίγο στη θέση του και θα καταλάβετε ότι το να του ζητάτε μέχρι σημείου παράκλησης να το φάει απλά επειδή του λέτε ότι κάνει καλό δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να το πείσετε.

Κάντε το να ασχοληθεί!

Εφόσον το παιδί σας είναι σε μια ηλικία που καταλαβαίνει και μπορεί να συμμετέχει στα ψώνια του σπιτιού, αδράξτε την ευκαιρία! Ξεκινήστε με χαρά να πάτε μαζί στο μανάβικο της γειτονιάς και διαλέξτε μαζί όμορφα και μυρωδάτα φρούτα. Εναλλακτικά, εφόσον το παιδί σας λατρεύει τη φασαρία και τον κόσμο μπορείτε να πάτε μαζί στη λαϊκή αγορά. Το ευχάριστο κλίμα με τους πωλητές και το παιχνίδι με το καρότσι θα κάνουν την γνωριμία με τα φρούτα διασκέδαση. Αν βέβαια, υπάρχει κήπος με δέντρα, τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα καθώς μπορεί να συμμετέχει το ίδιο στη συγκομιδή των φρούτων. Στην συνέχεια αφού τακτοποιήστε μαζί τα φρούτα στο ψυγείο και τη φρουτιέρα, καθίστε να φάτε μαζί ένα φρούτο. Ρωτήστε το, ποιό φρούτο από όλα θα ήθελε να φάει σήμερα ή τι χρώμα θέλει να είναι το φρούτο «σήμερα θα φάμε κίτρινο ή κόκκινο φρούτο;» Μη ξεχνάτε να του δίνετε επιλογές. Στα παιδιά αρέσουν οι επιλογές.

Ζωγραφίστε το!

Πάρτε το μπλοκ ζωγραφικής και αντί για σπιτάκια, δοκιμάζετε κάθε φορά να ζωγραφίζετε ένα από τα φρούτα που έχετε μέσα στη φρουτιέρα. Παράλληλα να λέτε για το χρώμα του, τη γεύση του και την εποχή που βγαίνει. Αν θέλετε να δώσετε και μια πιο εγκυκλοπαιδική «πινελιά» μπορείτε να αναφερθείτε και στο τι μας προσφέρει το εκάστοτε φρούτο με ένα πιο παιδικό τρόπο, όπως «θα σταματήσει να τρέχει η μυτούλα» ή «θα γυαλίζουν τα μαλλιά μας».

Φρουτοσχεδιάστε!

Φτιάξτε μαζί όμορφα σχέδια με αντικείμενα ή πρόσωπα ή τοπία της φύσης με μπαστούνια ή ροδέλες από φρούτα χρησιμοποιώντας και λαχανικά όπως καρότο ή αγγούρι που είναι αρεστά στα παιδιά. Μη ξεχνάτε να το ρωτάτε τι φρούτο-χρώμα να χρησιμοποιήσετε για κάθε επόμενο βήμα. «Τσιμπήστε» την ομπρέλα που έχετε φτιάξει από μισό πορτοκάλι ή μια ρόδα αυτοκινήτου από ροδέλα μπανάνας με λίγο ένοχο και παιχνιδιάρικο ύφος και θα δείτε σιγά σιγά όλα τα φρούτο –εξαρτήματα αυτοκινήτου να εξαφανίζονται! Άλλωστε ποια θα ήταν η καλύτερη ανταμοιβή του μικρού μας καλλιτέχνη από το να δοκιμάσει το ίδιο του το δημιούργημα.

Το ένα του ξινίζει…!

Είναι αλήθεια, πως κάποιες γεύσεις φρούτων θα το κάνουν να μη θέλει να ξαναδοκιμάσει. Λόγω της περιεκτικότητας τους σε οξέα, τα φρούτα δημιουργούν στα παιδιά την τάση για …γκρίνια! Διακωμωδήστε το, κάνοντας έντονες γκριμάτσες και ήχους έτσι, ώστε να γελάσετε μαζί. Το παιδί έχει τη τάση να μιμείται κάτι που αρχικά προκάλεσε γέλιο. Ταΐστε ο ένας τον άλλο γελώντας μέχρι να συνηθίσει τη ξινή γεύση και μη ξεχνάτε να χειροκροτήστε κάθε φορά που τα καταφέρνει. θα βοηθούσε, επίσης, ένα σύστημα επιβράβευσης με μια βόλτα στο ζωολογικό κήπο ή την παιδική χαρά, αφού κατανάλωσε τα φρούτα της εβδομάδας.

Ο επιμένων νικά!

Έχετε δώσει τη μάχη σας όμως η απογοήτευση είναι το μόνο αποτέλεσμα; Μην τα παρατάτε τόσο εύκολα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά αντιδρούν σε κάθε καινούρια γεύση , μυρωδιά και όψη (νεοφοβία) και μπορεί να χρειαστούν από 10 έως 20 προσπάθειες από τους γονείς, μέχρις ότου συνηθίσουν σε κάθε τι νέο. Κάντε λίγο υπομονή και να θυμάστε ότι ίσως δεν συμπαθήσει τελικά όλα τα φρούτα. Αποφύγετε την υπερβολική αναφορά και πίεση, γιατί μπορεί να του δημιουργήσουν τελικά αποστροφή.

Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει…

Μην περιμένετε από το παιδί σας να φάει φρούτα όταν εσείς δεν τα δοκιμάζετε καν. Πάρτε ένα φρούτο από το καλάθι και απολαύστε το! Κάτι τέτοιο, σε καθημερινή βάση, φαίνεται στα μάτια του ως μια αυτόματη συνήθεια της ζωής σας. Δοκιμάστε να το φέρετε σε επαφή με τα φρούτα τις ώρες ενδιάμεσα των γευμάτων, και όχι τις στιγμές που έχει φάει και είναι ήδη χορτάτο. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες να δοκιμάσει, ενώ ταυτόχρονα έχει ένα θρεπτικό σνακ.

Γλυκο…κουταλιές!

Αν έχετε δοκιμάσει τα πάντα όμως τίποτα δεν συγκινεί το παιδάκι σας, ξετρυπώστε από το ντουλάπι τη «μαμά» των μπαχαρικών, την κανέλλα και το νέκταρ των λουλουδιών, το μέλι! Αρωματίστε και γλυκάνετε το μήλο, το πορτοκάλι, το μανταρίνι ή την μπανάνα και άλλα φρούτα και το σίγουρο είναι ότι θα νικήσει η μυρωδιά και η γεύση.

Είναι κατανοητό ότι όλα αυτά χρειάζονται χρόνο και δεν θα μπορούσαν να γίνουν εύκολα μετά από μια κουραστική και αγχώδη ημέρα στη δουλειά. Αφιερώστε λίγο χρόνο το σαββατοκύριακο ή για τους πιο ξεκούραστους γονείς, κάποια απογεύματα, και θα δείτε σιγά σιγά τις προσπάθειες σας να αποφέρουν καρπούς…καρπούς φρούτων!


Πηγή: diatrofi.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial