Δίαιτα Διατροφή

Πώς μπορεί να σας παχαίνει η δουλειά σας

Η δουλειά μπορεί να έχει επίπτωση στην περίμετρο της μέσης, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, όταν η εργασία απαιτεί από τον εργαζόμενο να λαμβάνει πολλές αποφάσεις μπορεί να οδηγηθεί αυτός σε μεγαλύτερη περίμετρο μέσης.

Έρευνα επιστημόνων του University of Adelaide, του Central Queensland University και του University of South Australia, δείχνει ότι το να έχει κάποιος τις ικανότητες και την ελευθερία να τις χρησιμοποιεί στη δουλειά συνδέεται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και μικρότερη περίμετρο μέσης, ενώ η ανάγκη να παρθούν πολλές αποφάσεις συνδέεται με μεγαλύτερη περίμετρο μέσης.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι τα 2 ψυχολογικά μέτρα ελέγχου στη δουλειά μπορεί ενδεχομένως να έχουν πολύ μικρότερη επίδραση στην περίμετρο μέσης και επομένως θα πρέπει να αξιολογηθούν χωριστά.

Ο έλεγχος στη δουλειά εξασκείται με 2 μορφές. Ύπαρξη και εφαρμογή ικανοτήτων και λήψη αποφάσεων. Παραδοσιακά, η αύξηση του επιπέδου ελέγχου ενός εργαζόμενου φαίνεται θετική και οι 2 παράγοντες λαμβάνονται υπόψη μαζί όταν εστιάζουμε στην επίδραση που έχουν στην υγεία των ανθρώπων.

Ωστόσο, η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι 2 πλευρές του ελέγχου στην εργασία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, χωριστά όσον αφορά την επίδρασή τους στην υγεία και στην παχυσαρκία.Ο ερευνητής Christopher Bean, του University of Adelaide, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως το να τρώει κάποιος πολύ και να μην κινείται αρκετά είναι η αιτία της παχυσαρκίας.

Ενώ αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει πώς συμβαίνε η αύξηση βάρους, συχνά δεν αναγνωρίζει παράγοντες όπως περιβαλλοντικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικούς ή πολιτισμικούς.

Ο Bean εξέτασε υποομάδα στοιχείων 450 συμμετεχόντων μέσης ηλικίας, ηλικίας (230 γυναίκες και 220 άντρες) που δούλευαν σε διάφορα επαγγέλματα.

Μέτρησαν το ύψος, το βάρος και την περίμετρο μέσης σε κλινική και πραγματοποίησαν τηλεφωνική συνέντευξη για τη συλλογή πληροφοριών για τη δουλειά.
Χρησιμοποίησαν το μοντέλο Job Demand-Control-Support (JDCS) για την αξιολόγηση των ψυχοκοινωνικών ποιοτήτων της δουλειάς τους.

Παραδοσιακά, οι υψηλές εργασιακές απαιτήσεις θεωρούνται στρεσογόνες, ενώ ο υψηλός έλεγχος θεωρείται χρήσιμος στο μετριασμό της επίπτωσης των υψηλών απαιτήσεων.

Ωστόσο, η χρησιμοποίηση των ικανοτήτων και η λήψη αποφάσεων συνήθως αξιολογούνται μαζί.

Στη νέα έρευνα, η ομάδα εξέτασε χωριστά τους 2 παράγοντες. Αφού ελήφθησαν υπόψη το φύλο, η ηλικία, το εισόδημα, οι ώρες εργασίας και η φύση της δουλειάς, οι 2 παράγοντες συνδέθηκαν συγκριτικά στενά με την παχυσαρκία, με αντίθετα αποτελέσματα.


Πηγή: iatronet.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial