Ο τρόπος με τον οποίο τα γονίδια σχετίζονται με τη λειτουργία της αρτηριοσκλήρυνσης μπορεί να αλλάξει και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, εφόσον στη διατροφή μας έχουμε εντάξει το αγνό παρθένο ελαιόλαδο και εφόσον ακολουθούμε τη μεσογειακή διατροφή. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «FASEB Journal».

Η Maria Isabel Covas, ερευνήτρια του Institute Municipal d’Investigacio Medica της Βαρκελώνης, δήλωσε ότι η γνώση των γονιδίων που μπορούν να αλλάξουν με την υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιλέγουν υγιεινά τρόφιμα. Αποτελεί το πρώτο βήμα για μελλοντικές θεραπείες που θα βασίζονται στη διατροφή με επιλεγμένα τρόφιμα.

Οι επιστήμονες χώρισαν υγιείς εθελοντές σε 3 ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή με παρθένο ελαιόλαδο πλούσιο σε πολυφαινόλες. Η δεύτερη ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή με ελαιόλαδο χαμηλό σε πολυφαινόλες. Η τρίτη συνέχισε τη συνηθισμένη διατροφή.

Τρεις μήνες αργότερα, η πρώτη ομάδα είχε υποβάθμιση της έκφρασης γονιδίων που σχετίζονται με την αρτηριοσκλήρυνση στα περιφερειακά μονοπύρηνα κύτταρα αίματος. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην έκφραση των γενετικών αλλαγών που επηρεάζουν την καρδιοπάθεια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι η κατανάλωση παρθένου ελαιόλαδου σε συνάρτηση με τη μεσογειακή διατροφή, μπορεί να επηρεάσει θετικά τα λιπίδια και την οξείδωση του DNA, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη φλεγμονή, την καρκινογένεση και την καταστολή των όγκων.

 


Πηγή: www.newsbeast.gr/

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial