Fitness Pilates

Στο ‘κρεβάτι’ του pilates…

Σε αυτή τη μέθοδο εκγύμνασης δεν θα χρειαστείτε αλτήρες, μπάρες ή ιμάντες αλλά ένα reformer Pilates και την καθοδήγηση ενός Pilates instructor…

H μέθοδος Πιλάτες είναι μία αυτο – βιωματική μέθοδος εκγύμνασης η οποία σχεδιάστηκε από τον Joseph Hubertus Pilates (1880-1967). Ο Πιλάτες γεννήθηκε στην Γερμανία και ήταν Ελληνογερμανικής καταγωγής. Το 1926 μετανάστευσε στην Αμερική και συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη όπου και άνοιξε το πρώτο στούντιο πιλάτες.

Ανακαλύπτοντας το pilates

Το Pilates είναι γεμάτο αντιθέσεις, είναι περιέργως σκληρό και παράλληλα αιθέριο, ταυτόχρονα απλό και πολύπλοκο. Ορισμένοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και εκτιμούν αμέσως τα αποτελέσματα της μεθόδου από την πρώτη φορά που δοκιμάζουν. Άλλοι είναι της άποψης ότι είναι μια άσκηση επαναλαμβανόμενη και βαρετή. Όταν όμως περάσουν κάποιοι μήνες κάνοντας την ίδια άσκηση ξαφνικά βρίσκουν πρόσβαση σε καινούργιες πληροφορίες όσον αφορά το σώμα τους. Όποια και αν είναι η αρχική άποψη το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο: το σώμα μεταμορφώνεται. O ίδιος ο Pilates συνήθιζε να λέει ότι «σε 5 μαθήματα αρχίζεις να αισθάνεσαι την διαφορά, σε 10 μαθήματα το αισθάνονται και οι άλλοι, σε 20 μαθήματα έχεις ένα εντελώς καινούργιο σώμα». Πιο συγκεκριμένα: H μέθοδος Pilates επικεντρώνεται στη συμμετρική στάση του σώματος, στον έλεγχο της αναπνοής, στην ενδυνάμωση των κοιλιακών, στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, της λεκάνης και της ωμοπλάτης. Επικεντρώνεται επίσης στην ευλυγισία των μυών , στην κινητικότητα των αρθρώσεων και στην ενδυνάμωση μέσω του ολικού εύρους κίνησης. Αντιμετωπίζει το σώμα σαν σύνολο για αυτό και δεν προκαλεί τραυματισμούς. Κάτι που καθιστά την μέθοδο και σαν άριστο μέσo αποκατάστασης τραυματισμών και χρόνιων παθήσεων.

Εκτός από το πιλάτες στο έδαφος, που είναι και το πιο διαδεδομενο, υπάρχει και άλλη μορφή πιλάτες, με μηχανήματα. Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά είδη, με  πιο γνωστό και διαδεδομένο το Pilates Reformer. Σε αυτό, μπορείς να εκτελέσεις μια τεράστια γκάμα από ασκήσεις, οι οποίες γίνονται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Τι είναι όμως ένα Pilates Reformer;

Πρόκειται για ένα κρεβάτι που μοιάζει με επίπεδη πλατφόρμα, η οποία μετακινείται μπρος-πίσω, μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Η μετακίνηση της πλατφόρμας γίνεται σε συνδιασμό με τα ελατήρια που βρίσκονται ενσωματομενα στο μηχάνημα. Τα ελατήρια, αυτα, παρέχουν επιλογές με διαφορετικά επίπεδα αντίστασης. Η πλατφόρμα αποτελείται από μπλοκ πάνω στους ώμους  που κρατούν το σώμα του αθλούμενου σταθερό, έτσι ώστε να κινείται με απόλυτη ασφάλεια. Στο συγκεκριμένο μηχάνημα, υπάρχει επίσης η δυνατότητα να ρυθμίζεται σύμφωνα με το ύψος, τη δύναμη, την ευλυγισία ή το επίπεδο της φυσικής κατάστασης  του κάθε αθλούμενου, ώστε να προσαρμόζεται η κάθε άσκηση στις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασκούμενου, και να αποφεύγονται τυχών τραυματισμοί, απο λανθασμένη τεχνική στην εκτέλεση τους.

Τα πλεονεκτήματα

Το Reformer προσφέρει όλα τα οφέλη του Pilates συμπεριλαμβανομένων τη συνολική δύναμη, την ευλυγισία, το συντονισμό των κινήσεων και την ισορροπία. Όλα αυτά σε συνδυασμό μπορούν να οδηγήσουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής,  στην καλύτερη στάση του σώματος, στην πιο αποτελεσματική κυκλοφορία του αίματος και στην ανακούφιση από πόνους που σχετίζονται με φυσικές ανισορροπίες, όπως π.χ. σκολίωση, κύφωση κ.τ.λ.

  • Βελτιώνει τη στάση του σώματος
  • Βελτιώνει την κινητικότητα και την ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης
  • Βελτιώνει τον μυϊκό τόνο και την ευλυγισία
  • Αυξάνει τη σταθεροποίηση της λεκάνης και των ώμων
  • Ενισχύει την υγεία των αρθρώσεων μέσω της βελτίωσης της κινητικότητας τους και την καλή υποστήριξή από τους μυς που τις περιβάλουν
  • Λειτουργεί ως συμπληρωματική προπόνηση για τους αθλητές
  • Βελτίωση της στάσης – ευθυγράμμισης του σώματος
  • Σύσφιξη – τόνωση των κοιλιακών μυών
  • Σύσφιξη – τόνωση των ραχιαίων μυών
  • Γράμμωση χεριών – ποδιών χωρίς να καταπονούνται οι αρθρώσεις

Συνολική Ευεξία

  • Σας κάνει να φαίνεστε και να αισθάνεστε καλύτερα
  • Ανακουφίζει από το στρες και την ένταση και προάγει μια αίσθηση ευεξίας
  • Βοηθάει στην επίγνωση του σώματος
  • Ενοποιεί το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα
  • Βελτιώνει την ποιότητα της ζωής σας

Καταστάσεις υγείας

  • Διευκολύνει την πρόληψη των τραυματισμών και της φυσικής αποκατάστασης
  • Δημιουργεί καλύτερη ισορροπία και συντονισμό, ιδίως για τα ηλικιωμένα άτομα
  • Προσφέρει μια ασφαλή και άριστη μορφή άσκησης για πριν και μετά την εγκυμοσύνη
  • Ανακουφίζει από πόνους και πονοκεφάλους
  • Βοηθάει τόσο στη διατήρηση αλλά και στην βελτίωση της οστικής πυκνότητας
  • Αναπτύσσει τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του αναπνευστικού συστήματος μέσω βελτίωσης της κυκλοφορίας
  • Προσφέρει μια ασφαλή και ευεργετική μορφή άσκησης για ένα μεγάλο φάσμα παθολογικών καταστάσεων, όπως είναι η σκολίωση, η οστεοπόρωση, η αρθρίτιδα και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σε ποιούς απευθύνεται:

Οι ασκήσεις πάνω στο Pilates Reformer απευθύνονται σε αθλούμενους που θέλουν να αυξήσουν την απόδοση τους σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες. Μπορείς να αποκτήσεις την απαιτούμενη ανακούφιση από την κούραση και την ένταση ενός ταξιδιού. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από έγκυες γυναίκες στο αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης και με την καθοδήγηση ενός ειδικού. Όλες οι ασκήσεις που εκτελούνται στο Pilates Reformer βοηθούν στην διόρθωση των μυοσκελετικών ανισορροπιών.

Το Reformer Pilates Training πρέπει να γίνεται πάντα από εκπαιδευμένο για αυτό, προσωπικό γυμναστή.

 


Πηγή: www.mp-fitness.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial