Διατροφή Ενημέρωση

Το τυρί διεγείρει τα ίδια σημεία του εγκεφάλου με τα… σκληρά ναρκωτικά

Όλα δείχνουν ότι η καζεΐνη είναι η αιτία που δεν μπορείτε να σταματήσετε να τσιμπολογάτε τυρί.

Ερευνητές, στην προσπάθειά τους να καταλήξουν στο γιατί κάποιες τροφές είναι πιο εθιστικές από άλλες, κατέληξαν πρόσφατα σε ένα συμπέρασμα που εξηγεί πολλά για τη σχέση μας με το τυρί. Όπως φαίνεται, το τυρί περιέχει μια χημική ουσία που συναντάται και στα ναρκωτικά, την καζεΐνη.

Η ουσία αυτή υπάρχει σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και διεγείρει του υποδοχείς των οπιοειδών του εγκεφάλου, οι οποίοι συνδέονται με τον εθισμό. Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, την κλίμακα Yale Food Addiction Scale, η οποία έχει σχεδιαστεί για να μετρά την εξάρτηση σε μια τροφή, είδαν ότι το τυρί βρίσκεται ψηλά στη λίστα των εξαρτήσεων. Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ότι οι επεξεργασμένες τροφές συνδέονταν περισσότερο με εθιστική συμπεριφορά, ενώ οι λιπαρές τροφές ήταν οι πιο δύσκολες να εξηγηθούν.

Για να καταλήξουν στα παραπάνω, οι ερευνητές ζήτησαν από 120 φοιτητές να απαντήσουν την Yale Food Addiction Scale και να διαλέξουν ανάμεσα σε 35 τροφές διαφορετικής διατροφικής αξίας.

Το 2ο μέρος της μελέτης περιλάμβανε 384 άτομα στα οποία παρουσιάστηκαν οι ίδιες τροφές, αλλά με ιεραρχική, γραμμική σειρά. Οι ειδικοί πίσω από τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στοPublic Library of Science One journal βρήκαν ότι τα λιπαρά συνδέονται με προβληματική διατροφή, είτε οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν στοιχεία εθισμού σε τροφές, είτε όχι.

Όσον αφορά το τυρί, πάντως, οι καζομορφίνες «παίζουν» με τους υποδοχείς ντοπαμίνης και διεγείρουν το στοιχείο εθισμού, κάτι που εξηγεί απόλυτα γιατί το τυρί δεν λείπει σχεδόν ποτέ από τα πιάτα και τα σνακ της ημέρας.

 


Πηγή: clickatlife.gr

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial