Γυμναστική Χώροι fitness

Το 1ο γυμναστήριο για άτομα με αναπηρίες

Το όραμα της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, μετά από μελέτη του ΟΠΑΠ και χορηγία περίπου 70.000€, πήρε σάρκα και οστά.

Μετά από χρόνια σκέψης και προσπάθειας για εξεύρεση κονδυλίου, δημιουργείται και στην Κύπρο, στο Οίκημα Οργάνωσης Παραπληγικών και Τετραπληγικών Ατόμων στη Λευκωσία, ένα ευρωπαϊκών-προδιαγραφών γυμναστήριο για άτομα με αναπηρίες, που διακινούνται με αναπηρικό τροχοκάθισμα.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) Δημήτρη Λαμπριανίδη, δεν υπήρχε στην Κύπρο η δυνατότητα σε άτομο με τροχοκάθισμα να μπορέσει να γυμναστεί σε ένα γυμναστήριο με υποδομή τόσο κτιριακά, αλλά και μηχανικά, κάτι που δεν ήταν δικαιολογημένο, αφού όπως ανέφερε, «η γυμναστική και η άθληση πρέπει να είναι προσβάσιμη, όπως κάθε άλλο στη ζωή, σε όλους τους ανθρώπους και ειδικά στα άτομα με αναπηρίες, που η αναπηρία τους τους δημιουργεί και άλλα προβλήματα σε θέματα υγείας». Κατά τη διάρκεια τελετής παράδοσης εξοπλισμού, ο κ. Λαμπριανίδης ευχαρίστησε τον Γενικό Διευθυντή του ΟΠΑΠ Μιχάλη Χειμώνα για την οικονομική στήριξη και βοήθεια στη δημιουργία του Γυμναστηρίου και τον Πρόεδρο του ΚΟΑ Πάμπο Στυλιανού, ελπίζοντας σε μελλοντική στήριξη δημιουργίας πρώτης ομάδας παραπληγικών αθλητών μπάσκετ.

Προσβάσιμα μηχανήματα

Το όραμα της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, μετά από μελέτη του ΟΠΑΠ και χορηγία περίπου εβδομήντα χιλιάδων ευρώ, πραγματοποιήθηκε, και τώρα μπορούν τόσο άτομα σε τροχοκάθισμα όσο και αρτιμελείς να γυμναστούν, χρησιμοποιώντας παράλληλα τα μηχανήματα του νέου γυμναστηρίου.

«Η φιλοσοφία που πρέπει να εφαρμόζεται είναι να σχεδιάζουμε και να κατασκευάζουμε πράγματα αξιοποιήσιμα απ΄όλο τον πληθυσμό», ανέφερε στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, προσθέτοντας ότι στο χώρο γυμναστηρίου, με τα δέκα περίπου μηχανήματα, θα εργοδοτείται ειδικός γυμναστής για άτομα με αναπηρίες. Το γυμναστήριο θα προσφέρεται σε κάθε ενδιαφερόμενο δωρεάν, καθότι κυρίως απευθύνεται σε άτομα με αναπηρίες.

«Θα δοκιμαστεί και θα δούμε πώς θα προχωρήσει, αλλά είμαστε σίγουροι ότι από τη στιγμή που θα δοκιμαστεί το γυμναστήριο τα αποτελέσματα θα είναι τέτοια ώστε να εξασφαλίσουμε χορηγίες για να λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται να χρεώνουμε τους χρήστες», δηλώνει αισιόδοξος ο κ. Λαμπριανίδης, περιγράφοντας ότι «πέρα από τα μηχανήματα που ήδη υπάρχουν, θα εγκατασταθεί στον χώρο κλιματισμός και ηχοσύστημα, για να γίνει η παραμονή στον χώρο όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη γίνεται».

«Δεν μας αρέσει να κάνουμε εράνους»

Εδώ και χρόνια ένας τέτοιος χώρος ήταν αναγκαίος για την Κύπρο, αλλά σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, αν και έπρεπε να γίνει από καιρό, ήταν πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί το κονδύλι για αγορά εξοπλισμού. «Δεν είναι εύκολο να βρεις τόσα λεφτά και δεν μας αρέσει να κάνουμε εράνους μαζεύοντας λεφτά φιλανθρωπίας από τον κόσμο», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Λαμπριανίδης, εξηγώντας ότι η οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, έχει χρόνια που προσπαθεί να μαζεύει λεφτά από εταιρείες, που λόγω της ευθύνης που έχουν μέσω της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προσφέρουν στην κοινωνία μέσω διαφόρων δράσεων. Τέλος ο κ. Λαμπριανίδης σημείωσε πως πρέπει να σκεφτόμαστε το καλό για όλο τον κόσμο, καλώντας μας, «ό,τι κάνουμε, αν μπορούμε, να το κάνουμε για όλους».


Πηγή: www.4disabled.gr/

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial