Διατροφή Ενημέρωση

Υγιεινά, λαχταριστά, χειμωνιάτικα σνακ και οι θερμίδες τους

Όσων ο μεταβολισμός δουλεύει σωστά και έχει ρυθμό, ξέρουν καλά πως κάθε 3 περίπου ώρεςτο στομάχι αρχίζει να… διαμαρτύρεται αν δεν λάβει το καύσιμό του. Εκτός, λοιπόν, από τα 3 κύρια γεύματα, τι άλλο μπορούμε να βάλουμε στην καθημερινότητά μας, ώστε να είναι θρεπτικό και να ταιριάζει στο χειμώνα;

Κάστανα

Είτε βραστά, είτε ψητά, τα κάστανα είναι η ιδανική λύση για να ζεσταθείτε και ταυτόχρονα να χορτάσετε, αλλά και να ικανοποιήσετε τον ουρανίσκο σας. Σε ποσότητα ενός φλιτζανιού, οι θερμίδες τους φτάνουν τις 350, ενώ παρέχουν το 29% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σεφυτικές ίνες, που σημαίνει ότι σας χαρίζουν εύκολα το αίσθημα του κορεσμού. Ακόμη, παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνη, ενώ είναι πλούσια και σε βιταμίνη C, τονώνοντας το ανοσοποιητικό.

Ζεστό κακάο

Εκτός του ότι μπορεί άμεσα να σας προσφέρει ζεστασιά, το κακάο είναι πλήρως αντιοξειδωτικό ξεπερνώντας το πράσινο τσάι, περιέχει λιγότερο λίπος σε σχέση με τη σοκολάτα και κάνει καλό στη ροή του αίματος και στην καρδιά. Προτιμήστε το σκέτο ή με λίγο μέλι και βουτήξτε φρυγανιές ολικής άλεσης για ένα πιο πλήρες γεύμα. Όσο για τις θερμίδες του; Είναι μόλις 12 σε μια κουταλιά της σούπας.

Ψητά μήλα

Θέλετε κάτι γλυκό; Αντί να τρέχετε στα ζαχαροπλαστεία για προφιτερόλ και στα περίπτερα για σοκολάτες, κάντε τη γνωστή, κλασική πατέντα του ψητού μήλου: κόψτε μερικές φέτες μήλου στη λαδόκολλα, βάλτε τες στο φούρνο στους 150 βαθμούς και περιμένετε μέχρι να πάρουν χρώμα. Στη συνέχεια προσθέστε τους λίγο μέλι και κανέλα, ένα μείγμα που κάνει καλό από το κρυολόγημα μέχρι την καρδιά, και φάτε το σαν επιδόρπιο. Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σας παρέχουν βιταμίνη Α και βιταμίνη C, ενώ οι θερμίδες τους φτάνουν τις 52 στα 100 γραμμάρια. Μια κουταλιά της σούπας μέλι φτάνει τις 60 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα κανέλας αντιστοιχεί σε 12 θερμίδες.

Ηλιόσπορος

Πλούσιοι σε κάλιο, αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες, οι ηλιόσποροι είναι μια πολύ καλή επιλογή χειμωνιάτικου σνακ. Μπορείτε, μάλιστα, να τους ψήσετε στο φούρνο με λίγο αλάτι και να τους προσθέσετε και σπόρους κολοκύθας (πασατέμπο) για ποικιλία, οι οποίοι βοηθούν στην ανακούφιση του άγχους. Μια κουταλιά της σούπας με ψητούς ηλιόσπορους χωρίς αλάτι αποδίδει περίπου 45 θερμίδες, ενώ οι σπόροι κολοκύθας φτάνουν στις 56 θερμίδες στην ίδια ποσότητα.

Ποπ κορν

Μη θυμάστε τα ποπ κορν μόνο στον κινηματογράφο. Ενσωματώστε τα στα σνακ της ημέρας και απολαύστε τη λαχταριστή τους γεύση, τις φυτικές τους ίνες που κάνουν καλό στο πεπτικό και τη σιλουέτα, αλλά και τα αντιοξειδωτικά τους. Προτιμήστε το σπιτικό ποπ κορν χωρίς (ή με ελάχιστο) αλάτι, με λάδι αντί για βούτυρο και λάβετε μόνο τα οφέλη τους. Το σκέτο ποπ κορν αποδίδει περίπου 50 θερμίδες ανά φλιτζάνι, κρατώντας τη θερμιδική σας πρόσληψη χαμηλά.

Ακτινίδιο

Ένα από τα πιο outsider φρούτα του χειμώνα, το ακτινίδιο, αν μη τι άλλο, σας εγγυάται φουλ δόση βιταμίνης C σε ένα μέτριο φρούτο, άρα και γερό ανοσοποιητικό. Παρέχει επίσης το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε κάλιο, ενώ η βιταμίνη Α, ο σίδηρος, οι φυτικές του ίνες και το ασβέστιο σας δίνουν και άλλους λόγους να το προτιμήσετε. Ένα μέτριο φρούτο φτάνει τις 43 θερμίδες και μπορεί εκτός από το σνακ να μπει και στις σαλάτες σας.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η E και η C, καθώς και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, χαλκό, σελήνιο και κάλιο κ.ά. Αποφύγετεαυτά που περιέχουν έξτρα προσθήκη ζάχαρης και φροντίστε να ελέγχετε πάντα τα συστατικά τους. Θυμηθείτε ότι ένα φλιτζάνι σταφίδες ξεπερνά τις 400 θερμίδες, 1 φλιτζάνι αποξηραμένα σύκα πλησιάζει τις 500, 1 φλιτζάνι αποξηραμένα κράνμπερι αποδίδει 340 θερμίδες κ.ο.κ.


Πηγή: clickatlife.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial