Δίαιτα Διατροφή

Υδατάνθρακες ή μειωμένα λιπαρά;

Υδατάνθρακες ή μειωμένα λιπαρά; 
Τι πρέπει να ξέρετε όταν κάνετε διατροφή

Η διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, που τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, μπορεί να βοηθά στην υγεία της καρδιάς και την απώλεια των περιττών κιλών, ωστόσο οι υπερβολές στο καθημερινό διατροφικό πρόγραμμα πρέπει να αποφεύγονται. Πολλοί πιστεύουν ότι όσο διάστημα βρίσκονται σε διατροφή με περιορισμένους υδατάνθρακες μπορούν να καταναλώνουν όσες πρωτεΐνες ή λιπαρά θέλουν καθ΄όλη τη διάρκεια της δίαιτας τους. Όμως αυτό είναι λανθασμένο, γιατί όταν κάποιος σταματά την κατανάλωση υδατανθράκων ή λιπαρών τροφών τα αντικαθιστά με άλλες τροφές. Επομένως όταν μειώνουμε μια κατηγορία τροφών από τη διατροφή μας την αντικαθιστούμε με άλλη κατηγορία.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine γινόταν σύγκριση μεταξύ των δύο αυτών διατροφικών επιλογών, της χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και της χαμηλής σε λιπαρά διατροφής. Οι μισοί άνθρωποι ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, και οι άλλοι μισοί ακολούθησαν μια δίαιτα με μειωμένα λιπαρά. Αυτοί που ακολούθησαν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες είχαν σημαντικότερη βελτίωση της υγείας τους σε σχέση με την άλλη κατηγορία.

Οι εθελοντές που μείωσαν τους υδατάνθρακες πρόσθεσαν περισσότερη πρωτεΐνη, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη στη διατροφή τους. Με άλλα λόγια, αντικατέστησαν τους υδατάνθρακες (όπως ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά) με υγιεινές επιλογές.

Σε αυτήν την κατηγορία παρατηρήθηκε βελτίωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλη. Τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερόλη δεν άλλαξαν, αλλά τα επίπεδα της «καλής» (HDL) χοληστερόλης ανέβηκαν. Επίσης παρατηρήθηκε ελαφριά μείωση του βάρους. Στην πραγματικότητα η απώλεια των κιλών δεν οφείλονταν στην κατανάλωση υδατανθράκων αλλά στο γεγονός ότι μαζί με τη μείωση των υδατανθράκων, οι συμμετέχοντες μείωσαν επίσης τις θερμίδες τους. Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της μελέτης, οι συμμετέχοντες με τη δίαιτα των χαμηλών υδατανθράκων κατανάλωναν κατά μέσο όρο 150 θερμίδες λιγότερες ανά ημέρα από ό, τι τα άτομα σε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Είναι αλήθεια λοιπόν ότι με την κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών και καλών λιπαρών μπορείτε να αισθανθείτε λιγότερο πεινασμένοι και να φάτε λιγότερο. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες.

Το ερώτημα βέβαια είναι για ποιο λόγο αποφασίζουμε να κάνουμε διατροφή. Για να χάσουμε κιλά ή για να μειώσουμε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιου καρδιακού νοσήματος ή εγκεφαλικού. Ιδανικά η απάντηση είναι και για τις δύο περιπτώσεις ωστόσο πρέπει να στοχεύουμε μόνο σε ένα από τα δύο. Αν θέλουμε να βελτιώσουμε την υγεία μας καμία από τις παραπάνω διατροφές δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθά. Αντίθετα η Μεσογειακή δίαιτα αποδεδειγμένα μειώνει κατά 30% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Με άλλα λόγια ένας συνδυασμός διατροφής χαμηλής σε υδατάνθρακες και λιπαρά.

Η καλύτερη συμβουλή λοιπόν είναι να είμαστε συνετοί με τις επιλογές των τροφίμων μας. Φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες, ελαιόλαδο, καρύδια και αμύγδαλα είναι πάντα μια καλή ιδέα να τρώμε περισσότερο από αυτές τις κατηγορίες τροφών.

Και να μην ξεχνάτε πως υγιεινή διατροφή είναι η ισορροπημένη διατροφή!


Πηγή: www.healthnet.gr/

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial