Δίαιτα Διατροφή

6 εύκολοι τρόποι για να μη ξεφεύγεις τα Σαββατοκύριακα

Είσαι από εκείνους που ακολουθούν τη δίαιτα τους τις καθημερινές και ξεφεύγεις τα Σαββατοκύριακα; Οι περισσότεροι αφήνουν το υγιεινό lifestyle όταν φθάνει και το παρακάνουν στο φαγητό και στο αλκόολ με αποτέλεσμα ότι βάρος έχουν χάσει να το παίρνουν πίσω.

Αν τα Σαββατοκύριακα χαλάνε τη δίαιτα σου, να 6 μυστικά για να σταματήσεις να σαμποτάρεις τη προσπάθεια σου:

1.Να είσαι ευέλικτος με τη διατροφή σου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Συνήθως εκείνοι που ξεφεύγουν το ΣΚ είναι εκείνοι που ακολουθούν αυστηρά διατροφικά προγράμματα τις καθημερινές. Έτσι, όταν έρχεται το Σαββατοκύριακο, νιώθουν ότι πρέπει να ανταμείψουν τον εαυτό τους και υποκύπτουν σε τρόφιμα που δεν μπορούσαν να φάνε.

Ακολούθησε ευέλικτες διατροφικές συνήθειες ώστε να αποφύγεις αυτή την παγίδα. Επέτρεπε στον εαυτό σου να φάει μερικά τρόφιμα που μπορεί να λιγουρευτεί μέσα στη βδομάδα. Το να είσαι ευέλικτος θα μειώσει την αίσθηση της στέρησης και της ανάγκης να ανταμοίψεις τον εαυτό σου.

2.Μην έχεις «ελεύθερες» μέρες.

Οι «ελεύθερες» μέρες μπορεί να λειτουργούν για μερικούς ανθρώπους, όμως υποσκάπτουν σε άλλους την απώλεια βάρους. Αν οι ελεύθερες μέρες σε βοηθούν να χάνεις βάρος και διατηρούν την μετριοπάθεια σου, συνέχισε να τις ακολουθείς. Στην περίπτωση όμως που το παρακάνεις και νιώθεις μετά τύψεις, καλύτερα θα ήταν να τις αφήσεις.

Οι πιθανότητες λένε ότι αν η «ελεύθερη» σου μέρα είναι την Παρασκευή, θα παραφάς και το Σάββατο. Η μία ελεύθερη μερα οδηγεί σε δύο ή τρεις μέρεις παρπάνω τσιμπολογήματος.

3.Μην ακολουθείς αυστηρούς κανόνες.

Οι απαγορεύσεις σε τρόφιμα που πρέπει και δεν πρέπει να τρως συνήθως οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση φαγητού. Ακόμα έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να ξεκινήσεις να θες να φας τρόφιμα που μπορεί να μη σου άρεσαν αρχικά μόνο γιατί σου έχει απαγορευτεί να τα φας. Αντίθετα, κάνε κάποιες μικρές παρασπονδίες μέσα στην εβδομάδα και έτσι δε θα το παρακάνεις τα Σαββατοκύριακα.

4.Βρες τον πραγματικό λόγο που τρως παραπάνω.

Πάντα θα έχεις λόγους να δικαιολογήσεις τον εαυτό σου:

  • Ήσουν με φίλους, Ήσουν μόνος, Ήσουν σε ένα πάρτυ κ.λ.π.

Αν συνηθήσεις σε τέτοιου τύπου δικαιολογίες, τότε θα σου είναι πολύ εύκολο να παραφάς. Όμως, δεν είναι όλες αυτές οι καταστάσεις ο λόγος που τρως παραπάνω. Βρες τον πραγματικό λόγο. Θα μπορούσε να είναι το στρες, το άγχος, η στενοχώρια, η μοναξιά κ.λ.π. Κράτα ένα ημερολόγιο με τις συνήθειες που σε κάνουν να τρως παραπάνω και έτσι θα ανακαλύψεις τι κρύβεται από πίσω.

5.Είσαι απασχολημένος τις καθημερινές.

Να είσαι απασχολημένος και να βρίσκεις τρόπους να αποσπάς το μυαλό σου από το φαγητό. Διάβασε ένα βιβλίο, πήγαινε μια βόλτα, καθάρισε το σπίτι – βάλε κάποια άσκηση στην καθημερινότητα σου. Είναι πιο πιθανό να φας περισσότερο αν κάθεσαι απλά στο σπίτι χωρίς να κάνεις τίποτα.

6.Μη το παρακάνεις με το αλκοόλ.

Όχι μόνο γιατί είναι πλούσιο σε θερμίδες, αλλά και γιατί μπορεί να σε οδηγήσει σε μη θρεπτικές διατροφικές επιλογές. Απέφυγε λοιπόν να μεθύσεις και σιγουρέψου ότι πριν πιεις έχεις φάει.

Εφαρμόζοντας αυτές τις στρατηγικές έιναι σίγουρο ότι θα μειωθούν οι πιθανότητες να το παρακάνεις με το φαγητό το Σαββατοκύριακο. Αλλά να θυμάσαι δεν υπάρχει κάποιο τρικ που λειτουργεί σε όλους. Βρες τι είναι αυτό που βρίσκει εφαρμογή σε εσένα και ακολούθησε το.


Πηγή: mindbodygreen.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Τηλ. 6984515475, email:maria.mentzelou@hotmail.com

Μοιραστείτε το με φίλους:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial