Διατροφή Ενημέρωση

5 λόγοι να τρως περισσότερα μανιτάρια

Τα μανιτάρια μπορεί να σου φαίνονται λίγο περίεργα. Τεχνικά, αυτό που τρως είναι μύκητας…αλλά και? Υπάρχουν άπλετοι λόγοι να τα προσθέσεις στη διατροφή σου. Τα μανιτάρια είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά. Αν ακόμα δεν έχεις πειστεί γιατί πρέπει να καταναλώνεις μανιτάρια – δες εδώ τους κύριους 5 λόγους.

1.Είναι πλούσια σε βιταμίνη Β.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη και το φυλικό οξύ είναι απαραίτητα για πολλές διεργασίες στο σώμα. Μερικά μανιτάρια είναι υψηλότερα σε συγκεκριμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β από άλλες,  έτσι αν έχεις ποικιλία μπορεί να σε βοηθήσουν να καλύψεις όλες σου τις ανάγκες. Παραδείγματος χάριν: Τα πορτομπέλο έχουν περισσότερο φυλικό, ενώ τα σιτάκι παρέχουν περισσότερη Β6 από άλλες ποικιλίες.

2.Θα πάρεις τη δόση σου σε βιταμίνη D.

Τα μανιτάρια είναι μία από τις λίγες φυτικές πηγές βιταμίνης D, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι σημαντικό για την οστική υγεία, τη μυϊκή και τη νευρική λειτουργία και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού. Αν και είναι δύσκολο να πετύχεις την ημερήσια σύσταση για τη βιταμίνη D από τα μανιτάρια αποκλειστικά (μια μερίδα παρέχει περίπου το 3% μόνο), είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ενισχύσεις την πρόσληψη σου, ειδικά αν δεν καταναλώνεις άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη D, όπως τα λιπαρά ψάρια ή τα αυγά.

3.Είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσεις.

Τα μανιτάρια παρέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να σου προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτον, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και το Alzheimer. Τα αντιοξειδωτικά έχουν επίσης μελετηθεί για τον ενδεχόμενο ρόλο τους στην εξάλειψη των επιπτώσεων της γήρανσης. Σα να μην έφτανε αυτό, τα μανιτάρια επίσης είναι πλούσια πηγή σεληνίου, το οποίο είναι σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας του αναπαραγωγικού συστήματος, της σύνθεσης DNA, της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα και της προστασίας κατά των ελεύθερων ριζών.

4.Αυξάνουν τη γεύση umami.

Αν και παίρνουν τη γεύση εκείνων με τα οποία μαγειρεύονται μαζί, τα μανιτάρια δίνουν τη νότα της γεύσης umami στο φαγητό που αυξάνεται με το μαγείρεμα. Είναι εξαιρετικός τρόπος να κάνεις πιο πλούσιο ένα πιάτο ζυμαρικών ή τις σαλάτες σου, ή μπορείς να τα σοτάρεις και μαζί με ένα τηγανητό αυγό μαζί με βρώμη για να δώσεις μια αλμυρή χροιά στο πρωινό σου.

5.Θα νιώθεις πιο χορτάτος.

Τα μανιτάρια είναι ένας εξαιρετικός τρόπος με λίγες θερμίδες να προσθέσεις όγκο και βάθος στο πιάτο σου. Μια μερίδα λευκών ωμών ή καφέ μανιταριών θα σου δώσουν μόνο 20 θερμίδες και 2 γραμμάρια πρωτεΐνης.


Πηγή: fitnessmagazine.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial