Διατροφή Ενημέρωση

Τι θα συμβεί αν δε φας μετά την προπόνηση

Ξέρεις πιθανότατα ότι είναι καλή ιδέα να τρως κάτι μετά την προπόνηση σου – αλλά τι θα συμβεί στο σώμα σου αν δε το κάνεις;

Τελείωσες το πρωινό σου workout αλλά δεν έχεις ώρα να αρπάξεις κάτι πριν φύγεις; Αυτό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα.

Καλή ιδέα είναι να φας και να πιεις κάτι μέσα σε μια ώρα μετά την άσκηση, για να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη της αποκατάστασης και για να ξαναγεμίσουν οι ενεργειακές σου μπαταρίες. Το να τύχει να φας λίγο αργότερα μετά από μια προπόνηση δε θα σου κάνει μεγάλο κακό, αν όμως γίνει συνήθεια τότε μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για την υγεία σου όσο και για την απόδοσή σου, με την πάροδο του χρόνου.

Το πρόβλημα δεν προέρχεται από την παράλειψη ενός γεύματος, αλλά είναι αθροιστικό μιας και ειδικότερα όταν γυμνάζεσαι το πρωί  και δε φας για μερικές ώρες, το σώμα σου δεν έχει κανένα ενεργειακό απόθεμα, το οποίο σημαίνει ότι θα έχεις μειωμένη ενέργεια μέχρι να του δώσεις κάποιο καύσιμο για να βγάλει την υπόλοιπη μέρα.

Έτσι μπορεί τελικά να βρεθείς αντιμέτωπος με:

1.Μειωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και ίλιγγος/ζάλη

Αν ασκείσαι το πρωί ή νωρίς το απόγευμα χωρίς φαγητό και αναπληρώνεις τη χαμένη ενέργεια μέσα σε λίγες ώρες μετά το τέλος του session, τότε το σώμα σου θα χρησιμοποιήσει την αποθηκευμένη ενέργεια, λέει η γιατρός Susan Besser. Πρώτα, θα καταφύγει στις αποθήκες γλυκογόνου, όπου το σώμα σου τις χρησιμοποιεί για να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης. Τα επίπεδα γλυκογόνου στη συνέχεια θα επανέλθουν μόλις αναπληρώσεις τα ενεργειακά σου αποθέματα, αλλά χρειάζεται λίγος χρόνος.

Ταυτόχρονα, ο εγκέφαλός σου, στην προσπάθεια να διατηρήσει ενέργεια, καταστέλλει μερικές λειτουργίες του, σύμφωνα με τη γιατρό. Αν ξεμείνει από γλυκόζη, δεν μπορεί αμέσως να στραφεί σε άλλες πηγές κι έτσι μειώνεται η λειτουργικότητά του – έτσι εξηγείται το αίσθημα έντονης ζαλάδας που μπορεί να νιώθεις όταν έχεις ώρα να φας.

2.Μυϊκή απώλεια και κράμπες

Αν ξαφνικά ξεμείνει το σώμα σου από γλυκογόνο τότε θα πρέπει να στραφεί σε πηγές που είναι λιγότερα άμεσα διαθέσιμες όπως είναι το λίπος ή αν δεν είναι αυτό τότε μπορεί να προσφύγει στους μύες σου, επισημαίνει η γιατρός.

Προφανώς, αν το σώμα σου αποδομεί μύες για ενέργεια, θα μπορούσες να χάσεις μυϊκή μάζα και να γίνεις πιο αδύναμος. Αν επίσης ίδρωσες αρκετά στην προπόνηση, πιθανότατα έχασες και αρκετούς ηλεκτρολύτες, κατάσταση που αιτιολογεί την εμφάνιση κραμπών. Όλα αυτά είναι συνθήκες που δε θα ήθελες να επιτύχεις μέσα από την άσκηση, σωστά;

3.Αφυδάτωση

Αν δε φας ή δε πιεις, θα παραμείνεις αφυδατωμένος μετά το workout. Η άσκηση από μόνη της, ακόμα και κάτω από ιδανικές συνθήκες (πχ όχι υπερβολική ζέστη) μπορεί να αυξήσει τον ιδρώτα και την αφυδάτωση, λέει η γιατρός.

Αν δεν αναπληρώσεις τα υγρά, θα προκληθούν ηλεκτρολυτικές διαταραχές οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αρρυθμίες ή τρέμουλο σε σοβαρότερες περιπτώσεις, αφού το σώμα χρειάζεται ηλεκτρολύτες για τη σωστή καρδιακή και μυϊκή λειτουργία. Η γιατρός όμως υπογραμμίζει ότι τα παραπάνω δεν πρόκειται να συμβούν εκτός αν υποσιτίζεσαι και έπειτα στρεσάρεις το σώμα σου με την άσκηση ή παίρνεις διουριτικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ηλεκτρολυτική ανισορροπία.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να μείνεις ενυδατωμένος ακόμα και αν δε φας. Το νερό για αυτό το σκοπό είναι εξαιρετικό, δε χρειάζεσαι κανένα ενεργειακό ποτό εκτός αν η προπόνηση σου είναι αρκετά μεγάλη σε διάρκεια και σε πολύ ζεστό περιβάλλον, συνεχίζει η γιατρός.

Τι πρέπει να σου μείνει;

Όταν κάνεις προπόνηση, θα χρειαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το τέλος της να φας και να πιεις κάτι.


Πηγή: runnersworld.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Τηλ. 6984515475, email: maria.mentzelou@hotmail.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial