Fitness Pilates

Pilates 4 men

Το Pilates έχει κατακτήσει το χώρο του fitness ως ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους άσκησης .Όμως, αρκετοί ασκούμενοι ,στην πλειονότητά τους άνδρες υποστηρίζουν ότι το Pilates αποτελεί ”γυναικεία υπόθεση”. Το αποτέλεσμα αυτής της περιορισμένης οπτικής είναι να στερούνται οι άνδρες τα σημαντικότατα οφέλη μιας μεθόδου που ,αφενός εισήχθη από άνδρα ,το Joseph Humbertus Pilates, αφετέρου στα πρώτα της βήματα προοριζόταν για άνδρες και όχι για γυναίκες, σύμφωνα με την Kathy Grant, μαθήτρια και διάδοχό του .

Πράγματι, ο Joseph Pilates διαμόρφωσε την ”Ελεγχολογία” του, για να βελτιώσει αρχικά τη δική του σωματική ανεπάρκεια και στη συνέχεια την υγεία συστρατιωτών και συγκρατουμένων του. Επίσης, στα πρώτα μαθήματά του οι περισσότεροι μαθητές ήταν άνδρες .Με την πάροδο των χρόνων, με την είσοδο των γυναικών στο Pilates και την επαφή του με το χορό αμβλύνθηκε ο αρρενωπός και αθλητικός χαρακτήρας της δυναμικής του, καθώς οι κινήσεις αποκτούσαν χορευτική ακρίβεια και χάρη. Ποτέ, όμως δεν έπαψε να αποτελεί έναν πολύ σημαντικό τρόπο άσκησης, αποκατάστασης και ενδυνάμωσης ,πράγματα που αφορούν εξίσου άνδρες και γυναίκες.

Σύμφωνα με το Rael Isacowitz, γνωστό δάσκαλο και εκπαιδευτή, υπάρχει θηλυκή και αρσενική ενέργεια στην εκτέλεση, κάτι που πρέπει να τιμήσουμε και να σεβαστούμε. Οι διαφορές εντοπίζονται στις ανάγκες και τα κίνητρα, στην ανατομική προσέγγιση της άσκησης και στον τρόπο που κοινωνικά έχει καθιερωθεί ή ανδρική ή γυναικεία ”ματιά”. Για παράδειγμα, οι άνδρες απολαμβάνουν διαφορετικά την άσκηση από τις γυναίκες. Είναι πρακτικότεροι στους στόχους τους, τους οποίους συνδέουν με τη λειτουργικότητά τους. Δεν ασκούνται για να ασκηθούν και οι προκλήσεις που αποδέχονται έχουν αθλητικό-αγωνιστικό χαρακτήρα, κάτι που η γυναικεία σωματικότητα κατανοεί διαφορετικά. Η σημειολογία αυτού του διαχωρισμού διαιρεί τις ασκήσεις σε περισσότερο ή λιγότερο ανδρικές. Ασκήσεις ποδιών ή γλουτών στο mat δεν έχουν την ίδια αποδοχή με εκείνη των ώμων και των δικεφάλων.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο ίδιος ανατομικός χάρτης ενεργοποιείται σε ίδιες μυϊκές ομάδες και στα δύο φύλα με διαφορετική ένταση και προτεραιότητα. Και ως προς τη μέθοδο Pilates συμπεραίνουμε ότι οι γυναίκες έχουν προσδώσει στο σύστημα φινέτσα ενώ οι άνδρες παλμό και δύναμη. Οι άνδρες θεμελίωσαν το Pilates και οι γυναίκες το διέδωσαν.

Γιατί Pilates για άντρες;

Γιατί ανταποκρίνεται άριστα στις ανδρικές προσδοκίες για ενδυνάμωση ,ευεξία, πρόληψη και αποκατάσταση μαζί, με άμεσα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα:

  • Δυναμώνει τον κορμό (Core Strength).Συχνά οι άνδρες δίνουν έμφαση στη μυϊκή ανάπτυξη, κυρίως μέσω των βαρών, σε βάρος της ουσιαστικής ενδυνάμωσης. Αντίθετα, το Pilates εστιάζει στην κίνηση από το κέντρο (Powerhouse),από τους εν τω βάθει μύες ,σταθεροποιώντας τον κορμό και ευθυγραμμίζοντας προστατευτικά την καταπονημένη από τα βάρη ανδρική πλάτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πρόκλησης θα μπορούσε να είναι η εκτέλεση ασκήσεων footwork στο Reformer σε χαμηλή αντίσταση από άνδρα με υπερβολικά γυμνασμένους τετρακέφαλους. Η χαμηλή αντίσταση απαιτεί την ενεργοποίηση του κέντρου με λιγότερη συμμετοχή των υπερδιογκωμένων μηρών.
  • Το Pilates αποτελεί λειτουργική γυμναστική (functional training),η οποία εξασφαλίζει την απαιτούμενη δύναμη, ευλυγισία και ισορροπία, για να αντεπεξέλθει κανείς στις καθημερινές του δραστηριότητες.
  • Δυναμώνει, ανακουφίζει και αποκαθιστά σημεία που λόγω καθιστικής ζωής, οδήγησης και κακού ύπνου καταπονούνται.
  • Γυμνάζει αχαρτογράφητες ανατομικές περιοχές, συχνά περιορισμένες λόγω μονομερούς γύμνασης ένα αποκλειστικά είδος (βάρη, τρέξιμο κλπ).
  • Αποτρέπει τους τραυματισμούς μέσω της μυϊκής ενδυνάμωσης και της ανάπτυξης της ευλυγισίας και ιδιοδεκτικότητας του ασκούμενου, χωρίς να είναι χορός ή φυσικοθεραπεία.
  • Ενισχύει άλλες αθλητικές δραστηριότητες και μάλιστα διαφορετικού χαρακτήρα σε συνδιασμό, όπως το χορό και τα βάρη. Αποτελεί και άριστη βάση για cross training activities.
  • Δίνει έμφαση στη διάταση ολόκληρου του μυϊκού συστήματος.
  • Δίνει την ευκαιρία στους άνδρες να βελτιώσουν την αναπνοή τους και να έρθουν σε γνωριμία με την πλευρική αναπνοή.
  • Καθώς οι μύες των ανδρών είναι βραχυμένοι και πιο άκαμπτοι στα ισχία, στη μέση, στο πίσω μέρος των ποδιών κλπ, το Pilates μετατρέπει τις αδυναμίες τις σε πλεονέκτημα.

 


Πηγή:athenstrainers.gr

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial