Ευεξία Υγεία

Ακράτεια ούρων: Πότε είναι πρόβλημα

Αναγνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα του προβλήματος ελέγχου της κύστης. Δείτε πότε θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια γιατρού και πώς θα λάβετε τα περισσότερα οφέλη από την επίσκεψη.

Αν είστε μια από τις πολλές γυναίκες που εμφανίζουν προβλήματα με τον έλεγχο της κύστης μην αφήσετε την αμηχανία να σας κρατά από την αναζήτηση της βοήθειας που χρειάζεστε. Η διαρροή, η συχνή ούρηση και άλλα συμπτώματα ακράτειας δεν είναι τετριμμένες συνέπειες του τοκετού ή φυσιολογικό μέρος της γήρανσης.

Δεν ρωτάνε όλοι οι γιατροί ως μέρος ρουτίνας για τη λειτουργία του ουροποιητικού σε μια εξέταση.

Το πρώτο βήμα είναι δικό σας. Αν έχετε προβλήματα με τον έλεγχο της κύστης, να τα αναφέρετε στον γιατρό σας και να ζητήσετε βοήθεια.

Γιατί να ζητήσετε βοήθεια

Τα προβλήματα ελέγχου της κύστης απαιτούν ιατρική προσοχή για αρκετούς λόγους. Για παράδειγμα, μπορεί ενδεχομένως να

 • Δείχνουν σοβαρή ιατρική πάθηση, όπως διαβήτη ή νεφρικά προβλήματα.
 • Σας οδηγούν να περιορίζετε τις σωματικές σας δραστηριότητες.
 • Σας οδηγούν να αποσύρεστε από κοινωνικές σχέσεις.
 • Αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσης αν έχετε προβλήματα ισορροπίας και συχνά τρέχετε στο μπάνιο για να αποφύγετε τη διαρροή.

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά ακράτειας δεν χρειάζονται απαραίτητα ιατρική προσοχή. Ωστόσο αν το πρόβλημα συνεχιστεί ή επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας σκεφτείτε να αξιολογήσετε τα συμπτώματα.

Ζητήστε να δείτε τον γιατρό σας αν

 • Νιώθετε αμηχανία με τη διαρροή ούρων και αποφεύγετε σημαντικές δραστηριότητες εξαιτίας της.
 • Συχνά νιώθετε ότι επείγει να ουρήσετε και τρέχετε στο μπάνιο αλλά ορισμένες φορές δεν προλαβαίνετε.
 • Ουρείτε πολύ πιο συχνά σε σχέση με παλαιότερα, όπως τη νύχτα ακόμα και αν δεν έχετε λοίμωξη στην κύστη.
 • Συχνά αισθάνεστε την ανάγκη να ουρήσετε αλλά δεν μπορείτε.
 • Παρατηρείτε ότι η ροή γίνεται σταδιακά πιο αδύναμη ή αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να αδειάσετε καλά την κύστη σας.

Στις περισσότερες περιστάσεις τα συμπτώματα μπορούν να βελτιωθούν.

Πότε να δείτε ειδικό

Αν και γιατροί μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ελέγχου της κύστης χωρίς να σας στείλουν σε ειδικό, δεν έχουν όλοι την απαιτούμενη εκπαίδευση και εμπειρία.

Παρόλη την καλύτερη κατανόηση και αγωγή της ακράτειας, ορισμένοι γιατροί τη θεωρούν αναπόφευκτη συνέπια του τοκετού, της εμμηνόπαυσης και του γήρατος- πεποίθηση που καθιστά απίθανο να σκεφτούν ότι χρειάζεστε αξιολόγηση ή αγωγή.
Αν ο γιατρός σας παραλείψει σημαντικά συμπτώματα ή δεν φαίνεται να είναι ενημερωμένος για τις πολλές πιθανές αγωγές ζητήστε παραπομπή σε ειδικό. Στους γιατρούς που ειδικεύονται σε ουρολογικές διαταραχές περιλαμβάνονται.

 • Ουρογυναικολόγος: Γυναικολόγος που έχει επιπλέον εκπαίδευση σε προβλήματα που επηρεάζουν το πυελικό έδαφος της γυναίκες.
 • Ουρολόγος :‘Ενας ουρολόγος ειδικεύεται σε διαταραχές του ουροποιητικού αντρών και γυναικών, καθώς και στο αναπαραγωγικό σύστημα του άντρα.
 • Γηρίατρος: Ειδικεύεται στη φροντίδα ηλικιωμένων, συχνά με έμφαση σε προβλήματα που σχετίζονται με κοινές παθήσεις της ποιότητας ζωής, όπως ακράτεια ούρων.

Ημερολόγιο κύστης- μια λεπτομερής καταγραφή συμπτωμάτων

Πριν την επίσκεψη ζητήστε ένα ημερολόγιο κύστης για να συμπληρώσετε, ώστε να έχετε πληροφορίες για αρκετές ημέρες στη σειρά. Το ημερολόγιο είναι λεπτομερής καταγραφή, μέρα προς ημέρα, των συμπτωμάτων και άλλων πληροφοριών που σχετίζονται με τις συνήθειας ούρησης. Μπορεί να σας βοηθήσει στην κατανόηση των αιτίων.

Για να καθορίσετε την ποσότητα ούρων σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συσκευή συλλογής που σας επιτρέπει να μετρήσετε.

Ιατρικό ιστορικό

Η επίσκεψή σας θα είναι πιο παραγωγική αν δώσετε καλό ιατρικό ιστορικό.

Κάντε μια λίστα

 • Εγχειρήσεων, γεννήσεων, νόσων, τραυματισμών και ιατρικών επεμβάσεων με ημερομηνίες
 • Προβλημάτων υγείας, όπως διαβήτη ή πάθηση που επηρεάζει την ικανότητα βάδισης ή να στέκεστε γρήγορα όρθια
 • Παλαιοτέρων και τρεχόντων προβλημάτων με το ουροποιητικό σύστημα
 • Φαρμάκων που λαμβάνετε, όπως τη μάρκα, την ουσία, τη δοσολογία, πότε και γιατί τα λαμβάνετε
 • Φάρμακα μπορεί να συνδέονται με προβλήματα ελέγχου της κύστης, επομένως γράψτε τα πάντα, όπως τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα βότανα και άλλα συμπληρώματα. Αν δεν είστε σίγουροι αν κάτι ‘’μετρά’’ ως φάρμακο, βάλτε το στον κατάλογο.

Τι να περιμένετε από την αγωγή

Οι αγωγές για τα προβλήματα ελέγχου της κύστης αρχίζουν με την εκμάθηση του τρόπου βελτίωσης των συμπτωμάτων της κύστης και συνήθως περιλαμβάνουν ασκήσεις.

Ορισμένες γυναίκες θα χρειαστούν φάρμακα, ενώ άλλες ενδεχομένως επέμβαση. Αυτό που είναι καλύτερο για σας εξαρτάται από το είδος και τη σοβαρότητα του προβλήματος-σχεδόν όλες οι γυναίκες μπορούν να βοηθηθούν μέσω κάποιας αγωγής.

Η λειτουργία της κύστης μπορεί ενδεχομένως να βελτιωθεί σημαντικά μετά την αγωγή. Ωστόσο, οποιαδήποτε βελτίωση μετρά ως επιτυχία όσο σας δίνει την ελευθερία να κάνετε αυτό που σας αρέσει και βελτιώνει την ποιότητα ζωής σας.


Πηγή: iatronet.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial