Ευεξία Υγεία

Αποτρίχωση στα γεννητικά όργανα & κονδυλώματα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η πρακτική της αποτρίχωσης στην περιοχή των γεννητικών οργάνων έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής τα τελευταία χρόνο τόσο στο γυναικείο όσο και στον ανδρικό πληθυσμό.

Οι λόγοι που εξηγούν το φαινόμενο αυτό είναι συνήθως αισθητικοί, αυτό που λίγοι γνωρίζουν όμως είναι ότι η τριχοφυΐα σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή του σώματος εξυπηρετεί σημαντικούς σκοπούς.

Η τριχοφυΐα στα γεννητικά όργανα αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στις τριβές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μικρές εκδορές στο δέρμα και παράλληλα προστατεύει από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Η αποτρίχωση στα γεννητικά όργανα, κυρίως με το ξυραφάκι, μπορεί να οδηγήσει σε μικροτραυματισμούς, με τις πληγές να αποτελούν σημείο εισόδου για βακτήρια, παράσιτα και ιούς, όπως ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που προκαλεί τα κονδυλώματα.

Ο ερεθισμός στα γεννητικά όργανα σε συνδυασμό με την υγρασία και την υψηλή θερμοκρασία που επικρατεί στην περιοχή αυτή συνθέτουν το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Έτσι, η αποτρίχωση στα γεννητικά όργανα και τα επακόλουθα της πρακτικής αυτής αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) που μεταφέρονται από το ένα άτομο στο άλλο με τα σωματικά υγρά (π.χ. χλαμύδια, γονόρροια) αλλά και με την άμεση δερματική επαφή, όπως τα κονδυλώματα και ο έρπης των γεννητικών οργάνων.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο του 2013 στην επιστημονική επιθεώρηση Sexually Transmitted Infections (British Medical Journal) υποδεικνύει ότι οι δείκτες εξάπλωσης ενός ΣΜΝ που ονομάζεται μολυσματική τέρμινθος αυξάνονται όσο πιο δημοφιλής γίνεται η πρακτική της αποτρίχωσης στα γεννητικά όργανα.

Στον υπό μελέτη πληθυσμό που είχε μολυνθεί από τον ιό, η δημοφιλέστερη μέθοδος αποτρίχωσης ήταν το ξυραφάκι. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης συσχέτιση μεταξύ της αποτρίχωσης στα γεννητικά όργανα και άλλων ΣΜΝ όπως τα κονδυλώματα και οι βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος.


Πηγή: onmed.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial