Γυμναστική Προπόνηση

Εθισμός στη γυμναστική: τα «ένοχα» σημάδια

Ο εθισμός στην σωματική άσκηση είναι μια νοσηρή εμμονή με την φυσική κατάσταση και την γυμναστική. Είναι συχνά αποτέλεσμα διαταραχής ως προς την εικόνα του σώματος, αλλά και διατροφικών διαταραχών.

Η άσκηση προκαλεί την απελευθέρωση ορισμένων χημικών ουσιών στο νευρικό σύστημα. Αυτές οι χημικές ουσίες δημιουργούν μια αίσθηση ικανοποίησης και ανταμοιβής. Ο εθισμός στην σωματική άσκηση μπορεί να είναι, εν μέρει, μια εξάρτηση από αυτές τις ουσίες.

Τι προκαλεί τον εθισμό στη γυμναστική

Η σωματική άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες και ντοπαμίνη, που είναι οι ίδιοι νευροδιαβιβαστές που απελευθερώνονται κατά τη χρήση άλλων εθιστικών ουσιών. Ένα άτομο που είναι εξαρτημένο από τη γυμναστική αισθάνεται ανταμοιβή και χαρά όταν ασκείται. Αλλά όταν σταματά η άσκηση, οι νευροδιαβιβαστές υποχωρούν. Τότε το άτομο νιώθει ότι πρέπει να γυμνάζεται περισσότερο για να προκαλέσει την εκ νέου απελευθέρωση αυτών των χημικών ουσιών.

Ο εθισμός στην σωματική άσκηση ξεκινά συνήθως με μια επιθυμία για καλή φυσική κατάσταση. Μια διατροφική διαταραχή, όπως η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία, μπορεί να οδηγήσουν σε μια νοσηρή εμμονή με την σωματική άσκηση. Μια διαταραχή δυσμορφίας του σώματος, ή διαταραχή της εικόνας του σώματος, μπορεί επίσης να προκαλέσουν εθισμό στη γυμναστική.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εθισμού στην σωματική άσκηση

  • Αίσθημα πολύ ανεβασμένης ψυχολογίας μετά από την άσκηση
  • Συμπτώματα στέρησης μετά από μακρές περιόδους χωρίς άσκηση
  • Ανεξέλεγκτη επιθυμία για γυμναστική ανά πάσα στιγμή
  • Μειωμένες δραστηριότητες σε άλλους τομείς της ζωής προκειμένου να υπάρξει χρόνος για περισσότερη γυμναστική
  • Το άτομο ξοδεύει πολλές ώρες στην προετοιμασία και την αποκατάσταση πριν και μετά από περιόδους σωματικής άσκησης
  • Αδυναμία να διατηρήσει μια καθημερινή ρουτίνα με λιγότερη γυμναστική

Πηγή: www.onmed.gr/

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial