Ευεξία Υγεία

Η άσκηση συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης σε άνδρες

Νέα μελέτη δείχνει πως ορισμένοι τύποι ασκήσεων με βάρη και άλματα, όταν πραγματοποιούνται συστηματικά για τουλάχιστον έξι μήνες, βελτιώνουν την οστική πυκνότητα σε άνδρες μέσης ηλικίας με χαμηλή οστική μάζα. Οι εν λόγω ασκήσεις μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, διευκολύνοντας τον οστικό ανασχηματισμό.

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Bone, συμμετείχαν 38 υγιείς και σωματικά δραστήριοι άνδρες μέσης ηλικίας, οι οποίοι ακολούθησαν ένα προπονητικό πρόγραμμα συγκεκριμένων ασκήσεων με βάρη ή με άλματα για διάστημα ενός έτους. Και τα δύο προγράμματα περιλάμβαναν προπόνηση διάρκειας 60-120 λεπτών ανά εβδομάδα. Οι εθελοντές έλαβαν επίσης συμπλήρωμα βιταμίνης D, ενώ πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις οστικής πυκνότητας κατά την έναρξη της μελέτης και μετά από 6 και 12 μήνες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, παρατηρήθηκε αύξηση της οστικής μάζας συνολικά, αλλά και στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μετά από 6 μήνες, η οποία διατηρήθηκε και στους 12 μήνες. Από την άλλη, η οστική μάζα στην περιοχή του ισχίου βρέθηκε να αυξάνεται μόνο μεταξύ των εθελοντών που πραγματοποιούσαν ασκήσεις με βάρη.

Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δε χρειάζεται να διαγνωσθεί κανείς με οστεοπόρωση, προκειμένου να ξεκινήσει ασκήσεις με βάρη. Βέβαια, σημειώνει πως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, δεν έχουν όλες οι ασκήσεις με βάρη θετική επίδραση στα επίπεδα οστικής μάζας, καθώς ήταν συγκεκριμένο το είδος των ασκήσεων που οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα.


Πηγή: neadiatrofis.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial