Fitness Κολύμβηση

Καταδύσεις;

Μετά τις βουτιές που κάναμε μικροί με τη μάσκα και τα βατραχοπέδιλα, το αμέσως επόμενο βήμα είναι η αυτόνομη κατάδυση. Δηλαδή η κατάδυση στο βυθό με τον κατάλληλο εξοπλισμό έτσι ώστε να μπορούμε να επιβιώνουμε για κάποιο χρονικό διάστημα με αυτονομία, χωρίς σύστημα παροχής αέρα από την επιφάνεια. Μάλλον περισσότερο άνετος εξοπλισμός από αυτόν των σφουγγαράδων με σκάφανδρο.

Βαθμοί δυσκολίας – Τι απαιτείται;

Για τους πρωτόπειρους υπάρχει το discover scuba δηλαδή κατάβαση σε πολύ μικρό βάθος για να αποφασίσουν αν η εμπειρία είναι αρκετά ελκυστική ώστε να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα της σχολής

Ποιά είναι η κατάλληλη περίοδος για καταδύσεις;

Η πιο “φιλική” εποχή για καταδύσεις είναι το καλοκαίρι γιατί όπως ξέρουμε τον χειμώνα κυκλοφορούν και κρυολογήματα. Φυσικά οι σχολές μπορούν να γίνουν όλες τις εποχές του χρόνου ώστε να είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε τις καταδύσεις μας την κατάλληλη εποχή.

Οπως ξέρουν καλά όσοι έχουν χρησιμοποιήσει μάσκα γιά να χαρούν τον βυθό, κατεβαίνοντας συμβαίνουν δύο πράγματα: η μάσκα κολλάει στο πρόσωπο, και συνήθως πονάνε τα αυτιά. Ο λόγος;

Απλούστατα, αυξάνεται η πίεση του περιβάλλοντος εξ αιτίας του νερού.

Γιά κάθε 10 μέτρα βάθος, η πίεση αυξάνεται κατά μία ατμόσφαιρα. Ετσι, τόσο ο αέρας που βρίσκεται ανάμεσα στη μάσκα και το πρόσωπο, όσο και ο αέρας μέσα στα αυτιά συμπιέζεται και δημιουργεί την αίσθηση του πόνου. Ομως, υπάρχει και κάτι άλλο, που δεν το νιώθει άμεσα κανείς, όμως είναι ιδιαίτερα σηματνικό.

Με την πίεση αυξάνεται η ικανότητα των αερίων να διαλύονται στα υγρά. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό σαν Νόμος του Henry. Ετσι, σε βάθος 10 μέτρων, όπου η πίεση είναι δύο ατμόσφαιρες (μία ατμόσφαιρα λόγω του νερού συν μία η ατμοσφαιρική πίεση), το ανθρώπινο σώμα περιέχει στους ιστούς και το αίμα διπλάσιο αέριο (κυρίως άζωτο) από ότι θα είχε στην επιφάνεια.

Είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει στο κλειστό μπουκάλι της Coca Cola. Μόνο που στην περίπτωση αυτή, αντί γιά άζωτο υπάρχει διοξείδιο του άνθρακα διαλυμένο στο υγρό. Οταν το μπουκάλι ανοίξει, η πίεση ελαττώνεται απότομα, με αποτέλεσμα το επιπλέον αέριο να φεύγει από το υγρό με μορφή φυσαλίδων.

Οσο πιό γρήγορα ανοίξει το καπάκι, τόσο πιό έντονο είναι το φαινόμενο. Στις καταδύσεις, το ίδιο φαινόμενο είναι υπεύθυνο γιά την γνωστή μας “νόσο των δυτών”. Η λύση είναι να ανοίξει σιγά-σιγά το καπάκι, ή αλλοιώς να βγεί κανείς αργά-αργά στην επιφάνεια.

ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Βαθιά Κατάδυση (Deep Diver Course)

Το σχολείο στοχεύει να δώσει την σωστή εκπαίδευση για προγραμματισμό και εκτέλεση καταδύσεων κάτω από το όριο του O.W.D.C στα 18 μέτρα μέχρι το μέγιστο βάθος των 40 μέτρων.

Προϋποθέσεις : Open Water Scuba Diver

Καταδυτικού Υπολογιστή Αέρα (Computer Course)

Το σχολείο αυτό στοχεύει να διευρύνει τις γνώσεις του αυτοδύτη στους Καταδυτικούς Υπολογιστές (Dive Computers).

Προϋποθέσεις: Open Water Scuba Diver

Καταδυτικού Υπολογιστή Nitrox (Computer Nitrox Course) 22-40%

Το σχολείο αυτό στοχεύει να δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε αυτοδύτες Nitrox ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν μείγματα Nitrox μέχρι και 40% σε συνδυασμό με έναν Καταδυτικό

Υπολογιστή για Nitrox ή Αέρα.

Προϋποθέσεις: Open Water Scuba Diver

Νυχτερινή Κατάδυση (Night/Limited Visibility Course)

Μια και πολλοί από εσάς θα αγαπήσουν την Νυχτερινή κατάδυση, αυτό το σχολείο προσφέρει εκπαίδευση με τις σωστές διαδικασίες και τεχνικές που σχετίζονται με καταδύσεις νύχτα ή σε χαμηλή ορατότητα. Θα μάθετε για τους πιθανούς κινδύνους, την χρήση φωτιστικών συστημάτων και τεχνικών όπως προσανατολισμός, συντροφικό σύστημα και έλεγχος πλευστότητας.

Προϋποθέσεις : Open Water Scuba Diver

Υποβρύχιος Προσανατολισμός (Underwater Navigation Course)

Σκοπός του σχολείου είναι να δώσει στον αυτοδύτη να κατανοήσει πως να προσανατολίζεται υποβρυχίως, πέραν του φυσικού προσανατολισμού, με την χρήση πυξίδας, κερδίζοντας εμπειρία πάνω στο θέμα.

Προϋποθέσεις : Open Water Scuba Diver

Έρευνα & Ανέλκυση (Search & Recovery Course)

Το σχολείο είναι σχεδιασμένο ώστε να εξοικειώσει τον αυτοδύτη με τις ικανότητες και τις τεχνικές για να πραγματοποιήσει καταδύσεις με σκοπό την έρευνα και την ανέλκυση.

Προϋποθέσεις : Open Water Scuba Diver 

Αυτοδύτης Υψομέτρου (Altitude Course)

Ο σκοπός του σχολείου αυτού είναι να εκπαιδεύσει τον αυτοδύτη ώστε να μπορεί να οργανώσει και να πραγματοποιήσει καταδύσεις σε υψόμετρο.

Προϋποθέσεις:Open Water Scuba Diver

Όχημα προώθησης Αυτοδύτου (Diver Propulsion Vehicle Course)

Οι αυτοδύτες που επιλέξουν αυτήν την ειδικότητα θα εξοικειωθούν με τα οχήματα προώθησης αυτοδύτου (DPV) και θα είναι σε θέση να οργανώνουν και να πραγματοποιούν καταδύσεις σε περιβάλλον ανοιχτής θάλασσας χρησιμοποιώντας οχήματα προώθησης αυτοδύτου, όπως επίσης θα μάθουν τις τεχνικές, τα προβλήματα και τους κινδύνους που συνδέονται με την χρήση των DPV.

Προϋποθέσεις: Open Water Scuba Diver 

Αυτοδύτης Στεγανής Στολής (Dry Suit Course)

Το σχολείο αυτό επιτρέπει σε αυτοδύτες να αποκτήσουν τις γνώσεις και ικανότητες που χρειάζονται για την χρήση στεγανών στολών. Θα συζητηθούν επίσης και οι τύποι, τα περιφερειακά, η συντήρηση και πώς γίνονται οι βασικές επιδιορθώσεις των στεγανών στολών.

Προϋποθέσεις: Open Water Scuba Diver

Αυτοδύτης ειδικός εξοπλισμού (Equipment Specialist Course)

Αυτό το σχολείο εμβαθύνει τις γνώσεις γύρω από το πώς λειτουργούν τα διάφορα μέρη του εξοπλισμού και καλύπτει βασικά θέματα συντήρησης και επισκευής στολών, ρυθμιστών πίεσης και πλευστότητας και άλλων εξαρτημάτων.

Προϋποθέσεις: Open Water Scuba Diver

Αυτοδύτης Πάγων (Ice Course)

Οι καταδύσεις σε πάγους είναι κάτι το εξαιρετικά ενδιαφέρων και μιας και δίνουν την ευκαιρία στον αυτοδύτη να καταδύεται καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα. Οι καταδύσεις κάτω από πάγους είναι αρκετά διαφορετικές απ’ ότι οι άλλες ειδικότητες ανοιχτής θάλασσας, γι αυτό και χρειάζεται ειδική εκπαίδευση.

Προϋποθέσεις: Open Water Scuba Diver

Ειδικότητα Προστασίας Υ/Β περιβάλλοντος (Marine Ecosystem Awareness Diver)

Σαν αυτοδύτες οφείλουμε να προστατεύουμε το υποθαλάσσιο περιβάλλον. Σε πολλές περιπτώσεις οι αυτοδύτες δεν γνωρίζουν τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες στα διάφορα καταδυτικά σημεία του τόπου τους. Το σχολείο αυτό είναι σχεδιασμένο ώστε να κατανοήσει ο αυτοδύτης τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες, να γνωρίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα μοναδικά οικοσυστήματα και να αναγνωρίσει τον ρόλο του αυτοδύτη μέσα σε αυτά. Τέλος να γνωρίσει τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων και με την εφαρμογή των να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Προϋποθέσεις: Open Water Scuba Diver

Αυτοδύτης Ερευνητής (Research Course)

Ο σκοπός αυτού του ειδικού σχολείου είναι να εξοικειώσει τον αυτοδύτη με την εξερεύνηση του θαλάσσιου κόσμου. Μετά το τέλος του σχολείου θα είναι σε θέση να ανακαλύψει, εξερευνήσει και εκτιμήσει το υποθαλάσσιο περιβάλλον χρησιμοποιώντας τεχνικές έρευνας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Προϋποθέσεις: Open Water Scuba Diver

Solo Diving Course

Αν και ένας σημαντικός παράγοντας ασφαλείας στην κατάδυση είναι αναμφίβολα το ζευγάρι, εντούτοις πολλοί αυτοδύτες αναγκάζονται λόγο ιδιαιτέρων συνθηκών να καταδύονται μόνοι τους. Αυτή η καινούργια ειδικότητα που εξελίσσεται στο εξωτερικό με επιτυχία έχει σαν σκοπό να αναπτύξει στούς αυτοδύτες τις ικανότητες και τις γνώσεις ώστε να μπορούν να καταδύονται βασιζόμενοι στον εαυτό τους και στην σωστή προετοιμασία. Μετά το τέλος του σχολείου θα μπορούν να εμπλακούν σε καταδύσεις SOLO.

Προϋποθέσεις: Advanced Scuba Diver 

  • Ηλικία 21 ετών
  • 100 καταδύσεις τουλάχιστον
  • Πιστοποιητικό Υγείας Αυτοδύτου

Ειδικότητα Οπτικού Ελέγχου (Visual Inspection Course)

Σκοπός της ειδικότητας αυτής είναι να προωθήσει την γνώση ως προς τις σωστές διαδικασίες Οπτικού ελέγχου των καταδυτικών φιαλών με στόχο την ασφάλεια αυτού που γεμίζει την φιάλη αλλά και του ασφάλεια αυτού που την χρησιμοποιεί. Παράλληλα μαθαίνει στους υποψηφίους τις απαραίτητες διαδικασίες ως προς την στην φροντίδα και συντήρηση καταδυτικών φιαλών. Επίσης να εκπαιδεύσει ειδικούς στον έλεγχο, χρήση και πλήρωση καταδυτικών φιαλών ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν προβλήματα σε καταδυτικές φιάλες που χρειάζονται απόσυρση και καταστροφή.

Προϋποθέσεις: Να εργάζεται ή να σχετίζεται με οργανισμό/ κατάστημα που διαθέτει αεροσυμπιεστή υψηλών πιέσεων ή σταθμό πλήρωσης.

Υποβρύχια Φωτογραφία (Underwater Photography Course)

Σκοπός αυτού του σχολείου είναι να δώσει στους αυτοδύτες την ικανότητα να μπορούν να αποτυπώνουν τις υποβρύχιες εμπειρίες τους με την φωτογραφική μηχανή τους μαθαίνοντας βασικά θέματα φωτογραφίας και τις υποβρύχιες διαφοροποιήσεις της. 

Προϋποθέσεις : Open Water Scuba Diver

Υποβρύχιο Video (Underwater Video Course)

Όλοι μας θέλουμε να έχουμε κάποιο αναμνηστικό από τα όμορφα μέρη που βρεθήκαμε και ωραίες στιγμές που περάσαμε. Η ειδικότητα του Υ/Β Video μας δίνει την ευκαιρία να φέρουμε τις εμπειρίες μας στο σπίτι μας και να τις μοιραστούμε με τους δικούς μας ανθρώπους. Το σημαντικότερο είναι ότι το Υ/Β Video είναι ευχάριστο, εντυπωσιακό και εύκολο. Το σχολείο θα δώσει στους αυτοδύτες τις ικανότητες και τις γνώσεις ώστε να τραβούν Υ/Β Video με ασφάλεια.

Προϋποθέσεις : Open Water Scuba Diver

Ναυαγιοκατάδυση περιορισμένης διείσδυσης (Wreck Diver Course)

Εισαγωγικό σχολείο που πραγματεύεται την ασφαλή επίσκεψη ενός ναυαγίου με σκοπό την εξωτερική κυρίως προσέγγιση. Διδάσκονται τεχνικές περιορισμένης διείσδυσης.

Προϋποθέσεις : Open Water Scuba Diver

Αυτοδύτης από Σκάφος (Boat Course)

Οι καταδύσεις από σκάφος είναι κάτι πολύ κοινό στην καταδυτική κοινότητα. Είτε από ιδιωτικό είτε από καταδυτικό σκάφος συχνά οι αυτοδύτες δεν γνωρίζουν τις τεχνικές εισόδου – εξόδου / συμπεριφοράς και λοιπών διαδικασιών για καταδύσεις από σκάφος. Αυτό το σχολείο θα εξοικειώσει τους αυτοδύτες σε καταδύσεις από διάφορους τύπους σκαφών.

Προϋποθέσεις : Open Water Scuba Diver

Αυτοδύτης σε ρεύμα (Drift Course)

Αυτή η ειδικότητα έχει σκοπό να μάθει σε αυτοδύτες τις απαραίτητες τεχνικές και γνώσεις ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν καταδύσεις σε περιβάλλον με ύπαρξη θαλασσίων ρευμάτων.

Προϋποθέσεις : Open Water Scuba Diver

Ιατρικά Σχολεία

Πρώτες Βοήθειες (CPR 1st course)

Απλές και καθημερινές πρώτες βοήθειες που μπορεί να χρειαστείτε είτε κατά τις καταδύσεις σας είτε κατά την καθημερινότητα σας. Διδάσκονται τεχνικές Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης σε συνδυασμό με Α’ Βοήθειες.

Προϋποθέσεις : Καμία 

Διαχείριση/ Παροχή Οξυγόνου (CPROX Course)

Τρόποι παροχής (Διαχείρισης) Οξυγόνου σε κάποια ανάγκη σε συνδυασμό με την παροχή Α’ Βοηθειών.

Προϋποθέσεις : Καμία

 


 

Πηγή: www.pathfinder.gr

Μοιραστείτε το με φίλους:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial