Ευεξία Υγεία

Μπορούν οι καρδιοπαθείς να αθλούνται;Τί υποστηρίζει νέα έρευνα

Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις είναι συνήθως επιφυλακτικοί σε ότι αφορά τη σωματική δραστηριότητα.

Αυτό συμβαίνει γιατί θεωρούν ότι καταπονώντας το σώμα τους, επιβαρύνουν την λειτουργία της καρδιάς.

Νέα μελέτη υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο: Ότι δηλαδή η άσκηση όχι μόνο κάνει καλό στην καρδιά, αλλά όσο περισσότερο αθλείται κανείς, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη για την υγεία του.

Ερευνητές από το συμβούλιο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας μελέτησαν πρόσφατα στοιχεία και διαπίστωσαν ότι ακόμα και σύντομες συνεδρίες άθλησης, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Ακόμη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου μπορεί να επιτευχθεί με περισσότερη άσκηση.

Οι ειδικοί αξιολόγησαν στοιχεία από ήδη δημοσιευμένες μελέτες που εστίασαν στην επίδραση της υπερβολικής αερόβιας γυμναστικής στην καρδιά. Διαπίστωσαν λοιπόν ότιακόμα και σε ασθενείς με καρδιακή νόσο η άθληση έχει θετική επίδραση.

Ωστόσο, μόνο το 62% των ασθενών που είχαν υποστεί έμφραγμα είχαν λάβει οδηγίες για καρδιακή αποκατάσταση μετά την έξοδο από το νοσοκομείο. Από αυτούς το 32% παρακολούθησε περισσότερες από μια συνεδρίες αποκατάστασης, ενώ μόνο το 5% συμπλήρωσε περισσότερες από 26 συνεδρίες που περιλάμβαναν και γυμναστική.

«Δημοσιεύματα θέλουν την γυμναστική να είναι επιβαρυντική για την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, ανεξαρτήτως έντασης, η απλή γυμναστική έχει τα μέγιστα οφέλη για την υγείας μας», ξεκαθαρίζει η Δρ Βαλεντιν Φουστερ, αρχισυντάκτρια του επιστημονικού εντύπου Journal of the American College of Cardiology, όπου δημοσιεύθηκε η ανασκόπηση.


Πηγή: onmed.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial