Διατροφή Ενημέρωση

Προσοχή στο μισοκαμένο ψωμί του τοστ

Αν σας αρέσει το ψωμί του τοστ τόσο ψημένο, ώστε να έχει «αρπάξει» σε μερικά σημεία, τότε σύμφωνα με νέα έρευνα, ίσως κάνετε κακό στον εαυτό σας.

Κάτι ήξεραν οι μαμάδες μας όταν μας έλεγαν πάντα να «ξύνουμε» την καμένη επιφάνεια στο ψωμί ή οπουδήποτε αλλού. Νέα έρευνα έδειξε ότι όσο πιο σκούρο βγαίνει το ψωμί μας από την τοστιέρα, τόσο πιθανότερο είναι να περιέχει τοξίνες που ίσως οδηγούν σε καρκίνο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Food Standards Agency του Ηνωμένου Βασιλείου και έδειξε (επιβεβαιώνοντας παλιότερες μελέτες και υποψίες) ότι οι τραγανές πατάτες και το ψωμί, τα οποία έχουν παραψηθεί σε κάποια σημεία, περιέχουν υψηλά επίπεδα ακρυλαμίδης, μιας καρκινογόνου ουσίας που προκαλεί καρκίνο σε αρουραίους και ποντίκια.

Η ακρυλαμίδη δημιουργείται σε αμυλώδεις τροφές, όπως οι πατάτες, το ψωμί, τα δημητριακά, τα μπισκότα και τα πατατάκια, όταν αυτά εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 150 βαθμών Κελσίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πατάτες και το ψωμί πρέπει να ψήνονται ελαφριά, ακριβώς για να αποφευχθεί η δημιουργία της επικίνδυνης ουσίας, ενώ ο καθηγητής Guy Poppy αναφέρει ότι τρώγοντας συχνά φαγητό που έχει ψηθεί λίγο παραπάνω απ’ όσο θα έπρεπε, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μαζέψετε την τοστιέρα σας και να μην ψήσετε ποτέ ξανά το ψωμί σας, απλώς να θυμάστε:

  • Να ψήνετε το ψωμί και την πατάτα σας, δίνοντάς τους ένα ελαφρύ χρώμα κι όχι καλοψημένο
  • Να μαγειρεύετε το φαγητό στο λιγότερο δυνατό χρόνο
  • Να βάζετε τις πατάτες σας σε νερό πριν το τηγάνισμα ή το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα και να μην χρησιμοποιείτε πολύ υψηλή φωτιά
  • Ανακαλύψτε το μαγείρεμα στον ατμό και στο φούρνο μικροκυμάτων

 


Πηγή: clickatlife.gr

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial