Άσκηση Διατροφή

Πόσες θερμίδες καταναλώνουμε με την σωματική άσκηση

Δεδομένου ότι η κάθε μέρα έχει 1440 λεπτά, θα μπορούσαμε άραγε να αφιερώσουμε 30 από αυτά τα λεπτά στην φυσική μας κατάσταση; Οι περισσότερες έρευνες συνιστούν στους υγιείς ενήλικες να ασκούνται σε μέτριο ρυθμό για τουλάχιστον 30 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα. Η γυμναστική πρέπει να αποτελεί τρόπο ζωής και όχι μία μανία που εμφανίζεται κάθε Απρίλιο λίγο πριν βγούμε στην παραλία. Πριν αποφασίσουμε ποιο είδος άσκησης θέλουμε να ακολουθήσουμε, πρέπει πρώτα να εντοπίσουμε το είδος της άσκησης που ταιριάζει στις ανάγκες μας. Για παράδειγμα αν κάποιος πάσχει από διαβήτη, οι επιστήμονες προτείνουν το γρήγορο περπάτημα, την κολύμβηση ή και το ποδήλατο σαν είδη άσκησης που βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου.

Το ερώτημα που τίθεται από τους περισσοτέρους είναι ‘Με ποιο είδος άσκησης θα κάψουμε τις περισσότερες θερμίδες;’ Πρώτα από όλα, να σημειώσουμε ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, οπότε για παράδειγμα , κάποιος που είναι υπέρβαρος θα χάσει στον ίδιο χρόνο άσκησης και έντασης, περισσότερες θερμίδες από κάποιον που ζυγίζει κανονικά κιλά. Η ηλικία, το φύλο, ο βασικός μεταβολισμός και η φυσική κατάσταση είναι παράμετροι που επηρεάζουν πόσες θερμίδες θα κάψει κάποιος σε 30 λεπτα περπάτημα για παράδειγμα.

Είναι γνωστό πως 3.500 θερμίδες αντιστοιχούν σε 450 γραμμάρια λίπους, που σημαίνει ότι για να χάσει κάποιος μισό κιλό περίπου, θα πρέπει να κάψει 3.500 θερμίδες περισσότερες από τον βασικό μεταβολισμό του. Η καθηγήτρια Barbara Ainsworth, απο το πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ανέπτυξε μία μέθοδο ομαδοποίησης και κωδικοποίησης των φυσικών δραστηριοτήτων σε σχέση με τις τιμές των μεταβολικών ισοδυνάμων, δηλαδή σε σχέση με την ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας [2], [3]. Ενδεικτικά, για έναν ενήλικα που ζυγίζει 91 κιλά, αναφέρονται παρακάτω οι θερμίδες που καταναλώνει σε 1 ώρα άσκησης :

Είδος άσκησης Θερμίδες που καταναλώνονται ανά ώρα (kcal/ hr)
Αεροβια άσκηση, χαμηλής έντασης 455
Αγώνας μπάσκετ 728
Ποδήλατο με ταχύτητα 16 χμ/ ώρα 364
Χορός 273
Τρέξιμο με ταχύτητα 8 χμ/ ώρα 755
Κολύμβηση 528
Περπάτημα μέτριας έντασης 391

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε πως οι τιμές αυτές εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες όπως η μυϊκή μάζα, η ηλικία, το φύλο κλπ.

Παρόλο που η σωματική δραστηριότητα έχει κυρίως θετικές επιδράσεις στην λειτουργία του οργανισμού, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όμως ότι η υπερβολική άσκηση όταν το σώμα δεν είναι συνηθισμένο σε αυτή, μπορεί να οδηγήσει σε μυοσκελετικές κακώσεις όπως επίσης και σε καρδιακές επιπλοκές αν υπάρχει υποκείμενη καρδιοπάθεια[4]. Ας ελπίσουμε βεβαίως, πως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα αυξήσουν την φυσική τους δραστηριότητα και θα χρησιμοποιήσουν τη γυμναστική σαν ένα εργαλείο κατά της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και πολλών ακόμα διαταραχών. Γιατί, ας μην ξεχνάμε πως η άσκηση αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που οδηγούν στην απώλεια βάρους.


Πηγή: diatrofi.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial