Διατροφή Ενημέρωση

Πότε μας παχαίνει η δουλειά

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας και η σύνδεσή του με την εργασία

Το 2014 οι υπέρβαροι ενήλικες στον κόσμο ξεπερνούσαν τα 1,9 δισεκατομμύρια, ενώ από αυτούς περισσότεροι από 600 εκατομμύρια είχαν πρόβλημα παχυσαρκίας.

Ένας από τους τομείς, που απασχολεί τους ερευνητές προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή, είναι το πώς η δουλειά που κάποιος κάνει, αλλά και το πώς βιώνει την εμπειρία της εργασίας, μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Social Science & Medicine» έδειξε ότι η δουλειά που κάνει κάποιος μπορεί να επιβαρύνει ή όχι την περιφέρεια της μέσης του, ανάλογα με το πόσο ελέγχει τις εργασιακές του συνθήκες.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, του Πανεπιστημίου του Κεντρικού Queensland και του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, δείχνει ότι το να έχει κάποιος επαγγελματικές δεξιότητες και την ελευθερία να τις χρησιμοποιεί συνδέεται με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και μικρότερη περιφέρεια μέσης, ενώ η λήψη πολλών αποφάσεων συνδέεται με αυξημένο σωματικό βάρος.

«Πολλοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι οι βασικές αιτίες της παχυσαρκίας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης κ. Christopher Bean. «Αν και οι παράγοντες αυτοί μπορούν να εξηγήσουν τον τρόπο που συχνά αυξάνεται το σωματικό μας βάρος, ωστόσο δεν λαμβάνουν υπόψη παραμέτρους, όπως οι περιβαλλοντικοί, ψυχολογικοί, κοινωνικοί και πολιτιστικοί παράγοντες, που απαντούν στο «γιατί» παχαίνουμε.


Πηγή: newsbeast.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial