Διατροφή Ενημέρωση

Φρούτο Vs Χυμός

Αρκετές φορές μπαίνουμε στη διαδικασία να αναρωτηθούμε Φρούτο ή χυμός; Τι είναι καλύτερο για την υγεία μας; Μπορώ να πίνω μόνο χυμούς γιατί δεν μου αρέσουν τα φρούτα; Έχουν τα ίδια οφέλη; Θα τα δούμε μεμονωμένα, σε σύγκριση και τα συμπεράσματα δικά σας…

Τα φρούτα περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Οι βιταμίνες τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά δεν συντίθενται από τον οργανισμό αλλά προσλαμβάνονται με τις τροφές και είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία – ανάπτυξη του οργανισμού.

Οι φυτικές ίνες( ΦΙ) βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, επιβραδύνουν την πέψη με αποτέλεσμα να μας κρατά σε περισσότερο χρόνο σε κατάσταση κορεσμού( και να μην νοιώθουμε το αίσθημα της πείνας). Άλλη μια σημαντική ιδιότητα των ΦΙ είναι ότι οδηγούν στην αποβολή τις κακής χοληστερόλης.

Τα φρούτα όπως αναφέραμε παραπάνω είναι πλούσια σε ΦΙ

Πολλά τα οφέλη των φρούτων αλλά Τι φρούτα πρέπει να προτιμάμε; πως πρέπει να τα καταναλώνουμε; δημιουργούνται 2 νέα ερωτήματα…

Προτιμάμε φρούτα εποχής γιατί τα υπόλοιπα πέρανε από διάφορες επεξεργασίες και χάνουν ένα μεγάλο μέρος των βιταμινών τους. Πως πρέπει να τα καταναλώνουμε ;το δεύτερο ερώτημά μας.. φυσικά με τη φλούδα τους ( αυτά που μας το επιτρέπουν) καθώς εκεί βρίσκετε το μεγαλύτερο μέρος των βιταμινών τους. Σε ένα άλλο σημείο που πρέπει να σταθούμε είναι ότι τα φρούτα πρέπει να καταναλώνονται αμέσως μετά το κόψιμο τους καθώς ο αέρας και το φως καταστρέφουν ένα μεγάλο μέρος των βιταμινών.

Οι χυμοί είναι φυσικά παράγωγα των φρούτων τα όποια περιέχουν πολλά από τα θρεπτικά τους συστατικά. Είναι άμεση πηγή ενέργειας καθώς απορροφούνται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό λόγο της υγρής τους μορφής.

Οι χυμοί χωρίζονται σε 2 κατηγορίες τους απλούς και τους φυσικούς χυμούς.

Οι απλοί χυμοί προέρχονται από πολτοποίηση φρούτων και προσθήκη γλυκαντικών ουσιών και ζάχαρης.

Οι φυσικοί χυμοί προέρχονται μόνο από φρούτα χωρίς προσθήκη πρόσθετων.

Επόμενος η καλύτερη επιλογή από χυμούς είναι ο φυσικός χυμός είτε να τον φτιάξουμε μόνοι μας( το ιδανικό) είτε αν το πάρουμε από το εμπόριο να προσέξουμε να έχει μικρή διάρκεια ζωής και να μην έχει πρόσθετα

Οι χυμοί σε σχέση με τα φρούτα έχουν μειωμένη ποσότητα σε ΦΙ, αυξημένη ποσότητα σε απλά σάκχαρα τα οποία απορροφούνται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να αυξάνεται σταδιακά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα .Επομένως τα άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη διαβήτη καλό θα ήταν να αποφεύγουν τους χυμούς και να προτιμάνε φρέσκα φρούτα πλούσια σε ΦΙ.

Τέλος οι χυμοί προσδίδουν τριπλάσια ποσότητα σε θερμίδες καθώς για ένα ποτήρι χυμό θα χρειαστεί να στύψουμε 2-3 φρούτα.

Συμπερασματικά, οι χυμοί περιέχουν περισσότερες θερμίδες, λιγότερες φυτικές ίνες και περισσότερα απλά σάκχαρα από τα φρούτα.

 


 

Πηγή: diatrofi.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial