Ευεξία Υγεία

Εννέα ώρες ύπνου και καθιστική ζωή αφαιρούν χρόνια από τη ζωή

Περισσότερες από 9 ώρες ύπνου και πολύ καθιστική ζωή-σε συνδυασμό με τεμπέλικο τρόπο ζωής-μπορούν να μειώσουν το προσδόκιμο επιβίωσης, προειδοποιούν ερευνητές.

Σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού Sax Institute, κάποιος που κοιμάται πολύ, κάθεται πολύ και δεν ασκείται αρκετά, έχει περισσότερες από 4 φορές αυξημένες πιθανότητες να πεθάνει πρόωρα σε σύγκριση με κάποιον που δεν έχει αυτές τις ανθυγιεινές συνήθειες.

Η έντονα καθιστική ζωή ισοδυναμεί με περισσότερες από 7 ώρες την ημέρα και η πολύ λίγη άσκηση ορίζεται ως λιγότερο από 150 λεπτά την εβδομάδα.

Η ερευνήτρια Dr Melody Ding, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα που μελετά το πώς ο ύπνος και η καθιστική ζωή θα μπορούσαν να δρουν συνδυαστικά.

Όταν προσθέτουμε έλλειψη άσκησης στο μείγμα, έχουμε τριπλή επίπτωση.

Η Dr Ding πρόσθεσε ότι η έρευνα δείχνει πως θα πρέπει να λάβουμε δυο συμπεριφορές μαζί σοβαρά, όπως κάνουμε με άλλους παράγοντες κινδύνου, δηλαδή τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ και τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Η Dr Ding από το University of Sydney, ανέλυσε τις συμπεριφορές υγείας περισσότερων των 230.000 συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές εξέτασαν συμπεριφορές του τρόπου ζωής, όπως κάπνισμα, υψηλή πρόσληψη αλκοόλ, φτωχή διατροφή και σωματική αδράνεια, ενώ πρόσθεσαν στην εξίσωση υπερβολικό καθισιό και πολύ ή πολύ λίγο ύπνο.

Η ομάδα ανακάλυψε ακόμα μια προβληματική τριπλή απειλή. Κάπνισμα, υψηλή πρόσληψη αλκοόλ και έλλειψη ύπνου επίσης συνδέονται με περισσότερο από 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η καλύτερη κατανόηση του συνδυασμού επικίνδυνων συμπεριφορών που αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο θα οδηγήσει στο πού θα διατεθούν καλύτερα οι πόροι για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη μεταδοτικών νόσων οι οποίες οδηγούν στο θάνατο περισσότερα από 38 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.


Πηγή: iatronet.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial