Άσκηση Διατροφή

Η διατροφή στους αθλητές!

Οι αρχές της καλής και σωστής διατροφής είναι το ίδιο για τους αθλητές και τους μη αθλητές. Η κύρια διαφορά τους έγκειται στη ποσότητα της ενέργειας που χρειάζονται οι αθλητές έτσι ώστε να πραγματοποιήσουν μια πιο έντονη σωματική δραστηριότητα και να έχουν μεγαλύτερη απόδοση.

  Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για επαγγελματίες αθλητές, ο διατροφολόγος με το γυμναστή θα πρέπει να έχουν μια στενή συνεργασία. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν τεκμηριωμένα την ανάλυση της διατροφής και της απόδοσης. Θα πρέπει να αξιολογούνται δεδομένα που σχετίζονται με τις ενεργειακές ανάγκες και τη σύσταση του σώματος του αθλητή. Ακόμα  ειδικές διατροφικές συμβουλές θα πρέπει να δίνονται για την αλλαγή βάρους του αθλητή, κατά τη διάρκεια της κατάρτισης και τον ανταγωνισμό, προτάσεις διαστροφής για χορτοφάγους αθλητές λαμβάνοντας υπόψη το άθλημα και την ηλικία του αθλητή.

Έχει τεκμηριωθεί από οργανισμούς όπως The American Dietetic Association, Dietitians of Canada, the American College of Sports Medicine ότι η σωματική δραστηριότητα, η αθλητική απόδοση αλλά και η ανάκαμψη από την άσκηση ενισχύονται με τη σωστή διατροφή. Οι οργανισμοί αυτοί συνιστούν την κατάλληλη επιλογή τροφών και υγρών, το χρονοδιάγραμμα της πρόσληψης και τις συμπληρωματικές επιλογές για τη καλύτερη υγεία και τη βέλτιστη αθλητική απόδοση.

Υδατάνθρακες και πρωτεΐνες πρέπει να πληρούνται κατά τη διάρκεια της περιόδου υψηλής δραστηριότητας για τη διατήρηση του σωματικού βάρους, την αποκατάσταση των αποθεμάτων γλυκογόνου και την παροχή επαρκής πρωτεΐνης για την κατασκευή και επισκευή ιστών. Η πρόσληψη λίπους θα πρέπει να είναι επαρκής για να παρέχει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες για να δίνουν ενέργεια για τη διατήρηση του βάρους. Τα ανόργανα συστατικά, σίδηρος, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος πρέπει να είναι επαρκής ποσότητα στον οργανισμό έτσι ώστε να διατηρείτε η φυσιολογική λειτουργία των ιστών και των κυττάρων. Επαρκή τροφή και υγρά θα πρέπει να καταναλώνονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση έτσι ώστε να βοηθάνε στη διατήρηση της συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της άσκησης, τη μεγιστοποίηση της απόδοσης και τη βελτίωση του χρόνου ανάρρωσης. Οι αθλητές θα πρέπει να ενυδατώνονται καλά πριν την άσκηση, να πίνουν αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση για να εξισορροπήσουν την απώλεια υγρών. Αθλητικά ποτά που περιέχουν υδατάνθρακες μπορούν να καταναλώνονται πριν, μετά για να βοηθήσουν στη διατήρηση της συγκέντρωσης γλυκόζης αίματος, να παρέχουν καύσιμο για τους μυς και να μειώσουν τον κίνδυνο της αφυδάτωσης και της υπονατριαιμίας. Βιταμίνες και ανόργανα συμπληρώματα δεν είναι αναγκαία εάν παρέχεται αρκετή ενέργεια μέσω ποικιλίας τροφών έτσι ώστε να διατηρηθεί το βάρος του σώματος του αθλητή.

 


 

fitVPaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial