Διατροφή Ενημέρωση

Οι υπερτροφές που σώζουν τη ζωή μας

Τα τελευταία χρόνια πολύς λόγος γίνεται για τα λεγόμενα superfoods, και την ισχυρή επίδραση που έχουν στην υγεία του οργανισμού μας εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά και ωφέλιμα συστατικά. Οι έρευνες των επιστημόνων στον τομέα της διατροφής, φανερώνουν, σχεδόν καθημερινά, τα οφέλη από την κατανάλωση ορισμένων φυτών, σπόρων, λαχανικών και φρούτων που έχουν μεγάλη διατροφική αξία και φαρμακευτικές ιδιότητες.

Μεταξύ αυτών των φυσικών τροφών συγκαταλέγονται τα βύσινα, το αβοκάντο, οι σπόροι κολοκύθας, όλα τα είδη μούρων, μύρτιλα, βατόμουρα, οι σπόροι Chia.

Βύσσινα: Περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Βελτιώνουν τη λειτουργία του ύπνου και ενισχύουν την αποκατάσταση των αθλητικών τραυμάτων, μυϊκοί πόνοι, φλεγμονές, ή την κόπωση μετά από έντονη προπόνηση.

Αβοκάντο: Είναι μια εξαιρετική πηγή μονο-ακόρεστων λιπαρών που ως γνωστών βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, και ως εκ τούτου, δρα προληπτικά μειώνοντας τον κίνδυνο μιας καρδιακής προσβολής ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο συνδυασμός δίαιτας με μέτριας περιεκτικότητας σε λιπαρά και ενός αβοκάντο την ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης πολύ περισσότερο από μια χαμηλή ή μέτρια σε λιπαρά δίαιτα χωρίς την κατανάλωση αβοκάντο, αναφέρουν έρευνες.

Cranberries: Όπως πολλοί από εσάς θα γνωρίζετε, τα cranberries ή κράνα, έχουν χρησιμοποιηθεί για χρόνια ως βοήθημα κατά των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Όμως, μελέτες έχουν δείξει ότι θα μπορούσαν επίσης να έχουν ευεργετικά οφέλη στη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς μας, να συμβάλουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, να ενισχύσουν τη στοματική υγεία μας και να συμβάλλουν στη μείωση των λοιμώξεων. Το μυστικό των cranberries είναι οι πολυφαινόλες, που περιέχουν οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Blueberries: Με τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, βιταμινών και ανόργανων συστατικών που περιέχουν, τα βατόμουρα έχουν συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Προστατεύουν την καρδιά, δρουν προληπτικά στην εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου και βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και της όρασης. Τελευταία λέγεται πως τα βατόμουρα καθυστερούν τη διαδικασία της γήρανσης, άρα αποτελούν μια φθηνή εναλλακτική λύση απέναντι στις αντιγηραντικές κρέμες του εμπορίου.

Κολοκυθόσποροι: Όλοι γνωρίζουμε πόσο θρεπτικές είναι οι κολοκύθες, ωστόσο και οι σπόροι της είναι ακόμη περισσότερο ωφέλιμοι. Περιέχουν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης, φυτικών ινών, μαγγάνιο, μαγνήσιο και φώσφορο, και είναι μια πλούσια πηγή ψευδαργύρου – σημαντικός για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανάπτυξη των κυττάρων. Ο κολοκυθόσπορος βελτιώνει τον ύπνο, τη διάθεση, τα μάτια και την υγεία του δέρματος. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι έχει ονομαστεί «σούπερσπόρος».

Σπόρος chia: Ο σπόρος της ημέρας που σημαίνει δύναμη… τα τελευταία δύο χρόνια η δημοτικότητά του έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Έχει υψηλή θρεπτική αξία και χαμηλή θερμιδική πρόσληψη. Αποτελεί βέλτιστη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, διαλυτές φυτικές ίνες και μέταλλα. Οι «θαυματουργοί» αυτοί σπόροι έχουν 15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο, τρεις φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, έξι φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και δύο φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες. Οι σπόροι chia, μπορούν να καταναλωθούν ωμοί, ψητοί, αλεσμένοι ή αναμεμειγμένοι με νερό.

 


Πηγή: www.healthnet.gr

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial