Άσκηση Διατροφή

Προπονήσου για τα δύσκολα

Δεν μπορώ στα αλήθεια να φανταστώ τη στιγμή αυτή που διαβάζεις τις λέξεις αυτές σε τι κατάσταση βρίσκεται τόσο η χώρα όσο και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά. Το δίχως άλλο αν κάτι μέσα σε όλα μας έμαθε το τελευταίο δίμηνο είναι ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν και να συμβούν ταχύτατα.

Η επιλογή που έχεις – και έχω – είναι η εξής μία, υγεία ψυχοσωματική για να μπορούμε να πορευόμαστε πότε μαζί και άλλοτε αν χρειαστεί κόντρα ..με το ρεύμα !

Για να μείνεις «εκτός νόσου»…οργανώσου και εκτονώσου, οπότε έχουμε και λέμε:

Φυσική δραστηριότητα στην κρίση;

Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό του μέσου Έλληνα πολίτη είναι ,δυστυχώς ,ότι σε τέτοιες περιόδους η άσκηση είναι μάλλον μια περιττή πολυτέλεια.. Δε θα μακρυγορήσω για όλα αυτά που τόσα χρόνια επαναλαμβάνουμε σχετικά με τα οφέλη ,θα εστιάσω μόνο σε ένα από αυτά το οποίο και θεωρώ το πιο σημαντικό..στη διαχείριση του στρες και στη διοχέτευση της σκέψης μακριά από τα καθημερινά προβλήματα. Το στρες αποδεδειγμένα πλέον αποτελεί έναν σημαντικότατο αθηρογόνο παράγοντα μέσα από πολύ συγκεκριμένα ενδοκρινικά μονοπάτια, πυροδοτεί μηχανισμούς εμφάνισης μεταβολικών δυσλειτουργιών (αντίσταση στην ινσουλίνη ,απορύθμιση θυρεοειδούς αδένα κ.α),προάγει υψηλές αρτηριακές πιέσεις, ενοχοποιείται για την εμφάνιση μιας σειράς από αυτοάνοσες κλινικές καταστάσεις και με τρεις λέξεις θα το χαρακτήριζα ως « εστία χρόνιας φλεγμονής».

Η καθημερινή άσκηση έστω και αν δε γίνεται οργανωμένα και έναντι οικονομικού αντιτίμου σε κάποιο ιδιωτικό φορέα είναι το πλέον ανέξοδο φάρμακο σε όλα τα παραπάνω.

  • Τρέξε καθημερινά σε ένα κοντινό πάρκο ή γύρω από τα πλησιέστερα οικοδομικά τετράγωνα του σπιτιού σου για 20′-30′.
  • Περπάτησε κάθε απόγευμα ή βράδυ δίχως απαραίτητα να θες κάπου να πας..σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά η διαδρομή. Κλείσε την τηλεόραση και βγες από το σπίτι, όταν με το καλό επιστρέψεις μετά από 30′-60′ γρήγορου βάδην δίχως σκοπό..θα ΄χεις μια θαυμάσια ενέργεια και μια αλαφρύτατα που ακόμα κι αν δε μπορείς να ερμηνεύσεις αυτή θα είναι εκεί για σένα.
  • Στο σαλόνι του σπιτιού σου, με τη συνοδεία της μουσικής που αγαπάς μπορείς να στήσεις 30λεπτες αποδοτικές προπονήσεις και να κάνεις μάλιστα και συχνές εναλλαγές σε ασκήσεις (ψάξου λίγο στο internet γύρω από το κομμάτι της άσκησης στο σπίτι και θα βρεις πολλές ιδέες). Ίσως θα ήταν καλό να πάρεις και βοήθεια για λίγες συνεδρίες από κάποιον ειδικό για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Έξυπνη τροφή..θρεπτική τροφή μαζί και οικονομική

Μια κουβέντα (ίσως και δύο) με έναν διατροφολόγο θα σου έδινε λύσεις αλλά και θα σε γέμιζε σιγουριά για το γεγονός ότι με τους κατάλληλους συνδυασμούς από όλες τις ομάδες τροφών και με την ποικιλία που (ακόμη) παρέχει η Ελληνική αγορά, μπορείς χωρίς σπατάλες και δίχως να στερείσαι να τρέφεσαι με επάρκεια και γεύση. Μην αυταπατάσαι το να γεμίσεις το στομάχι σου και να καλύψεις απλά το αίσθημα της πείνας είναι μόνο ένα μικρό μέρος της ανάγκης σου που η ουσία της είναι άλλη ,να συντηρήσει τη βιοχημική δυναμική και υγεία του κυττάρου σου, να σου δώσει ενέργεια και να σε έχει συνολικά υγιή. Μην ξεχνάς άλλωστε την πασίγνωστη ρήση:,« είσαι ότι τρως»…(σε σημαντικότατο βαθμό τουλάχιστον).

Θετική σκέψη και καλές παρέες

Στα δύσκολα ας είναι οι φίλοι μας λίγοι και καλοί, άλλωστε οι αναποδιές στη ζωή είναι και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ξεκαθαρίσματα …έτσι απλά.Σε μεγάλο βαθμό το μέλλον και οι επιλογές που θα κάνουμε είναι προϊόν των πεποιθήσεων μας. Οι πεποιθήσεις μας σε μεγάλο βαθμό είναι άμεσα συσχετισμένες με το κοντινό μας (φιλικό και συγγενικό) περιβάλλον. Ξεκαθάρισμα και αλλαγή νοοτροπίας αλλά και πεποιθήσεων ζητούν οι κρίσεις συν τοις άλλοις!

Βιβλία αυτοβοήθειας αλλά και ένα πλήθος εξαιρετικών συγγραφέων που μέσα από τα βιβλία τους αποτελούν τους «αθάνατους» φίλους μας ..όπως μου αρέσει να λέω μπορούν πραγματικά να σου δώσουν σημαντική βοήθεια.

Αντί επιλόγου

Υπάρχει μια έκφραση που αποδίδεται στον Νίκο τον Ζαχαριάδη όταν σε εποχές πραγματικά δύσκολες (εξορία και φυλακές) έλεγε στους….συντρόφους του:

«Αγάπα το κελί σου, τρώγε το φαί σου και διάβαζε πολύ»

Αν το κελί της ψυχής σου είναι το σώμα σου (το οποίο και οφείλεις να σέβεσαι και να φροντίζεις…και μέσω άσκησης επιπλέον)..τα άλλα δύο εύκολα τα αντιλαμβάνεσαι και ταιριάζουν με όσα στις προηγούμενες παραγράφους αναφέραμε.

Κρίμα που το άρθρο μας πρέπει κάπου εδώ να κλείσει, μείνε όσο μπορείς κοντά στις οδηγίες και όλα θα πάνε στο τέλος καλά!


 

Πηγή: diatrofi.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial