Fitness Προπόνηση

4 trends που δεν πρέπει να ακολουθείς στην προπόνηση

Οι personal trainers μας λένε τα λάθη που βλέπουν στον κόσμο που πάει στο γυμναστήριο!

Το να πηγαίνεις γυμναστήριο και να έχεις γενικά την άσκηση ως τρόπο ζωής είναι επίτευγμα και μπράβο σου (από το να επέλεγες να κάτσεις στον καναπέ σου). Υπάρχουν ωστόσο κάποια fitness trends και “κακές συνήθειες” που οι γυμναστές συστήνουν να μην ακολουθείς, γιατί μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά – ή χειρότερα – να είναι επικίνδυνα. Άσχετα με το πόσο θέλεις να δοκιμάσεις κάτι καινούριο, αν έχεις λάθος τεχνική αυτό μπορεί να σου προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

Τα παρακάτω που μας ανέφεραν γυμναστές δεν είναι απαραίτητα μόδες κακές από μόνες τους, αλλά σίγουρα είναι οι λιγότερο αγαπημένες τους, καθώς λένε ότι “ αν δεν είσαι προσεκτικός/ή μπορεί να προκληθεί ζημιά”.

1) Κάνεις 100άδες ροκανίσματα κοιλιακών για να αποκτήσεις six pack.

Οι μέρες που έκανες αναρίθμητους κοιλιακούς για να «σε πιάσει» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και μάλιστα φαίνεται ότι αυτή η τακτική ήταν αρκετά αναποτελεσματική. Ειδικά για όσους είχαν κακή τεχνική.

“Υπάρχει μια τεράστια παρανόηση σχετικά με το ότι κάνοντας άπειρα crunches (ροκανίσματα κοιλιακών), θα κάνεις και 6-pack. Από την άλλη, ο “χαμός” που έχει γίνει με την προπόνηση core (προπόνηση πυρήνα)  δεν είναι η λύση, καθώς δεν βοηθάει και στη μείωση του λίπους”, λέει η ιδιοκτήτρια του Kick@55 Fitness στο Σικάγο.

“Όταν αυξάνεις τον αριθμό των αριθμό των κοιλιακών που κάνεις, η τεχνική σου πιθανότατα να χαλάσει. Θες ένα καλύτερο πλάνο; Τρώγε καθαρά, διατήρησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, και ενεργοποίησε τον πυρήνα σου με σύνθετες κινήσεις. Το βασικό για να δεις αποτέλεσμα στους κοιλιακούς και να «φανούν» είναι το χαμηλό σωματικό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Kάνε πολυαρθρικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν βάρη, πχ. καθίσματα με βαράκια ή kettlebells”, λέει η trainer διασήμων Astrid Swan.

2) Χρησιμοποιείς μικρά βάρη στην αίθουσες cardio (πχ. στο spinning)

Υπάρχει μια πεποίθηση ότι το να χρησιμοποιείς μικρά βαράκια ενώ είσαι πχ. στην αίθουσα με τα ποδήλατα ή για τζόκινγκ, θα σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερες θερμίδες. “Αυτό βέβαια δεν ισχύει. Τα πιο βαριά βάρη θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικά στην ενίσχυση του μεταβολισμού , στο να χάσεις λίπος, αλλά και στην παρατεταμένη μεταπροπονητική καύση θερμίδων”, λέει η Gahan. “O μόνος τρόπος να αποδομήσεις ένα μυ και να χτίσεις ξανά άλιπη μυϊκή μάζα και τονισμένο σώμα είναι το να σηκώνεις ένα βάρος κάνοντας 12-15 επαναλήψεις, μέσα από πολλαπλά σετ. Όταν σηκώνεις ένα πολύ μικρό βάρος, χρειάζεται να συμπληρώνεις τουλάχιστον 60 δευτερόλεπτα ή παραπάνω  για να νιώσεις κάψιμο”.

Η Gahan προσθέτει ακόμα ότι: “ακόμα κι αν αισθάνεσαι ότι καίγεσαι από τα βαράκια που χρησιμοποιείς σε ένα ομαδικό αερόβιο πρόγραμμα, μην μπερδεύεις αυτό το είδος κούρασης με την αίσθηση που έχεις μετά από επαναλήψεις προβολών με κιλά. Η αίσθηση της προσπάθειας δεν είναι από το ότι προκαλείται σοβαρά ο μυς σου. Είναι πρόκληση κυρίως της καρδιαναπνευστικής αντοχής σου. Με το να ολοκληρώσεις μία και μόνο άσκηση σε αυτό τον υψηλό αριθμό επαναλήψεων, όχι μόνο δεν θα προκαλέσει μυϊκή ανάπτυξη, αλλά δεν θα αυξήσει και την οστική σου πυκνότητα”, λέει η Gahan. (Δυνατότεροι μύες σημαίνει και καλύτερη οστική πυκνότητα, λέει η Swan).

Καλύτερα να κάνεις focus στο να κάνεις ποιοτικά το ομαδικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχεις (πχ. spinning, αερόμπικ), παρά να μην ξέρεις πώς να κρατήσεις τα βαράκια και (σε κακό σενάριο) να προκαλέσεις και κάποιον τραυματισμό-είτε από συνεχείς, λάθος επαναλαμβανόμενες κινήσεις είτε από το να σου γλιστρήσουν απλώς από τα χέρια.

Διάβασε τη συνέχεια εδώ: http://www.runster.gr/fitness-trends-4-trends-pou-den-prepei-na-akoloutheis-stin-proponisi/ 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial