Δίαιτα Διατροφή

Ποια είναι η ιδανική συχνότητα γευμάτων;

Μύθοι και αλήθειες

Μπορείς να εμπιστευτείς το αίσθημα της πείνας ή θα έπρεπε να προγραμματίζεις τα γεύματα σου; Πιθανόν να έχεις ακούσει ότι 6 μικρά γεύματα τη μέρα θα προάγουν τη λειτουργία του μεταβολισμού σου και θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος. Ή μάλλον ακριβώς το αντίθετο – αυτή η επιτάχυνση είναι εξαιρετική για την απώλεια βάρους. Ακόμα, υπάρχει αρκετή σύγχυση σχετικά με τη συχνότητα των γευμάτων για την υγεία και τη βιομηχανία του fitness. Αλλά μην ανησυχείς – δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να υπερέχει.

Ο #1 κανόνας της συχνότητας των γευμάτων

Ο καλύτερος αριθμός γευμάτων μέσα στη μέρα σου είναι αυτός που καλύπτει τις διατροφικές σου ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι ό,τι τρως – δηλαδή τα μακροθρεπτικά συστατικά – και πόσο τρως εξαρτάται από το πόσο συχνά τρως. Είναι γεγονός! Αν θες να χάσεις βάρος ή να πάρεις βάρος το πιο σημαντικό πράγμα είναι να προσαρμόζεις αναλόγως τη θερμιδική σου πρόσληψη.

Δεν ξέρεις πόσες θερμίδες πρέπει να τρως;

Η εφαρμογή Balance app υπολογίζει πόσες θερμίδες χρειάζεσαι βάση του στόχου σου. Από τη στιγμή που έχεις το θερμιδικό σου πλάνο έπειτα μπορείς να το κάνεις όσα γεύματα θες.

Εξαίρεση: Αν είσαι έγκυος ή έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις λόγω θεμάτων υγείας (π.χ. διαβήτης) πάντα να συμβουλεύεσαι το γιατρό πριν αλλάξεις τη διατροφή σου.

Να θυμάσαι, τρώγοντας μικρότερα γεύματα δε θα επιταχύνεις την απώλεια βάρους αν οι θερμίδες είναι ίδιες.

Και να γιατί…

Τρώγοντας μικρότερα γεύματα = Γρηγορότερος μεταβολισμός = Μεγαλύτερη απώλεια λίπους

Ναι, είναι γεγονός ότι η διαδικασία της πέψης των γευμάτων αυξάνει το μεταβολικό σου ρυθμό. Αλλά – εξαρτάται από την ποσότητα των θερμίδων που όχι από το πόσο συχνά τρως. Το να φας 900 θερμίδες σε 3 μικρά γεύματα ή απλώς ένα μεγάλο δεν διαφέρει. Επίσης, μια μελέτη ανασκόπησης προτείνει ότι, όταν η συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη είναι ελεγχόμενη, το να φας περισσότερο δε θα προκαλέσει κάποια σημαντική διαφορά στην απώλεια βάρους.

Διάβασε τη συνέχεια εδώ.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial