Διατροφή Ενημέρωση

Μήπως έχεις έλλειψη στη βιταμίνη Β12;

Έχεις ανεπάρκεια Β12; Αναγνώρισε τις ενδείξεις.

Όσο μεγαλώνεις, η ικανότητα του σώματός σου να απορροφά τη βιταμίνη Β12 από τα τρόφιμα μειώνεται – με 4 στις 100 γυναίκες ηλικίας 40 – 59 ετών να έχουν ανεπαρκή επίπεδα Β12 και ακόμα περισσότερες να βρίσκονται σε κίνδυνο να αποκτήσουν. Ο μόνος λόγος όμως δεν είναι τα κεράκια που σβήνεις μια φορά το χρόνο, οι πιθανότητες σου αυξάνονται όταν:

  • Αποφεύγεις το κρέας
  • Παίρνεις συγκεκριμένα φάρμακα, όπως η μετφορμίνη που συχνά συνταγογραφείται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή φάρμακα για την αντιμετώπισης της καούρας στο στομάχι.
  • Έχει προηγηθεί κάποιο χειρουργείο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Οι συνέπειες της έλλειψης βιταμίνης Β12 μπορεί να είναι από έντονη κόπωση ως αλλοίωση στην όραση. Αν τα παραπάνω συμπτώματα σου ακούγονται οικεία, ρώτα το γιατρό σου για να κάνεις έναν αιματολογικό έλεγχο. Αν τα επίπεδα είναι χαμηλά, ένα συμπλήρωμα ή ενέσεις θα επαναφέρουν τα επίπεδα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

1.Δυσκολεύεσαι να μείνεις ξύπνιος το απόγευμα – ακόμα και αν έχεις κοιμηθεί 8 ώρες.

Η κούραση είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της ανεπάρκειας Β12 και αυτό γιατί το σώμα σου βασίζεται σε αυτή τη βιταμίνη για να φτιάξει τα ερυθρά αιμοσφαίρια (κύτταρα του αίματος), που μεταφέρουν το οξυγόνο στα όργανα σου. Χωρίς αρκετό οξυγόνο στα κύτταρα σου, θα νιώθεις κουρασμένος ανεξαρτήτως του πόσες ώρες κοιμήθηκες. H κούραση μπορεί να σημαίνει διάφορα πράγματα, όμως, δεν μπορείς να ξέρεις ότι οφείλεται σε ανεπάρκεια Β12, αν το μόνο σύμπτωμα που έχεις είναι η υπνηλία – οι γιατροί συνήθως το συνυπολογίζουν σε συνδυασμό και με άλλα συμπτώματα.

2.Η σακούλα με τα λαχανικά ζυγίζει πάρα πολύ.

Αν δεν λαμβάνεις αρκετό οξυγόνο από τα ερυθροκύτταρα, οι μύες σου πιθανόν να νιώθουν σα ζελεδάκια. Μπορεί η δουλειά σου να είναι απαιτητική, αλλά η κούραση και η εξάντληση που νιώθεις πιθανόν να οφείλεται στην κακή διατροφή και στα μη επαρκή επίπεδα Β12.

Διάβασε τη συνέχεια εδώ.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial