Διατροφή Συνταγές

Πατατόπιτα με τυρί, φακές και βότανα

Υλικά

Για τη ζύμη

630 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα για την επιφάνεια εργασίας

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι χλιαρό νερό, όσο πάρει

Για τη γέμιση

200 γρ. φακές χοντρές, ξεπλυμένες

2 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, κομμένες σε μέτρια κομμάτια

2 δαφνόφυλλα

3 ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες

1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

200 γρ. φέτα μαλακιά, θρυμματισμένη, ή κατίκι

1/2 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος

1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος

40 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κρόκος αυγού (κατά προτίμηση βιολογικού), αραιωμένος σε 1 κουτ. σούπας νερό

λίγο μαυροκούκι (μαύρο σουσάμι – το βρίσκουμε σε μπαχαράδικα) ή απλό σουσάμι, για το πασπάλισμα

Μερίδες 6 – 8

Προετοιμασία 1 ώρα Ψήσιμο 20΄- 25΄

Διαδικασία

Για τη ζύμη:

Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη κοσκινίζεις το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και προσθέτεις την ξηρή μαγιά και το αλάτι. Ανακατεύεις και κάνεις μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνεις σταδιακά εκεί χλιαρό νερό, ανακατεύοντας παράλληλα με το χέρι σου, μέχρι να ετοιμάσεις ένα μαλακό μείγμα. Το μεταφέρεις σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και το ζυμώνεις με τις γροθιές μας για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσεις λεία και ελαστική ζύμη. Τη μεταφέρεις σε ένα μπολ, τη σκεπάζεις με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνεις να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.

Για τη γέμιση:

Σε μια κατσαρόλα βάζεις τις φακές, τις κομμένες πατάτες, τα φύλλα δάφνης και το σκόρδο και προσθέτεις νερό που να σκεπάσει καλά όλα τα υλικά, κατά 3 – 4 δάχτυλα. Ζεσταίνεις το μείγμα μέχρι να πάρει βράση, χαμηλώνεις τη φωτιά και μαγειρεύεις για 15 – 20 λεπτά, μέχρι οι φακές να αρχίσουν να μαλακώνουν και οι πατάτες να είναι έτοιμες. Στραγγίζεις το μείγμα και πετάς τα δαφνόφυλλα. Μεταφέρεις τις πατάτες και τα σκόρδα σε ένα πιάτο και τα λιώνεις όλα με ένα πιρούνι. Σε ένα μπολ μεταφέρεις τις στραγγισμένες φακές και προσθέτεις τις λιωμένες πατάτες και τα σκόρδα, το ξερό κρεμμύδι, τη φέτα (ή το κατίκι), το μαϊντανό, το δυόσμο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύεις πολύ καλά.

Για την πίτα

Λαδώνεις ελαφρά ένα ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις περίπου 12×25 εκ. Χωρίζεις τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Ανοίγεις το ένα μέρος με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 1½ εκ. Στρώνεις το φύλλο στο ταψάκι, πιέζοντας προσεκτικά με τα χέρια σου ώστε να καλύψεις τα τοιχώματα και τον πυθμένα. Αδειάζεις από πάνω το μείγμα της γέμισης και ισιώνεις την επιφάνεια. Ανοίγεις το δεύτερο κομμάτι ζύμης με τον ίδιο τρόπο και σκεπάζεις τη γέμιση. Γυρνάς τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις στριμώχνεις στα τοιχώματα του ταψιού. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180° C. Χαράζεις την πίτα σε καρεδάκια (ρόμβους), αλείφεις την επιφάνεια με το μείγμα κρόκου και πασπαλίζεις με το μαυροκούκι ή το απλό σουσάμι. Ψήνεις την πίτα για 20 – 25 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει.


Πηγή: nutrinews.gr 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial