Ομορφιά

Είναι τα ρετινοειδή ο καλύτερος φίλος του δέρματός σας;

Αυτή η φωτογραφία αγνώστου δημιουργού έχει εκδοθεί υπό την άδεια CC BY-NC-ND

Η ρετινόλη και άλλα ρετινοειδή αναγνωρίζονται ευρέως για τους αντιγηραντικούς παράγοντές τους Υπάρχουν πολλές έρευνες που υποστηρίζουν την ικανότητα αυτών των παραγώγων βιταμίνης Α να μειώνουν τα σημάδια γήρανσης, συμπεριλαμβανομένων των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων, των βλαβών από τον ήλιο και της απώλειας σφριγηλότητας. Μετά τη χρήση, τα ρετινοειδή λειτουργούν σε κυτταρικό επίπεδο για να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες και να αυξήσουν την παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος βαθιά μέσα στο δέρμα. Συμβάλλουν επίσης στην αύξηση της ανανέωσης του κύκλου των επιφανειακών κυττάρων του δέρματος, στη μείωση της φραγής των πόρων και στη μέιωση του υπερχρωματισμού.

Η φροντίδα της επιδερμίδας είναι ιδιαίτερα σημαντική, ώστε να μπορούμε να διατηρήσουμε νεανική και σφριγηλή επιδερμίδα για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη ζωή μας. Όμως εξίσου σημαντικό είναι να ενυδατωνόμαστε, να ασκούμαστε καθημερινά αλλά και να βρίσκουμε χρόνο να κάνουμε ό,τι απολάμβάνουμε. Βρείτε κάθε μέρα χρόνο να διάβάσετε αγαπημένα σας βιβλία, να ασχοληθείτε με τον κήπο ή οτιδήποτε άλλο σας προσφέρει χαρά. Μπορείτε επίσης να πατήσετε το λινκ casino.netbet.gr και να χαλαρώσετε παίζοντας.

Θα θέλατε να προσθέσετε ένα ρετινοειδές στη ρουτίνα φροντίδας του δέρματος σας; Πριν το κάνετε, είναι σημαντικό να κατανοήσετε λίγο την επιστήμη πίσω από τα ρετινοειδή. Το δέρμα μας μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο τη δραστική μορφή βιταμίνης Α, δηλαδή το ρετινοϊκό οξύ. Επομένως, τα ένζυμα στο δέρμα μας πρέπει να μετατρέψουν τα τυπικά ρετινοειδή όπως η ρετινόλη σε ρετινοϊκό οξύ για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη του. Γενικά, τα ηπιότερα ρετινοειδή πρέπει να περάσουν από μια μακρύτερη διαδικασία μετατροπής, ενώ τα ισχυρότερα ρετινοειδή μετατρέπονται γρήγορα σε ρετινοϊκό οξύ. Λόγω αυτής της μακρύτερης διαδικασίας μετατροπής, τα ήπια ρετινοειδή είναι συνήθως καλύτερα για ευαίσθητα δέρματα και αρχάριους ρετινόλης επειδή προκαλούν λιγότερο ερεθισμό.

Υπάρχουν πολλές επιλογές ρετινοειδών και κάθε επιδερμίδα είναι διαφορετική. Σας παρουσιάζουμε τα πιο γνωστά και διαδεδομένα ρετινοειδή και σημαντικές πληροφορίες για το καθένα, ώστε να μπορέσετε να διαλέξετε τι ταιριάζει καλύτερα στη δική σας επιδερμίδα και ρουτίνα πειποίησης προσώπου.

1. Μπακουόλη

Πρόκειται για είναι ένα φυτικό εκχύλισμα που συχνά σχετίζεται με ρετινοειδή λόγω της ρετινόλης που μοιάζει με αυτό, αλλά δεν είναι ένα πραγματικό ρετινοειδές. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του αποχρωματισμού, των γραμμών και άλλων σημαδιών γήρανσης όπως η ρετινόλη, αλλά χωρίς ερεθισμό.

2. Παλμιτικό ρετινύλιο

Το παλμιτικό ρετινύλιο είναι ένα από τα πιο ήπια διαθέσιμα ρετινοειδή, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για ευαίσθητα δέρματα. Έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και προστατεύει από και μειώνει βλάβες από τον ήλιο.

3. Προπιονικό ρετινύλιο

Το ρεπινυλικό προπιονικό είναι ένα ήπιο ρετινοειδές που σύμφωνα με δερματολόγους και ειδικούς αισθητικούς αποδεδειγμένα μειώνει την εμφάνιση ρυτίδων και υπερχρωματισμού. Δεν είναι ακόμη τόσο δημοφιλές στη φροντίδα του δέρματος όσο το παλμιτικό ρετινύλιο, αλλά μπορεί να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό.

4. Ρετινόλη

Η ρετινόλη (επίσης γνωστή ως καθαρή βιταμίνη Α) θεωρείται το πιο ισχυρό ρετινοειδές που διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή. Έρχεται σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται από 0,01% έως 1%. Η ρετινόλη μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική από τα συνταγογραφούμενα ρετινοειδή, αλλά είναι το χρυσό πρότυπο για αντιγηραντικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Εάν είστε νέοι στη ρετινόλη, ξεκινήστε με έναν ορό ή κρέμα χαμηλής περιεκτικότητας (0,1% ή λιγότερο) για να δείτε πώς αντιδρά το δέρμα σας.

5. Ρετιναλδεΰδη

Η ρετιναλδεΰδη παράγει άμεσα ρετινοϊκό οξύ, επομένως είναι ένα βήμα πάνω από τη ρετινόλη ως προς την αποτελεσματικότητα. Όπως και με τη ρετινόλη, τα οφέλη περιλαμβάνουν λιγότερο ορατές ρυτίδες και λείο, πιο σφριγηλό δέρμα. Θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμο εάν έχετε ακμή λόγω της αντιβακτηριδιακής της δράσης.

6. Ρετινοϊκό ρετινύλιο

Το ρετινοϊκό ρετινόλιο ανήκει σε μια νέα γενιά ρετινοειδών που πιστεύεται ότι είναι εξίσου αποτελεσματικά με τη ρετινόλη αλλά λιγότερο ερεθιστικα. Τα επιστημονικά δεδομένα είναι περιορισμένα, αλλά μελέτες δείχνουν την ικανότητα να εξομαλύνει τις γραμμές, να επιταχύνει τη σύνθεση κολλαγόνου και να καταπολεμά την ακμή.

7. Ρετινοϊκή υδροξυπινακολόνη

Η ρετινοϊκή υδροξυπινακολόνη, όπως η ρετινοϊκή ρητίνη, είναι ένα ρετινοειδές επόμενης γενιάς. Η μέχρι σήμερα έρευνα υποστηρίζει την ικανότητά της να θεραπεύει τις ρυτίδες και τις βλάβες από τον ήλιο με λιγότερο ερεθισμό από τη ρετινόλη.

8. Αδαπαλένιο (Differin)

Το αδαπαλένιο ήταν διαθέσιμο μόνο με ιατρική συνταγή, αλλά οι συγκεντρώσεις 0,1% είναι τώρα διαθέσιμες χωρίς συνταγή στις Ηνωμένες Πολιτείες και σιγά σιγά και στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της ακμής καθώς μειώνει τη φλεγμονή και αποτρέπει τους πόρους από το φράξιμο.

9. Τρετινοΐνη

Είναι ένα συνταγογραφημένο ρετινοειδές που είναι επίσης γνωστό ως Retin-A. Είναι καθαρό ρετινοϊκό οξύ, επομένως δεν χρειάζεται να περάσει από μια διαδικασία μετατροπής για να δουλέψει στο δέρμα. Δυστυχώς, είναι επίσης έντονο – οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ερεθισμό, ερυθρότητα και ξηρότητα.

10. Ταζαροτένιο

Είναι ένα συνταγογραφημένο ρετινοειδές γνωστό και ως Tazorac. Θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα τυπικά ρετινοειδή στην αγορά, συχνά συνταγογραφείται για σοβαρή ακμή και ψωρίαση.

Όποιο ρετινοειδές και αν επιλέξετε, λάβετε υπόψη ότι ακόμη και το πιο ήπιο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Εάν είστε νέοι στα ρετινοειδή, ξεκινήστε να τα χρησιμοποιείτε μία ή δύο φορές την εβδομάδα και σιγά σιγά αυξήστε τη συχνότητα χρήσης. Είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιείτε τη νύχτα και να χρησιμοποιείτε ευρυζωνικό παράγοντα προστασίας από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς τα ρετινοειδή μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία στο φως του ήλιου. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε πρώτα το δερματολόγο σας.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial