Fitness Αδυνάτισμα Διατροφή

Fat-burning zone: Τι ισχύει

Η μείωση της έντασης δεν είναι πάντα η καλύτερη προσέγγιση!

Αν έχεις παρατηρήσει στα μηχανήματα αερόβιας προπόνησης στο γυμναστήριο υπάρχει στην οθόνη ένας πίνακας που δείχνει τους καρδιακούς παλμούς. Αυτή η περιοχή δείχνει διαφορετικά εύρη καρδιακού ρυθμού για το workout σου, βάση του αν ο στόχος σου είναι:

  • να βελτιώσεις την αντοχή σου ή
  • αν θες να κάψεις λίπος (μπορεί να το δεις να απεικονίζεται και ως “fat-burning zone”, το οποίο θεωρητικά σου υποδεικνύει την ένταση στην οποίο πρέπει να ασκείσαι ώστε να καις περισσότερο λίπος από ότι υδατάνθρακες).

Τα πράγματα είναι λίγο περισσότερο πολύπλοκο από αυτό, αλλά αξίζει να το καταλάβεις. Η fat – burning zone είναι όταν ασκείσαι στο 55 ως 70% της μέγιστης καρδιακής σου συχνότητας. Ή μπορείς να το σκεφτείς έτσι: είναι όταν προσπαθείς στο 5 ή το 6 σε μια κλίμακα από το 1 ως το 10 (με το 1 να είναι εντελώς ξεκούραστα και το 10 να είναι όσο το δυνατόν πιο σκληρά). Σε αυτό αναφέρονται οι κλίμακες που βλέπεις στα όργανα του γυμναστηρίου.

Αλλά η φράση “fat-burning zone” είναι παραλανητική (αν και ομολογουμένως, πολύ δελεαστική). Το πρόβλημα είναι όταν παρουσιάζεται χωρίς περιεχόμενο, μιας και κάποιος μπορεί να καταλάβει ότι μειώνοντας την ένταση των workouts του, το αποτέλεσμα θα είναι να καίει περισσότερο λίπος, αλλά αυτό δεν είναι η όλη αλήθεια.

Πριν μπούμε στα βαθιά, ας ξεκαθαρίσουμε ότι το σώμα σου καίει λίπος από την αρχή.

Το σώμα μας πάντα λειτουργεί μετατρέποντας τους υδατάνθρακες και το λίπος σε ενέργεια που μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν τα κύτταρα μας. Αυτή η παραγωγή ενέργειας είναι συνεχής και η κυρίαρχη ενεργειακή πηγή εξαρτάται από τον τρόπο ζωής σου, αλλά και από παράγοντες όπως το τι έφαγες πρόσφατα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το σώμα επιλέγει αυτό που είναι σε αφθονία εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα, αν έχεις φάει ένα γεύμα υψηλό σε υδατάνθρακες πριν την άσκηση, οι πιθανότητες λένε ότι το σώμα σου θα βασιστεί σε αυτούς πρώτα για ενέργεια, ανεξαρτήτως της έντασης της προπόνησης.

Η ενεργειακή παραγωγή είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που συμβαίνει κάθε δευτερόλεπτο κάθε μέρα – και το σώμα σου λειτουργεί σαν μια έξυπνη μηχανή που θέλει να λειτουργεί με τον πιο αποδοτικό τρόπο. Ναι, είναι πολύπλοκο. Αυτό που πρέπει να σου μείνει είναι ότι: όταν κάνεις υψηλής ένταση προπόνηση, επίσης θα συνεχίσεις να καις λίπος. Απλώς θα καις επίσης και υδατάνθρακες και πιθανόν σε μεγαλύτερη αναλογία.

Τώρα που είπαμε τα βασικά, να τι πραγματικά χρειάζεται να ξέρεις για τη fat-burning zone και πώς να την χρησιμοποιήσεις με τον καλύτερο τρόπο στα προγράμματά σου.

Είναι αλήθεια ότι όταν δουλεύεις στο 55 ως 70 % της μέγιστης καρδιακής σου συχνότητας, το σώμα σου χρησιμοποιεί περισσότερο λίπος από ότι υδατάνθρακες για καύσιμο. Να γιατί.

Ώρα για μάθημα! Το σώμα μας πρωταρχικά έχει ως καύσιμο να κάψει λίπος και υδατάνθρακες. Μέσα από μερικές διαφορετικές βιοχημικές διαδικασίες, τα κύτταρα μας μετατρέπουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε μια πιο χρήσιμη μορφή τη τριφωσφορική αδενοσίνη ή αλλιώς ΑΤΡ. Όπως ήδη έχουμε πει, το αν καίμε περισσότερο λίπος ή περισσότερους υδατάνθρακες για να δημιουργήσουμε ΑΤΡ εξαρτάται από το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας (αν και άλλοι παράγοντες όπως η δίαιτα και οι ορμόνες μπαίνουν στο παιχνίδι, επίσης). Να γιατί: τα κύτταρα μας χρειάζονται οξυγόνο για να μετατρέψουν το λίπος σε ΑΤΡ, όταν βρισκόμαστε σε ξεκούραση και αναπνέουμε φυσιολογικά, το οξυγόνο είναι άμεσα διαθέσιμο και μπορεί να μεταβολίσει το λίπος σε αργό και σταθερό ρυθμό.

Όταν βρισκόμαστε σε χαλάρωση, το σώμα είναι απολύτως προσανατολισμένο και οδηγείται προς οξείδωση ή την καύση της μεγαλύτερης ενεργειακής πηγής στο σώμα, το αποθηκευμένο λίπος. Κάθε στιγμή το σώμα πρέπει να βρίσκεται σε ομοιόσταση, είναι το πιο έξυπνο πράγμα  για να κάνει, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει, δηλαδή να πάρει ενέργεια από το μεγαλύτερο ενεργειακό ντεπόζιτο στο σώμα. Όχι μόνο το λίπος είναι άφθονο, είναι εξαιρετικό για να παρέχεις αργά παραγόμενη ενέργεια, προκειμένου να τροφοδοτείται το μυαλό και το σώμα σου, όταν ξεκουράζεσαι ή δουλεύεις σε χαμηλή ή μέτρια ένταση.

Διάβασε τη συνέχεια εδώ.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial