Γυμναστική Προπόνηση

Να κοιμηθώ λίγο παραπάνω το πρωί ή να σηκωθώ νωρίτερα να τρέξω;

Πώς μπορώ να εξισορροπήσω μια επιπλέον ώρα ύπνου έναντι 40 λεπτά άσκησης;

Το σκηνικό γνωστό: έξω κρύο, ανεμοβρόχι, το πάπλωμα ζεστό, λίγο παραπάνω ύπνος αντί για άσκηση είναι σαφώς πιο δελεαστική επιλογή! Δυστυχώς, η επιστήμη δεν μπορεί να μας απαντήσει αποφασιστικά.

Η βιβλιογραφία, πάντως, συμφωνεί ομόφωνα πως  Άσκηση – Ύπνος – Διατροφή είναι το τρίγωνο της υγείας, και όλα συνδέονται μεταξύ τους.(Δείτε τι είχαμε πει σχετικά με μεταβολικές επιδράσεις του ύπνου εδώ και εδώ )

Ο καλός ύπνος, όπου καλός ύπνος ορίζεται μη διακοπτόμενος και διάρκειας 7 ωρών, συνδέεται με αποδοτικότερη και πιο παρατεταμένη άσκηση την επόμενη ημέρα, ενώ οι λιγότερες ώρες ή ο διακοπτόμενος ύπνος οδηγούν συχνά σε μειωμένα κίνητρα για άσκηση. Ισχύει όμως και αντίστροφη σχέση, η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. (Δείτε σχετικά εδώ )

Στερώντας από τον εαυτό σας άσκηση ή ύπνο είναι ”αντιπαραγωγικό” για την καλή υγεία σύμφωνα με τους Baron και συνεργάτες από το Behavioral Sleep Medicine Program στο Northwestern. Η καλύτερη επιλογή, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι να ανασυγκροτήσετε το πρόγραμμά σας ώστε να ”χωρέσουν” και τα δύο μέσα στην ημέρα, κάθε μέρα! Άλλωστε, άσκηση μπορεί να είναι να πάτε με το ποδήλατο στην δουλειά ή μικρής διάρκειας πολύ έντονης έντασης άσκηση.

Με αφορμή ένα άρθρο στη NewYorkTimes:
Ask Well: Sleep or Exercise?

Χαρά Σκουλαρίκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

www.nutrinews.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial