Γυμναστική Προπόνηση

Οι σφυγμοί σας είναι ο καλύτερος προπονητής

Ο βασικός δείκτης της υγείας μαρτυρά πολλά για τη φυσική κατάσταση και τις αθλητικές σας επιδόσεις.

Σίγουρα το έχετε προσέξει. Σπάνια ακούτε τον ήχο της καρδιάς σας όταν κάθεστε ήσυχοι στο σπίτι και διαβάζετε ένα βιβλίο ή βλέπετε τηλεόραση.

Μόλις πάλι αναστατωθείτε, αγχωθείτε, εκνευριστείτε ή τρέξετε να προλάβετε κάτι, η καρδιά σας ανταποκρίνεται αμέσως και ο ρυθμός της γίνεται πιο γρήγορος, πιο έντονος.

Το πόσο ρυθμικά και γρήγορα χτυπάει η καρδιά είναι αδιάψευστη ένδειξη υγείας, γιατί ουσιαστικά δείχνει τον τρόπο που αντιμετωπίζει το κυκλοφορικό σύστημα το φορτίο που δέχεται. Τι όμως θεωρείται φυσιολογικό και τι θα πρέπει να σας χτυπήσει καμπανάκι, ειδικά όταν γυμνάζεστε;

Μετρώντας τους σφυγμούς μπορείτε να βρείτε τη συχνότητα της καρδιακής λειτουργίας σας και να μάθετε αν γυμνάζεστε αποδοτικά, αλλά και με ασφάλεια. Για να μπορείτε να ελέγχετε την ένταση της άσκησης και να μην υπερβαίνετε τις αντοχές σας, θα πρέπει να γυμνάζεστε με τέτοιον τρόπο, ώστε οι σφυγμοί σας να μην ξεπερνούν κάποια όρια, τα οποία στο ανώτερο και κατώτερο ύψος τους, αντίστοιχα, προσδιορίζουν το εύρος της κατηγορίας που αφορά την αερόβια άσκησή σας.

Η κάθε κατηγορία, εκτός από δείκτης ασφάλειας της άσκησης, μπορεί να σας αποκαλύψει και πόσο αποδοτική είναι η προπόνησή σας. Ενδεχομένως, μια μικρή αλλαγή στο ρυθμό ή στη διάρκεια της άσκησης να κάνει πραγματικά τη διαφορά.

Για να βρείτε την κατηγορία που σας ταιριάζει, θα πρέπει να υπολογίσετε τη Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα (ΜΚΣ) αφαιρώντας από τον αριθμό 220 την ηλικία σας. Για να βρείτε το χαμηλό σας όριο, πολλαπλασιάζετε τη ΜΚΣ x 0,6. Για να βρείτε το υψηλό σας όριο, πολλαπλασιάζετε τη ΜΚΣ x 0,85.

Για να πάρετε, ωστόσο, μια γενική ιδέα των συγκεκριμένων αριθμών, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ορίζει πως οι παλμοί σας, ύστερα από άσκηση μέτριας έντασης ανά λεπτό, θα πρέπει να διαμορφώνονται ως εξής, ανάλογα με την ηλικία σας:

Ηλικία Σφυγμοί
20 100-170
25 98-166
30 95-162
35 93-157
40 90-153
50 88-149
60 86-145

elle.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial