Γυμναστική Προπόνηση

Σε σταθερή ή ασταθή θέση, τα Push-Ups δυναμώνουν το ίδιο

Τα Push-Ups είναι η πλέον κλασική άσκηση για ενδυνάμωση στήθους και χεριών και βλέπουμε διαφορές παραλλαγές τους να εφαρμόζονται, αλλά όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα η απόδοση δεν διαφοροποιείται.

Συγκεκριμένα η μελέτη επικεντρώθηκε στα Push-Ups που γίνονται σε ασταθή επιφάνεια και κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν δυναμώνουν περισσότερο απ’ ότι τα κλασικά που γίνονται σε σταθερή θέση. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο “International Journal of Sports Physical Therapy”.

Ισπανοί ερευνητές χώρισαν 30 άνδρες σε 3 γκρουπ και τους έβαλαν να κάνουν push-ups δυο φορές την εβδομάδα. Το ένα γκρουπ τα έκανε στο πάτωμα, και τα άλλα δυο γκρουπ σε ασταθή επιφάνειες, (T-Bow or BOSU ball). Στο τέλος των οχτώ εβδομάδων οι άνδρες έκαναν τεστ δύναμης σε μια μέγιστη επανάληψη και στη μυική τους αντοχή. Δεν παρατηρήθηκε κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε αυτούς που είχαν χρησιμοποιήσει τις “ασταθής” συσκευές, τουλάχιστον όσον αφορά τη μυική δύναμη και αντοχή χεριών και στήθους.

Πάντως, οι διάφορες αντισυμβατικές μέθοδοι για push-ups, γενικά έχει παρατηρηθεί πως προκαλούν ευρύτερη μυική δραστηριοποίηση, από τα κλασικά push-ups.

Σε κάθε περίπτωση η άσκηση είναι βασική για την ενδυνάμωση κάθε αθλητή και θα πρέπει να γίνεται. Από το να μην γίνεται καθόλου, τουλάχιστον ο καθένας μπορεί να βρει έναν τρόπο από όλους αυτούς που υπάρχουν πλέον και να την ευχαριστιέται περισσότερο.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial