Γυμναστική Προπόνηση

Σωματική άσκηση: Σημασία στο σύνολο, όχι στη συχνότητα

Μια νέα μελέτη από ερευνητές του πανεπιστημίου Queen’s, προσδιόρισε ότι, ενήλικες οι οποίοι συγκεντρώνουν 150 λεπτά άσκησης σε διάστημα λίγων ημερών (2-3), δεν ήταν λιγότερο υγιείς από άλλους ενήλικες, οι οποίοι έκαναν τον ίδιο χρόνο άσκησης, αλλά μοιρασμένο μέσα στην εβδομάδα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 2324 ενήλικες από τον Καναδά, για να προσδιορίσουν κατά πόσον η συχνότητα των σωματικών ασκήσεων στο διάστημα μίας εβδομάδος, συνοδεύεται από παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη, καρδιακές νόσους και εγκεφαλικά επεισόδια.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι, δεν έχει σημασία πώς επιλέγουν οι ενήλικοι να συγκεντρώσουν τα 150 λεπτά σωματικής άσκησης», δηλώνει ο Dr.Jannsen. Και συνεχίζει: «Για παράδειγμα, κάποιος που δεν έκανε καμία σωματική άσκηση από την Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή, αλλά ήταν δραστήριος για 150 λεπτά όλο το Σαββατοκύριακο, θα είχε τα ίδια οφέλη για την υγεία από τη δραστηριότητα του αυτή, όπως και κάποιος που συγκέντρωσε 150 λεπτά δραστηριότητας, μέσα στην εβδομάδα, πραγματοποιώντας 20- 25 λεπτά σωματικής δραστηριότητας, σε καθημερινή βάση».

Στη μελέτη αυτή, η σωματική δραστηριότητα εμετράτο συνεχώς, καθ όλη τη διάρκεια της εβδομάδος, με ειδικά όργανα (επιταχυνσιόμετρα), που ήταν τοποθετημένα στη μέση τους. Αυτές οι συσκευές καταγράφουν πόσο κινείται ένα άτομο κάθε στιγμή.

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές συμπεραίνουν: «Το σημαντικό μήνυμα είναι, ότι, οι ενήλικοι τα πρέπει να συγκεντρώνουν τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας εβδομαδιαίως, με οποιοδήποτε τρόπο ο οποίος θα μπορούσε να ολοκληρώσει αυτό το πρόγραμμα».

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial