Crossfit Fitness

Mίλα μου για…Crossfit!

Άλλοι είναι κατενθουσιασμένοι, άλλοι πάλι μετάνιωσαν την ώρα και τη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στο μάθημα CrossFit.  Οι απόψεις διίστανται αλλά ένα είναι σίγουρο, το CrossFit έχει κάνει εντύπωση…

Tι είναι το Crossfit;

Ο στόχος του CrossFit είναι να σφυρηλατήσει το κορμί μέσα από μια ευρεία, γενική και χωρίς αποκλεισμούς προπόνηση, όπως υποστηρίζουν και οι εκπαιδευτές. Να δομήσει ένα πρόγραμμα που θα προετοιμάσει καλύτερα τον εκπαιδευόμενο για οποιαδήποτε συνθήκη έκτακτης ανάγκης. Με άλλα λόγια, μία προπόνηση, ιδανική για όλους που ειδικεύεται… στα πάντα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης, που χρησιμοποιεί λειτουργικές κινήσεις χρησιμοποιώντας όλο το σώμα, συνεχώς εναλλασσόμενες, σε υψηλή ένταση και ανταγωνιστή το χρόνο. Δεν είναι ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα εκγύμνασης, αλλά μια συνειδητή προσπάθεια για τη βελτίωση του συνόλου της σωματικής ικανότητας.

Η φιλοσοφία πίσω από το fitness

Η άποψη του CrossFit για τον ορισμό του όρου fitness και για το ποιος μπορεί να χαρακτηριστεί fit, σχετίζεται άμεσα με τα δέκα χαρακτηριστικά που ορίζουν το επίπεδο της φυσικής κατάστασης: Ακρίβεια (Accuracy), Ισορροπία (Balance) , Συντονισμός (Coordination), Ευλυγισία (Flexibility),Ευκαμψία (Agility), Αντοχή (Stamina), ΚαρδιοαναπνευστικήΑντοχή (Cardiovascular Endurance), Ταχύτητα (Speed), Ισχύς (Power) και Δύναμη(Strength). Έτσι, fit για το CrossFit θεωρείται το άτομο που έχει καλλιεργήσει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Σε ποιους απευθύνεται;

Το Crossfit απευθύνεται σε κάθε υγιή, χωρίς μυοσκελετικά προβλήματα (μέση, γόνατα) ασκούμενο ανεξαρτήτως ηλικίας. Αν αποφασίσετε να μπείτε στη διαδικασία του CrossFit να είστε έτοιμοι για ποδήλατο, τρέξιμο, κολύμπι και σειρα από ασκήσεις σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις. Ενόργανη γυμναστική, άρση βαρών, powerlifting και σπριντ, όλα τα έχει στο πρόγραμμα το CrossFit. Ειλικρινά θυμίζει περισσότερο ασκήσεις ετοιμότητας για καταδρομείς παρά προπόνηση γυμναστηρίου, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βαρετό.  Για να κάνει κάποιος CrossFit πρέπει να είναι «ετοιμοπόλεμος» για γρήγορες και έντονες ασκήσεις, ανά πάσα στιγμή και να μην εγκαταλείπει ποτέ. Αυτό από μόνο του κάνει το άθλημα ιδιαιτέρως απαιτητικό. Ταυτόχρονα βέβαια, προϊδεάζει θετικά, ότι αν κάποιος είναι επιμελής με το πρόγραμμά του, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, θα έχει 6-pack που θα ζήλευε ακόμα και το Sports Illustrated. Από την άλλη, αν δεν είστε άτομο του γυμναστηρίου καλύτερα να αναζητήσετε πιο συμβατικές λύσεις, που ενδεχομένως να μην εγκαταλείψετε μετά την πρώτη προπόνηση. Όπως και να χει πάντως μία δοκιμή θα σας πείσει…

7 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για το Crossfit

  1. Οιπρώτες προπονήσεις CrossFit έλαβαν χώρα στο αστυνομικό τμήμα της Santa Cruz στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Οι υπεύθυνοι του τμήματος αντιλήφθηκαν νωρίς τη δυναμική της προπονητικής πρότασης του Glassman και τον κάλεσαν να εκπαιδεύσει ο ίδιος τους αστυνομικούς. Από τότε, τα γυμναστήρια που ακολουθούν την τεχνική του είναι πάνω από 7.000 στις ΗΠΑ.
  2. Υπάρχει στενή σύνδεση μεταξύ του CrossFit και τηςστρατιωτικής εκπαίδευσης, αφού σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Glassman, com, Ακαδημίες Αστυνομίας, ομάδες καταδρομών και ειδικές ομάδες καταστολής κάνουν χρήση του CrossFit προγράμματος σαν κομμάτι των βασικών αρχών εκπαίδευσης.
  3. Οι προπονήσεις έχουν ονόματα γυναικών, γιατί κατά των Glassman, όπως οι γυναίκες έτσι και οι προπονήσεις του CrossFit «σπέρνουν τον όλεθρο».Ο ίδιος έχει πει πως «οτιδήποτε σε αφήνει εξουθενωμένο και εξαντλημένο από δυνάμεις, να αναρωτιέσαι τι τελικά σου συνέβη, αξίζει ένα γυναικείο όνομα, όπως συμβαίνει και με τους τυφώνες, που καταστρέφουν στο πέρασμά τους πόλεις και χωριά».
  4. Υπάρχουν όμως και οι προπονήσεις που έχουν πάρει το όνομα τους από στρατιώτεςπου έχουν χάσει τη ζωή τους στη μάχη. Όπως είναι για παράδειγμα οι προπονήσεις των Ηρώων, που έχουν όλες πάρει το όνομά τους από αξιωματικούς του ναυτικού, λοχίες και μέλη ειδικών ομάδων του αμερικανικού στρατού που έχουν χάσει τη ζωή τους για την πατρίδα των ΗΠΑ. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η προπόνηση με το όνομα του Υπολοχαγού Ναυτικού Michael Murphy. Ο Murphy, έχασε τη ζωή του στο καθήκον, στο Αφγανιστάν το 2005, σε ηλικία 29 ετών και μια από τις αγαπημένες του CrossFit προπονήσεις, πήρε προς τιμήν του το όνομά του.
  5. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να ανοίξει ένα γυμναστήριο CrossFit καθώς για να έχει το δικαίωμα ένα γυμναστήριο να εντάσσει στα προγράμματά του και ένα πρόγραμμα CrossFit, θα πρέπει να περάσει ειδική διαδικασία κατά την οποία κάνει αίτηση στην εταιρεία και καταβάλει ετήσια συνδρομή σε αυτή. Τέλος, και σημαντικότερο, οι προπονητές του CrossFit, δεν μπορούν να είναι τυχαίοι γυμναστές, αλλά να έχουν ολοκληρώσει τα σεμινάρια των CrossFit προπονητών.
  6. Το CrossFit ασκεί και φιλανθρωπικό έργο. Η εταιρεία της CrossFit, συγκεντρώνει δωρεές που προορίζονται σε ιδρύματα που μάχονται ενάντια στον παιδικό καρκίνο, ενώσεις που προωθούν την εκπαίδευση στην Κένυα και σε άλλα φιλανθρωπικά πονήματα.
  7. Η πλειονότητα όσων προπονούνται με τις αρχές και ασκήσεις του CrossFit είναι γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, στο σύνολο των 10 εκατομμυρίων εγεγραμένων στην ιστοσελίδα της CrossFit στην Αμερική, το 60% είναι γυναίκες.

Συνοψίζοντας…

Μην βιαστείτε πάντως να σκεφτείτε “Αυτό ακούγεται πολύ σκληρό για μένα”. Τα προγράμματα CrossFit μπορεί να έχουν, σε γενικές γραμμές, την ίδια δομή, όμως μπορεί να υπάρξει τεράστια διαφοροποίηση σε σχέση με τον βαθμό δυσκολίας τους. Πάντα προσαρμόζονται στον ασκούμενο, στις δυνατότητες και τις προσωπικές ιδιαιτερότητές του. Αν θέλετε κι εσείς να δείτε το σώμα σας πραγματικά να αλλάζει…

 


 

Επιμέλεια άρθρου: Δανάη Μπίμπη

Πηγή: www.mp-fitness.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial