Γυμναστική Όργανα γυμναστικής

Μάθε για την ελαστική αντίσταση και τα οφέλη της

Πώς λειτουργεί και ποια τα οφέλη της προπόνησης με ελαστική αντίσταση?

Η ελαστική αντίσταση (λάστιχα γυμναστικής) χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια, αρχικά από φυσικοθεραπευτές και ύστερα από γυμναστές , ως ένα μέσο άσκησης με στόχο την μυϊκή ενδυνάμωση και την μυϊκή υπερτροφία.

Πώς λειτουργεί όμως η ελαστική αντίσταση?

Ουσιαστικά, όσο παραπάνω διατείνεται / τεντώνεται ένα λάστιχο τόσο αυξάνεται η αντίσταση του. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα για καλύτερα αποτελέσματα, είναι η γραμμικότητα της σχέσης μεταξύ διάτασης του λάστιχου και αντίστασης, κάτι που πολύ λίγα λάστιχα προσφέρουν (όπως πχ. τα αυθεντικά Theraband) και σχετίζεται με το υλικό κατασκευής του ελαστικού μέσου.

Επίσης, ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την αντίσταση είναι το πάχος του ελαστικού ιμάντα, αφού όσο πιο χοντρό το λάστιχο τόσο μεγαλύτερη η αντίσταση. Άρα, η επιμήκυνση, το υλικό και το πάχος του υλικού επιδρούν άμεσα στην αντίσταση που θα έχουμε σε ένα λάστιχο γυμναστικής.

Ποια είναι όμως τα οφέλη συγκριτικά με άλλες μορφές αντίστασης όπως τα βάρη ή τα μηχανήματα γυμναστικής?

Τα λάστιχα γυμναστικής και γενικά η ελαστική αντίσταση ,αποδεδειγμένα αυξάνουν τη μυϊκή δύναμη , (Hostler et al. 2001; Kluemper, Uhl and Hazelrigg 2006; ) ενεργοποιώντας περισσότερο τους μυς από τα βάρη ή τα μηχανήματα, με λιγότερη επιβάρυνση στις αρθρώσεις και άρα μειωμένο κίνδυνο τραυματισμού. Αυτό συμβαίνει είτε μιλάμε για ηλικιωμένα άτομα, είτε για ασθενείς ή αθλητές.

Όμως, εκτός από την αύξηση της δύναμης και του μυϊκού τόνου , βοηθάνε στην αύξηση της μυϊκής ελαστικότητας αλλά και της αρθρικής ευκαμψίας.

Τα λάστιχα γυμναστικής προσαρμόζονται εύκολα και γρήγορα στον σωματότυπο ή την κλινική κατάσταση του ασκούμενου, αφού με τις κατάλληλες τεχνικές η αντίσταση μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί. Με ένα λάστιχο γυμναστικής και τη σωστή καθοδήγηση μπορούμε να εκτελέσουμε εκατοντάδες ασκήσεις (μονο-αρθρικές και πολύ-αρθρικές).

Το κόστος απόκτησης ενός λάστιχου γυμναστικής είναι πολύ μικρό ενώ το κόστος συντήρησης του σχεδόν μηδαμινό (χρήση σκόνης ταλκ). Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε παντού και πάντα, αφού μπορείτε να το έχετε μαζί σας , στο αμάξι, στην τσάντα , στο σπίτι, στο γραφείο και να το χρησιμοποιήσετε για διάφορους σκοπούς όπως για την αποκατάσταση μετά από τραυματισμό, για ζέσταμα πριν από το τρέξιμο ή την άθληση, συνδυαστικά με άλλα όργανα γυμναστικής ή αυτούσιο, για διατάσεις μετά την προπόνηση κτλ.

Τα λάστιχα γυμναστικής και γενικά η ελαστική αντίσταση αποτελούν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο άσκησης. Θα πρέπει, όμως, να συμβουλευτείτε το ιατρό σας, για να σας πληροφορήσει ποιες συγκεκριμένες ασκήσεις θα πρέπει να κάνετε και ποιες να αποφεύγετε!

Η Theraband είναι η εταιρία που πρώτη κατασκεύασε τα λάστιχα γυμναστικής και πρώτη που τα κατηγοριοποίησε σε 7 χρωματικές αποχρώσεις με αντίστοιχα 7 διαφορετικές αντιστάσεις. Εδώ και δεκαετίες αποτελεί παγκοσμίως την Νο1 επιλογή στα λάστιχα γυμναστικής, στους φυσικοθεραπευτές και τους ειδικούς της άσκησης.


Γράφει η φυσικοθεραπεύτρια Μαρία Σαχά για το Running News. Περισσότερες πληροφορίες για την κα. Σαχά θα βρείτε στο www.physiopolis.gr. Περισσότερες πληροφορίες για τα αυθεντικά λάστιχα γυμναστικής της Theraband θα βρείτε στο www.physiomart.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial