Δραστηριότητες Υγεία

Casus belli για γυμναστήρια

Καταγγέλλουν «πονηρούς κωδικούς», που θα φέρουν αθέμιτο ανταγωνισμό – Ζητούν άμεση επαναλειτουργία και προτείνουν μέτρα

Casus belli συνιστά για τους ιδιοκτήτες των νόμιμων γυμναστηρίων στη Μαγνησία η επαναλειτουργία τους στην έβδομη και τελευταία φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όταν από αύριο Δευτέρα 4 Μαΐου στο «παιχνίδι» μπαίνουν… «πονηροί ΚΑΔ», που θα παρέχουν, παρανόμως, και υπηρεσίες γυμναστικής τις οποίες ήδη διαφημίζουν(!) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα γυμναστήρια που παραμένουν κλειστά από την Παρασκευή 13 Μαρτίου και δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν πριν τις 15 Ιουνίου, ζητούν άμεση επαναλειτουργία και σε τοπικό επίπεδο έχουν συμφωνήσει και στην τήρηση σειράς αυστηρών μέτρων για την προστασία των χιλιάδων ασκούμενων, αλλά των ίδιων των πτυχιούχων φυσικής αγωγής καθώς και του υπόλοιπου προσωπικού.

Τα τελευταία χρόνια η γυμναστική έχει γίνει τρόπος ζωής για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Το ξαφνικό lockdown που επιβλήθηκε και στα γυμναστήρια ως αναγκαίο κακό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, βρήκε χιλιάδες ασκούμενους στη Μαγνησία να… βγαίνουν στον πάγκο και τα γυμναστήρια να χάνουν την «καλή περίοδό» τους από πλευράς συμμετοχής αθλούμενων.

Προ ημερών, στο διάγγελμά του για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε χρονικά την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων στην τελευταία φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, προκαλώντας δυσφορία στον τοπικό σύλλογο (ΣΥ.Γ.ΜΑ.- Σύλλογος Γυμναστηρίων Μαγνησίας). Μέλη του συλλόγου συμμετείχαν σε πανελλαδική τηλεδιάσκεψη και στη συνέχεια συνεδρίασαν σε τοπικό επίπεδο για να εξετάσουν τα δεδομένα.

Ο… πάγκος σηματοδότησε οικονομική καταστροφή

Οπως τονίζουν ιδιοκτήτες γυμναστηρίων με άδεια λειτουργίας στον Βόλο, το κλείσιμο σήμανε οικονομική καταστροφή για τις επιχειρήσεις τους. Ιδίως οι μεγάλες επιχειρήσεις, που απασχολούν μεγάλο αριθμό προσωπικού, εκτιμούν ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα από τη στιγμή που τα έξοδα «τρέχουν», τα έσοδα όμως μηδενίστηκαν.

Ιδιοκτήτες γυμναστηρίων αναφέρουν ότι οι μήνες της άνοιξης είναι η λεγόμενη «καλή περίοδος» για τον κλάδο. Τότε περιμένουν τα γυμναστήρια να δουλέψουν με επιπλέον ασκούμενους.

Το καλοκαίρι ο κόσμος προτιμά τις… παραλίες. «Η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων το καλοκαίρι, τότε που ο κόσμος προτιμά τις παραλίες, θα είναι δώρο – άδωρο για εμάς», ανέφερε μέλος του τοπικού συλλόγου μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Αντιδράσεις για την παράταση του λουκέτου

Ο κλάδος αντιδρά στην παράταση του… λουκέτου υποστηρίζοντας ότι η λειτουργία των γυμναστηρίων δεν είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από ό,τι η λειτουργία ινστιτούτων, κομμωτηρίων ή ιερών ναών.

«Ζητούμε την άμεση επαναλειτουργία των γυμναστηρίων. Πρέπει να ανοίξουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Κι επειδή δεν είναι εφικτό αυτό να γίνει από τη Δευτέρα, ας γίνει μαζί με τις εκκλησίες. Είναι δυνατό χώροι όπου θα συρρεύσουν άτομα που ανήκουν και στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού να είναι λιγότερο «επικίνδυνοι» από τα γυμναστήρια;», διερωτώνται τοπικά μέλη.

Αυστηροποίηση μέτρων

Σε τοπικό επίπεδο ο Σύλλογος κατέληξε σε μία δέσμη επιπλέον μέτρων διεκδικώντας την άμεση επαναλειτουργία του:

  • Θερμομέτρηση κατά την είσοδο στα γυμναστήρια
  • Διπλασιασμός του χώρου που αντιστοιχεί σε κάθε ασκούμενο από τα 5 τ.μ. ανά άτομο στα 10 τ.μ.
  • Αντισηπτικό δίπλα από κάθε όργανο γυμναστικής
  • Χρήση πετσέτας από τους ασκούμενους (ενδεχομένως γαντιών ή μάσκας, αν απαιτηθεί)
  • Προσωρινή παύση της λειτουργίας των αποδυτηρίων και ντουζιέρων
  • Συνεχής αερισμός, καθημερινή απολύμανση των χώρων και ενημέρωση των ασκούμενων.

Πονηροί… ΚΑΔ στο «παιχνίδι»

Μάλιστα ένα ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο τοπικά, αλλά πανελλαδικώς τους ιδιοκτήτες των νόμιμων γυμναστηρίων είναι οι «παράνομοι» που θα προσφέρουν υπηρεσίες γυμναστικής από αύριο, Δευτέρα, μέσα από διαφορετικούς ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας).

«Από αύριο Δευτέρα θα λειτουργήσουν επιχειρήσεις, όπως κέντρα αισθητικής, κέντρα ευεξίας, τα οποία μεταξύ άλλων παρέχουν και υπηρεσίες γυμναστικής χωρίς να έχουν άδεια γι’ αυτό. Ορισμένοι μάλιστα βγαίνουν στα social media και διαφημίζουν ομαδικά τμήματα yoga και pilates. Αυτό είναι παράνομο και επιπλέον συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό» τονίζει μέλος του ΣΥ.Γ.ΜΑ.

Επί ποδός πολέμου…

Στο πλαίσιο αυτό, ο κλάδος ετοιμάζεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον χώρο της φυσικής αγωγής με αφορμή και την πανδημία του κορονοϊού. Σήμερα, στη Μαγνησία τα νόμιμα γυμναστήρια είναι 25, όταν οι παράνομοι υπολογίζονται στον διπλάσιο αριθμό. «Κάποιοι θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τους διαφορετικούς ΚΑΔ που διαθέτουν για να προσφέρουν υπηρεσίες γυμναστικής. Είμαστε αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε τον χώρο», ανέφερε ιδιοκτήτης γυμναστηρίου δηλώνοντας πρόθυμος από αύριο να βγει… σεργιάνι για να διαπιστώσει τι γίνεται.

«Αυτό που αποφασίσαμε ως σύλλογος να κάνουμε είναι να απευθύνουμε επιστολές σε όλους όσοι προσφέρουν υπηρεσίες γυμναστικής χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια. Θα τους καλέσουμε να εκδώσουν άδειες και σε διαφορετική περίπτωση θα ζητήσουμε αυστηρούς ελέγχους για τον εντοπισμό των παράνομων», σημειώνουν μέλη του τοπικού συλλόγου.

Επιστολή στον πρωθυπουργό για τους παράνομους

Το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού απασχολεί τον κλάδο των πτυχιούχων φυσικής αγωγής σε πανελλήνιο επίπεδο.

Μόλις πρόσφατα ο πανελλήνιος σύλλογος απηύθυνε επιστολή στο γραφείο του πρωθυπουργού και τα αρμόδια υπουργεία στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο να λειτουργούν χώροι ως γυμναστήρια χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις του πδ 219/2006 ΦΕΚ 221 περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων, το οποίο σημαίνει απουσία επιστημονικού προσωπικού, ανεπάρκεια κτιριακών εγκαταστάσεων και απουσία μέτρων ασφαλείας προς τους ασκούμενους. Οι χώροι αυτοί συνήθως χρησιμοποιούν άδειες που εμπίπτουν σε διαφορετικούς ΚΑΔ από των γυμναστηρίων, όπως κέντρα ευεξίας με ελάχιστη επιφάνεια 60 τετραγωνικών μέτρων σε αίθουσα ομαδικής γυμναστικής με όργανα και ελάχιστη επιφάνεια 10 τετραγωνικών μέτρων έκαστος σε αίθουσες yoga/ pilates (τα οποία ούτως ή άλλως λειτουργούν παράνομα καθώς υπόκεινται σε Σύνθετα τουριστικά καταλύματα Υπουργική Απόφαση 8928/2012 – ΦΕΚ 1909/Β/15-06-2012), κέντρα αισθητικής, κέντρα εναλλακτικών θεραπειών κλπ.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι ενώ έχει τεθεί σε αναστολή η λειτουργία των νόμιμων γυμναστηρίων, οι συγκεκριμένοι παράνομοι χώροι εκμεταλλευόμενοι την επανέναρξη του ΚΑΔ τους, να λειτουργούν κανονικά από την Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 χωρίς να τελείται κάποια εμφανής παράβαση, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στους επαγγελματίες του κλάδου μας, γυμναστηριούχους και μη.

Καθώς οι πολίτες δε θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα γυμναστήρια, ενδέχεται να στραφούν στην κατ’ οίκον προσωπική εκγύμναση. Κατόπιν τούτου, με συναίσθημα ευθύνης απέναντι στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και σεβόμενοι την επιστημονικότητά μας αιτούμαστε:

  • Την επιβολή κυρώσεων με μορφή χρηματικού προστίμου στους παραβάτες του π.δ. 219/06
  • Την νομοθετική κατοχύρωση του πτυχιούχου φυσικής αγωγής ως ελεύθερου επαγγελματία».

Πηγή: taxydromos.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial