Ευεξία Υγεία

Γιατί ο ύπνος είναι πολύτιμος;

Όλοι έχουμε νιώσει κάποια στιγμή χαλαροί και ξεκούραστοι μετά από έναν καλό ύπνο. Ο επαρκής ύπνος δεν είναι μόνο σημαντικός για την ψυχική ευεξία – έχει, επίσης, πάρα πολλά οφέλη στην υγεία.

1.Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Νόμιζες ότι το σώμα σου βρίσκεται σε λειτουργία stand-by, καθώς κοιμάσαι; Όχι, ο οργανισμός δουλεύει σε υψηλή ταχύτητα, απελευθερώνονται ουσίες που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό. Οι μελέτες δείχνουν πώς όσοι δεν κοιμούνται αρκετά έχουν αυξημένες πιθανότητες να αρρωστήσουν.

Όταν κοιμάσαι, το σώμα σου εκκρίνει υψηλότερη ποσότητα μιας ορμόνης που λέγεται σωματοτροπίνης. Αυτή ενεργοποιεί την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και των ιστών, επιδιορθώνει μικρές βλάβες στους μύες (π.χ. από το τρέξιμο), βοηθάει στην επούλωση τραυματισμών και ενδυναμώνει τα οστά.

2.Ο καλός ύπνος σε βοηθάει στην συγκέντρωση και είσαι πιο αποτελεσματικός

Ο ύπνος σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ισορροπημένος και πλήρης. Αν δεν κοιμάσαι αρκετά, μπορεί να είσαι ευέξαπτος και να αποσπάται εύκολα η προσοχή σου, κατάσταση που μπορεί να σε κάνει επιρρεπή σε ατυχήματα.

3.Ο ύπνος σε κάνει… πιο έξυπνο.

Είτε το καταλαβαίνεις είτε όχι, ονειρευόμαστε αρκετά όταν κοιμόμαστε. Έχει λογική – αφού έτσι επεξεργαζόμαστε ό,τι συμβαίνει μέσα στη μέρα. Ο εγκέφαλος τότε την επόμενη μέρα μπορεί να διαχειριστεί περισσότερες πληροφορίες.

Αν κοιμάσαι αρκετά, έχει θετική επίδραση και στη μνήμη. Κατά τη διάρκεια της μέρας, ο εγκέφαλος αποθηκεύει ό,τι έμαθες σε ένα είδος προσωρινής αποθήκευσης. Το βράδυ οι πληροφορίες καταχωρούνται στην μακροχρόνια μνήμη. Αν παραδείγματος χάριν, διάβασες για κάποια ξένη γλώσσα πριν κοιμηθείς, θα το θυμάσαι πολύ καλύτερα.


Πηγή: runtastic.com

Μετάφραση – Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου,  Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και το Life Coaching, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial